Cenaclul “George Bacovia”, USR-Filiala Bacău- 12 oct. 2016

octombrie 12, 2016 în Cenaclu de administrator

Cenaclul “George Bacovia”, USR-Filiala Bacău- 12 oct. 2016-10-12

Astă-seară, pe o vreme potrivnică, scriitorii Filialei USR Bacău s-au întâlnit pentru prezentarea volumului de poezie “Frica de poezie” al Atenei Ivanovici, Editura ArtBook, 2016. Conduse de președintele filialei, Calistrat Costin, discuțiile s-au axat pe caracteristicile, limbajul, stilul și genul scrisului autoarei, s-au citat poezii, s-au comentat versuri. dscf4174 dscf4180dscf4173

Câteva considerente ale colegilor:

Calistrat Costin: discutăm astă-seară poezie cu un om care știe să scrie poezie, este un stil nou, interesant și-l descopăr realist.

Petre Isachi– prefațatorul volumului: Atena simte poezia, știe să folosească temele și aplică tehnica textexistenței ( Cărtărescu a folosit termenul?), sublimează în poezie măreția și mizeria eului, totodată, concentrează limbajul foarte bine, știe când să intre în poezie și când să se oprească. De altfel, are estetica ieșeană ( a făcut facultatea la Iași). Avem emoții pentru viitoarele volume, să nu cadă în manierism deși sunt vădite lecturile bogate pe care le are.

Din prefața la volum: dscf4181 dscf4183

“Aşa se explică veridicitatea volumului, configurarea psihanalitică, aproape documentară a Autorului, egocentrismul auctorial/ autoreferenţialitatea, substanţa tragică a destinului, comportamentul narcisist al creatorului etern, identităţile alternative ale tipologiei Eu-rilor poetice, dar şi nostalgia gratuităţii, autoreflexivităţii, a poeziei pure („umbre albe pentru fiecare nemulţumire de sine”), a lirismului guvernat de „legea uitării” şi de faptul/ realitatea fatală că „oraşul se plimbă prin tine/ străzile te păşesc asfaltul îţi curge/ prin venele dornice de soare/ rodesc caişii în palmele încă reci/ orele amiezii…”

Theodor Calcan: volumul se numește Frica de poezie dar Atena este o poetă curajoasă. Ea porționează realitatea, este o realitate figurativă, ca o calitate a poeziei sale. Atena se încadrează în plutonul poetelor zonale, avându-l pe Bacovia ca poet tutelar. Este postmodernă, are un limbaj de mare prospețime.

Grigore Codrescu: impresia mea că dincolo de ce ni se oferă se ascunde ceva mai profund, căci poeta are asimilate reperele poeziei moderne, alchimia contemporaneității, dar poezie fără lirism, nu se poate! Iar Atena are un lirism travestit în reperele cotidianului proiectate într-un spațiu imaginar.

Dumitru Brăneanu: Atena este o scriitoare adevărată, are o armonie interioară a versului și cred că va fi punct de reper și pentru poeții din generațiile mai tinere.

dscf4175 dscf4178 dscf4204 dscf4182 dscf4183

Doru Ciucescu: voi cita poezia Ce bine să ai telefon cu ecran mare și internet, o poezie care începe bacovian și sfârșește realist.

Nicolae Mihai: Poate că nu ar trebui să neglijaze nici versurile în stil clasic, care mi-au plăcut în primul volum foarte mult!

CeciliaMoldovan: Atena are școala Lirei21, cenaclu condus de Cristina Ștefan, care mereu ne-a prezentat poeți tineri talentați. Eu o simt o poetă tânără, cu o poezie tânără, o poezie de mesaj cu lirism sublimat. Atena este o speranță pentru literatura băcăuană.

Cristina Ștefan– editorul cărții: o susțin pe Atena Ivanovici de la primul său volum, Să fie azi, recenzia pentru acel volum se află în cartea Însemnări necritice volumul II, editat anul acesta. Spuneam:    “ Nu există poet băcăuan pe care meditativele  bacoviene să nu-l fi atins măcar în câteva versuri, „umbra lui Gelu” fiind omniprezentă în oraşul nostru, de la Parcul Trandafirilor, la casele vechi din partea oraşului rămasă neschimbată de acum 60 de ani, iar Atena dă frâu liber sintagmelor ploii, într-un tandem cu acea specifică puritate poetică a lui Bacovia, ploaia devenind un duh primenitor poeziei sale.

dscf41881

 “Mi-am vândut sufletul ploii

Iar ploaia era plină  de Dumnezeu.”( Pactul cu ploaia se semnează în cer)

 

 

“Dimineaţa de duminică e specială

Se merge la slujbă

Afară plouă

Îngerii se primenesc

Afară plouă

Cărţile stau la răsfoit

Afară plouă

Cuvintele îşi dau importanţă

Afară plouă” (Într-o dimineaţă de duminică)”

 

Atena Ivanovici a citit câteva poezii apreciate de colegi. Printre comentarii și opinii la cartea Frica de poezie, scriitorii au ținut să comenteze și ecourile, câteva negative, la Festivaul Toamna Bacoviană, recent încheiat. Grigore Codrescu: Am rămas dezamăgit de aprecierile din presa băcăuană, la festival au venit cărturari adevărați, patru academicieni, alocuținile lor să fi fost arhivate, înregistrate. Vorbesc de scriitori importanți, Theodor Codreanu, Adrian Dinu Rachieru, Valeria Manta Tăicuțu, Florentin Popescu, Nicolae Scurtu, Lucian Vasiliu de la Iași…sunt scriitori mari, sunt oameni de înaltă cultură. Nu știu ce a înțeles presa de la noi, sau nu a fost la festival?

Dumitru Brăneanu: Le mulțumesc participanților la festival, poate că Bacăul nu are trăire pentru Bacovia, oricum interesul pentru literatură a scăzut. Nicolae Mihai: poate ar trebui să publicăm un drept la replică…

Au participat la cenaclu și alți scriitori băcăuani, scriitori din grupul Serilor Literare, Rodica Dascălu, Mioara Băluță, Ramona Roman. Au avut opinii la poezia Atenei Ivanovici și Ion Giurgiu, Ramona Roman, și alții.

 

Consemnează Cristina Ștefan