Seara literară. Să ne cunoaștem scriitorii

februarie 19, 2016 în Cenaclu de administrator

18 febr 2016DSCF1493

În cadrul proiectului Seara literară. Să ne cunoaștem scriitorii, la Seară Literară au participat membrii USR Filiala Bacău, Petre Isachi, Viorel Savin, Dumitru Brăneanu, Cecilia Moldovan, Cristina Ștefan și autorul cărții prezentate,

O istorie vie a revistei ATENEU, profesor Victor Mitocaru

DSCF1460

Alte subiecte dezbătute au fost la lectura unor tinere scriitoare băcăuane, aflate la debut, fie ca lectură publică, Ramona Roman și Ștefania Micu, fie la o carte de debut a elevei de la Colegiul V. Alecsandri, Carina Elena Vădăvoiu, un roman sf, sub titlul Jurnalul călător-Vixon.

 

Consemnează Atena Ivanovici, de la fața locului:

“Ieri a avut loc a patra Seară literară din seria celor desfăşurate săptămânal, la iniţiativa Cristinei Ştefan, la cafeneaua Atelier. O seară foarte reuşită, ca toate celelalte de altfel, în special datorită ingredientelor de cea mai bune calitate adăugate în compoziţia ei. Am avut în această seară poezie, poeme în proză, literatură SF şi, nu în ultimul rând, o istorie culturală a oraşului nostru.

Startul întâlnirii a fost dat de Ramona Roman, care ne-a citit câteva dintre creaţiile ei. Participanţii s-au lansat imediat în dezbaterea textelor şi în interpretarea acestora, una din teme fiind importanţa trăirii persoanale şi a transpunerii unor situaţii reale, de viaţă, în poezie.

DSCF1455

Referitor la ultima poezie citită, cea mai apreciată de toţi cei de faţă, domnul profesor Petre Isachi a spus: “Mi-a plăcut căderea asta, reuşită, într-o anume muzicalitate, acesta fiind un semn că Ramona interiorizează ceea ce scrie, că are talent”. Recomandarea făcută în final fiind “să fie mai curajoasă în abordarea temelor, în relaţie cu prezentul, în relaţie cu ea, pentru că altfel riscă să rămână la impresionism poetic”.

Iată poezia dezbătută:

comparaţie

ca într-un vechi scenariu

sleiţi de vieţi care n-au fost trăite

doar desenate pe ziduri reci

în timp ce iar jucăm rolul sarcastic

a doi regizori fără talent

în arta de a fi supuşi discreţi

Domnul profesor Savin a menţionat că “dacă ai citit o pagină dinr-un text, indiferent dacă e proză, vers, indiferent de stilul în care e scrisă, dacă după ce ai citit-o ai simtit durere, asta e poezie”. “Poezia trebuie să şocheze” a replicat domnul profesor Isachi. “În explozia informaţională, lirică de astăzi trebuie sa faceţi în aşa fel incât să-l cuceriţi pe celălalt”.

DSCF1460 DSCF1461

S-a continuat cu prezentarea unei foarte tinere scriitoare dar şi actriţe, Micu Ştefania. O fată frumoasă, de doar 16 ani care ne-a impresionat cu profunzimea textelor ei în special cu primul dintre ele: Am adormit tânără şi m-am trezit bătrână. “La vârsta asta se scrie foarte uşor. Se scrie formidabil. Câteodata eu sunt speriat cât de talentaţi sunt unii tineri”. Pentru a scrie proză scurtă, d-l profesor Savin îi recomandă Ştefaniei să-l citească pe Nicolae Velea, Poarta, o proză senzaţională din care poţi învăţa cum se construieşte un text, cum se provoacă emoţia. Mioara Băluţă a asemănat scrierea Ştefaniei cu cea a lui Horia Aramă din Nu în faţa oglinzii.

Săptămâna trecută a venit la Seara literară, aşa cum a simţit ea, fără vreo invitaţie anume, Carina Elena Văduvoiu, o altă tânără de 16 ani, care iată că astăzi ne-a vorbit despre cartea ei, un roman SF, Jurnalul călător – Vixon. D-na profesor Mocanu, cea care i-a fost alături în debutul ei literar, a ţinut să fie prezentă pentru a o susţine pe Carina.

DSCF1466

D-na Ştefan Cristina ne-a făcut o scurtă prezentare a romanului, spunând că “recuzita Carinei este lăudabilă: mister, imaginaţie, viziune cinematografică, limbaj inovat, un arsenal de cuvinte specifice în SF dar şi un narativ cursiv, captivant, rar generaţiei autoarei”, concluzia tuturor fiind “Carina are condei”

Ultimul moment al serii, special lăsat la urmă pentru a întregi o seară minunată, a fost prezentarea cărţii domnului profesor Victor Mitocaru, O istorie vie a revistei Ateneu, carte pe care orice băcăuan, şi nu numai, ar trebui să o citească, aceasta fiind de fapt istoria culturală, nu doar literară a Bacăului, din anul de început 1925, apoi din perioada 1964 până în 2014. Cartea este o enciclopedie, dar în acelaşi timp este şi un roman, talentul liric al autorului fiind remarcabil.

Domnul Mitocaru ne-a povestit apoi câteva fragmente amuzante din culisele editării şi tipăririi revistei Ateneu din perioada dinainte de 1989.

În final, “pentru redescoperirea lucrurilor simple”, am fost invitaţi de Oana Gheorghe la o expoziţie foto-haiku care a avea loc pe 24 februarie 2016, ora 12, la Universitatea George Bacovia, iar joia viitoare, la noi la Atelier vom asculta haiku şi ne vom bucura împreună cu Constantin Iliescu şi Oana Gheorghe pe strofe pline de sensibilitate.

Oare cum erau serile de joi înainte de Atelier?”

DSCF1541