Cenaclul „George Bacovia” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România – 8 iulie 2020
iulie 9, 2020 în Cenaclu de administrator
Cenaclul „George Bacovia” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România - 8 iulie 2020
La ora 14 s-a întrunit Comitetul de conducere al Filialei Bacău ( Dumitru Brăneanu, Emilian Marcu, Cristina Ștefan, Valeria Manta Tăicuțu, Dan Perșa), având pe ordinea zi probleme organizatorice, acum în vremea pandemiei, dar și câteva perspective realizabile sau nu, funcție de evoluția acestei boli. Președintele Dumitru Brăneanu spunea că suntem norocoși: niciun membru al filialei, deși vârsta medie la noi este în jur de 70 de ani, nu a contactat boala, fapt îmbucurător. S-a discutat situația dosarelor pentru noile cereri de primire în Uniunea Scriitorilor la Filiala Bacău, fiind anunțați că vom mai avea o ședință de comitet, în luna august pentru revizuirea dosarelor deja pregătite și a propunerilor noi pentru aprobarea cererilor. S-a discutat vechea problemă a filialei cu lipsa unui sediu propice activităților noastre (bibliotecă, sală de cenaclu), șansele de a-l avea fiind minime până la alegerile parlamentare viitoare, sau poate odată cu rezolvarea Casei Alecsandri s-ar putea rezolva. S-a stabilit juriul pentru desemnarea premiilor Filialei Bacău pentru anul 2020: Adrian Dinu Rachieru – președinte, membri: Gheorghe Iorga, Petre Isachi, Dan Perșa, Cristina Ștefan.
La orele 15, în grădina Casei Bacovia erau deja strânși scriitorii invitați: Viorel Savin, Doru Ciucescu, Petre Isachi, Grigore Codrescu, Theodor-George Calcan, Mara Paraschiv, Cornel Galben, prof. Traian Valeriu, familia Brebenel Stan din Râmnicu-Sărat, Adrian Lungu, Gheorghe Ungureanu, Constantin Jurebie. Mai târziu a venit și profesorul Ioan Dănilă, apoi Cecilia Moldovan, Mioara Băluță, Nelu Huidici, Viorel Medvețki, editorul cărții domnului Codrescu. Dumitru Brăneanu a moderat întâlnirea, anunțând că avem doi mari scriitori băcăuani care își prezintă noile apariții editoriale: Grigore Codrescu și Theodor-George Calcan.
Grigore Codrescu - Serghei Esenin. Din tenebrele morții, spre glorie universală - Monografie critică. Editura Rovimed, 2019. Ce a reprezentat Esenin pentru literature rusă și universal a fost expus de profesorul cunoscut pentru spiritual său critic, acum dăruit unei pasiuni pentru poezia eseniană, într-o amplă alocuțiune. Surpriza participării la această lansare de carte a venit de la profesorul de limbă rusă Valeriu Bogdăneț, 88 de ani, care a venit cu un adevărat studiu al poeziei lui Esenin, scris ordonat pe fișe, impresionant prin informații, dar și cu recitări în limba rusă. Emilian Marcu spunea că, la vremea lui, Esenin ar fi meritat Nobelul pentru literatură. Datele biografice precum și notele critice se găsesc din belșug în cartea lansată, bine documentată de autor: „Esenin a fost un adolescent de geniu, în dureroasa criză de creștere. Pornit de la țară, el cânta izba părintească, plopul și mesteacănul din bătătură, făpturile domestice și vitele din staul, stepa și anotimpurile cu un accent de sinceritate și o prospețime care l-au impus din primul moment.” - Șerban Cioculescu
A doua carte lansată, autor Theodor-George Calcan – Amneziile doamnei Voltaire – Editura Junimea, 2020. Alocuțiunea profesorului Petre Isachi despre poezia lui George Calcan a fost relevantă, cartea lansată beneficiind de prefața lui Ioan Holban și o prezentare a lui Marian Drăghici pe copertă: „George CALCAN este un poet ca din altă lume. O lume în care până și ultimul poet este un domn al Poeziei, deci o lume în care ultimul poet dacă nu e poet măcar e domn.
Firește, această lume nu există, dar poetul acestei alcătuiri editoriale o face să existe. Complet dăruit artei cuvântului și cărții, bibliotecar o viață întreagă, poet-poet cât se va scrie poezie, George Calcan este, ca orice aed cărturăresc până-n unghii, deopotrivă victimă și erou;” Marian Drăghici
Antologia de poezii „Lumea de rezervă”, Cristina Ștefan, Editura ArtBook, 2020, selecție de Mioara Băluță.
Cristina Ștefan: „Din cele 15 volume de poezie publicate până acum, poeta Mioara Băluță a selectat această antologie de poezii. Și pentru că poezia este Lumea mea de rezervă, aici sunt cuprinse toate volumele, cu note critice scrise de Calistrat Costin, Valeria Manta Tăicuțu, Dan Perșa, Violeta Savu, Grigore Codrescu, Lucian Gruia, Paul Blaj și le rămân recunoscătoare. Poeziile sunt în ordine cronologică, așadar este relevant pentru evoluția mea ca poet, de la poeziile adolescenței pînă acum, în 2020. Vă mulțumesc tuturor!”
Au fost două ore de apropiere literară, chiar cu distanțarea fizică impusă, două ore în care cele aproape 5 luni de absență a întrunirilor scriitorilor au potențat dorința comunicării, a aflării noutăților, a discuțiilor între scriitori, prin schimb de cărți, reviste, comentarii, cu acel entuziasm caracteristic revederii.
Mulțumim tuturor și în mod special Tincuței Horonceanu Bernevic pentru înlesnirea întâlnirii în faimoasa grădină bacoviană a orașului nostru.
9 iulie 2020, Cristina Ștefan