11 mai 2016. Cenaclul “George Bacovia” al Filialei USR Bacău

mai 11, 2016 în Cenaclu de administrator

11 mai 2016. Cenaclul “George Bacovia” al Filialei USR Bacău a început activitatea într-o atmosferă entuziastă. Prima întâlnire de lucru a avut o participare numeroasă atât din Bacău dar și din alte localități din țară. Președintele de onoare al cenaclului, Ovidiu Genaru și președintele Filialei Bacău, Calistrat Costin au propus în discursurile lor modalități în  organizarea întâlnirilor între scriitori, despre programele de lecturi și promovare a tinerilor, declarând cenaclul a fi unul deschis noului în literatură dar și realizărilor scriitorilor consacrați.

.DSCF2561

 

Pe rând, scriitorii Dumitru Brăneanu (comitetul de conducere al Filialei Bacău), Valeria Manta Tăicuțu, Andrei Petruș, au vorbit despre acest nou proiect. Grigore Codrescu, având misiunea de a aduce la fiecare întâlnire a “cenaclului de miercuri” ( ne vom întâlni în prima miercuri a fiecărei luni) noutăți literare, a prezentat pe larg unele apariții de carte ( Gheorghe Iorga- Rubaiate, M. Cărtărescu- Solenoid, dar și evenimente importante, Victor Munteanu cu Cenaclul Avangarda22 și Revista Viața Băcăuană, Revista 13 Plus. A  vorbit despre realizări literare în alte județe, Ștefania Oproescu, însă cu regretul închiderii după 15 ani de activitate a Revistei Oglinda Literară. Alți invitați, Viorel Savin, Elena Bulai, Cecilia Moldovan, Petre Isachi, Ștefan Munteanu au avut propuneri concrete de desfășurare a întâlnirilor literare.  Din spusele scriitorilor participanți:

 

DSCF2562 DSCF2569 DSCF2574

  • “Trebuie să promovăm libertatea de expresie și aici, chiar polemica și discuțiile în contradictoriu”.- Petre Isachi
  • “Vreau să aduc scriitori traduși din limba franceză în vizorul comunității literare de aici.”- Elena Bulai
  • “Nu ar strica atmosfera de șuetă ca odinioară la Capșa, la Bolta Rece”.- Ovidiu Genaru
  • “Și eu aș dori să aduc traduceri din limba engleză.”- Cecilia Moldovan
  • “Acest cenaclu se dorește unul profesionist dar cu deschidere pentru scriitori tineri talentați.” Calistrat Costin
  • “Aș da oricât pentru o critică bună și sinceră la scrierile mele. Nu vreau să vin aici pentru laude. S-ar impune o atmosferă de lucru, În care cei care citesc să primească și sfaturi și îndrumări.” Valeria Manta Tăicuțu.

DSCF2565 DSCF2571 DSCF2573