BODRON SEVER

DSCF1774,1

 

– data naşterii: 11.07.1936

– localitate: Bacău

– anul primirii în USR: 2012

– publicaţii:

Acasă,  Roma, Dincolo de apareţe, Taurul alb, Prinţul albastru.

– activitate, distincţii, premii:

Autor ”multidisciplinar” (strungar, sculptor, bibliotecar, filolog, critic de artă),  Sever Bodron (n. 11 iulie 1936) a debutat cu carte proprie târziu (1999)  Taină majestăţii.

Au urmat de prozele Acasă și Roma. În 2008 apare Dincolo de apareţe, după care Taurul alb. A semnat și o culegere de versuri, împreună cu soţia, Maria Bodron: Prinţul albastru, Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2010, prefaţă de Petru Scutelnicu.

”Volumele de proză ale lui Sever Bodron rețin atenția prin cel puțin trei calităţi: deschidere intelectuală, patos moral-cetăţenesc, îndrăzneală tehnică stilistică. În conștiința personajelor sale se conturează un orizont spațio-temporal interesant, în care trecutul și prezentul sunt legate de locuri și momente istorice date, însă se actualizează sub semnul unui prezent obsedat de universalitate”.

(Vlad Sorianu)

”Autorul este pasionat nu numai de destinele umane, ci se simte fascinat de fundalul istoriei al cărei tăvălug se învârte impasibil peste comunităţi și ființe umane,  peste localităţi şi ţări întregi”.

(Grigore Codrescu)