21 apr 2016. Lansare de carte, Sever Bodron

aprilie 22, 2016 în Evenimente de administrator

 

Lansare de carte la Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Taina Majestății2  de SEVER BODRON, scriitor USR, FILIALA BACĂU. Evenimentul, precedat de vernisajul expoziției de grafică, Maria Bodron,  a fost susținut de profesorii  Grigore Codrescu, Cecilia Moldovan, Petre  Isachi și senatorul PNL,  Dragoș Luchian.DSCN0231,1

 

001 (1)

Relatează Cecilia Moldovan, prefațatoarea volumului:

În fața unei audiențe numeroase, la Muzeul “Iulian. Antonescu”, senatorul Dragos Luchian, sponsorul cărții și atent cititor al ei, a făcut comentarii pertinente referindu-se admirativ, printre altele, nu doar la contribuția dinastiei de Hohenzollern la modernizarea României și la întregirea teritoriului ei, ci și la comportamentul băcăuanilor de atunci, așa cum i-a imaginat Sever Bodron, buna înțelegere cu minoritățile (evrei, armeni și țigani). De fapt, acesta este un subiect foarte drag, devenit crez, prozatorului.

Scriitoarea Cecilia Moldovan a specificat în discursul său elementele definitorii ale cărții prezentate:

“În perfectă coerență (istorică și literară) cu evocarea fețelor regale din volumul anterior UN UOMO SINGULARE (Carol I și Ferdinand I), volumul de față, TAINA MAJESTĂȚII 2 , ed Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2015, duce admirația până la adulație spre o femeie singulară, Regina Maria, nepoată a reginei Marii Britanii, vară a țarului Rusiei, percepută de români ca mamă-protectoare – după comportamentul ei exemplar, alături și în paralel cu soțul, Ferdinand I,  din perioada înfăptuirii Marii Uniri, ca și după primul război mondial. Sever Bodron invită direct la o plimbare prin Bacăul de atunci –  care așteaptă vizita Reginei ( așa cunoaștem somptuoase realizări arhitectonice din anii Brătienilor și Cancicovilor ), ca și emulația mulțimilor scăpate de un război devastator dar cu satisfacții teritoriale considerabile.

Cap II – pune în act altă vizită a Reginei la Bacău  pentru subscrierea monumentelor eroilor căzuți în război pe aceste meleaguri… Avem o narațiune aproape lineară în jurul unui singur eveniment: serbarea populară de Armindeni din satul Cârligi , la moșia Zarifopolilor, avându-l drept companion  pe estetul Paul Zarifopol, un obișnuit al serilor culturale ale reginei de la Palat …Au loc ample dezbateri de idei (”gingașe”) între cei doi, vizând momentul socio-istoric și cultural….. Procedeul oniric permite ruperea cronologiei faptelor, deconstructivând textul pentru a se face referințe la momentul actual (viitorul istoric  e înghițit  de prezentul narațiunii – care, laolaltă cu evenimentele trecute, –  e tratat ca un prezent continuu)”.(Cecilia Moldovan)

 

DSCN0214 DSCN0224 DSCN0231