Cenaclul “George Bacovia” al USR Filiala Bacău, 2 nov. 2016

noiembrie 2, 2016 în Cenaclu de administrator

Cenaclul “George Bacovia” al USR Filiala Bacău, a invitat astă-seară profesori și scriitori la lansarea cărții “Întoarcerea lui Jean” a scriitorului francez Jacques Mazeau. Cartea a fost prezentată de Ioan Dănilă, postfațator al volumului și editor ( Editura Egal) și de președintele Filialei USR Bacău, Calistrat Costin, care a prefațat cartea, evenimentul desfășurându-se în prezența traducătorului

Jean Isarii.

 

 

cvt_le-retour-de-jean_7600 d12-ils-nous-soutiennent-jacques-mazeau

Din dscf4353prezentarea volumului:

Ioan Dănilă:  “Traducătorul romanului, Jean Isarii, cu experiența celorlalte trei scriei tălmăcite în română, realizează o fidelă transpunere narativă menită a obiectiva universul civilizației rurale din occident și, totodată, a stărui asupra particularităților limbii române în relație cu limba franceză.”

dscf4344

Calistrat Costin: “Jacques Mazeau – prozator dintr-o generație aflată la un apogeu de vârstă în aproape legendarul Hexagon – a publicat mai multe romane, fiind în același timp un fervent jurnalist, foiletonist de performanță, așadar un literat polivalent cu instinct sigur de participant la istoria recentă a țării sale.”

 

dscf4341 dscf4343 dscf4345 dscf4347 dscf4348 dscf4349 dscf4352

A comentat, din rândul participanților la cenaclu, prof. Maria Grigoriu care a făcut o analiză amplă romanului atât ca limbaj, stil, caracterizare de personaje, dar și ca implicare politică a autorului. A menționat calitatea traducerii lui Jean Isarii, dar și poetica folosită în roman, a citat pasaje care i-au plăcut în mod deosebit, dialogul, narațiunea, acțiunea amintindu-i câteodată de romanul Ion al lui Rebreanu.

 

dscf4357 dscf4358 dscf4361 dscf4362 dscf4363 dscf4365

Petre Isachi: “…chiar dacă este numită o scriitură clasică din citatele doamnei profesoare, înțeleg o scriitură modernă, remarcând corespondența dintre cei doi scriitori( autor și traducător) și spun că este un succes pentru tagma scriitorilor băcăuani să aducă și să lanseze acest volum la Bacău. ”

dscf4375 dscf4376 dscf4377

Jean Isarii: “…cele trei cărți exploatează universul rural al unei lumi bântuite de pasiuni violente, bani,patimi sexuale, universul crud al Franței din primele cooperative agricole. Întoarcerea lui Jean este o carte bogată în fapte, nu te lasă să o părăsești.”

Coperta IV:

““Întoarcerea lui Jean” este un roman al civilizației rurale și, în acest sens, regăsim răutatea descrisă de un alt nivernez, Jules Renard. Dar este și un înspăimântător roman de dragoste.

Jaques Mazeau a publicat “Ferma din vale”(1985), “Demascarea”(1986), “Infernul tandreței” (1988), traduse în limba română de Jean Isarii…

Romanul “Întoarcerea lui Jean” a fost ecranizat în 1996 la televiziunea franceză, cu titlul “Secretul Iuliei”, în regia lui Serge Meynard.”

 

O seară într-o atmosferă universitară, profesorul Ioan Dănilă completând prezentarea cu aprecieri pentru meritul studenților  și masteranzilor filologi care au colaborat la corectură și revizuire, conchizând că ediția în limba română a romanului “Întoarcerea lui Jean” este una reușită.

dscf43771

Consemnează Cristina Ștefan