20 martie 2017-Lansare de carte: Dan Perșa- Înapoi pe Solaris
martie 20, 2017 în Evenimente de administrator
20 martie 2017-Lansare de carte: Dan Perșa- Înapoi pe Solaris
Evenimentul cultural a avut loc în sala Multimedia a Bibliotecii Județene “C. Sturza” din Bacău, cu o prezență bună a scriitorilor băcăuani. Prezentarea volumului a fost făcută de Adrian Jicu, criticul Marius Manta și editorul volumului, Vlad T Popescu, prin Editura Meditative Arts.
Adrian Jicu: Noi promovăm scriitorii importanți ai Bacăului. Dan Perșa scriind încă 6 romane recunoscute, traduse, premiate, este unul dintre ei. Despre carte spun că e un roman SF retro, aduce obolul scriitorilor în jurul cărora s-a format Dan Perșa, m-a făcut curios să mă întorc la Stanislaw Lem, cu Solaris și am înțreles cartea ca o retrospectivă, cu um mix de registre stilistice, dar și o vorbire despre o umanitate postumană.
Marius Manta: Ar fi bine ca Dan Perșa să intre într-un program serios de traduceri pentru că dovedește prin acest roman că are o știință aparte a textului. Este un solarstician., și este un intetextual, căci poate fi citit pe fragmente foarte bine. Romanul îmbină foarte bine romanul de dragoste cu narațiunea de tip SF, propune un cub rubik cu multe fațete, amprentate de mărci afective. Targetul final este înnobilarea ființei umane.
Înapoi pe Solaris nu este o continuare a lui Stanislaw Lem, ci este o imaginație nouă, nu este un roman SF facil, personajele lui caută tarkovskian un soi de intimitate. Romanul are registre stilistice diferite, unul preponderent grav, dar și unul ironic, cu o mare apetență în a satiriza lumea în care trăim. Romanul este o artă poetică, e un roman împlinit!
Editorul Vlad T Popescu a menționat că deschide cu acest roman o nouă colecție de cărți, Contempora, la Editura Meditative Arts.
Au comentat și Violeta Savu ( am citit romanul ca pe o cosmogonie eminesciană inversată) și Carmen Mihalache ( am citi cartea în primul rând ca pe o carte de dragoste foarte frumoasă) .
Dan Perșa, mulțumind colegilor care au prezentat cartea, editorului, invitaților prezenți, a specificat că în scrierile sale a fost influențat de scriitori ca Lautréamont, dar Înapoi pe Solaris, acum, este ceea ce nu am scris la 20 de ani,o poveste de dragoste. Schimbarea mea interioară m-a făcut să o scriu.
Biblioteca Județeană Bacău s-a dovedit a fi o bună gazdă din nou, evenimentul beneficiind și de alte prezențe remarcabile: Gheorghe Iorga, Cornel Galben,Traian Valeriu, dar, așa cum remarca Adrian Jicu, și de o diversitate profesională a invitaților.
Felicitări, Dan Perșa!