LANSARE DE CARTE- MIHNEA CĂTĂLIN IVANCEA
februarie 22, 2018 în Cenaclu, Evenimente de administrator
LANSARE DE CARTE- MIHNEA CĂTĂLIN IVANCEA
Un eveniment al “Serilor Literare. Să ne cunoaștem scriitorii” “mai atipic”, așa cum l-a numit în deschiderea întâlnirii directorul Bibliotecii Județene Costache Sturdza, profesorul univ. Adrian Jicu. Atipic , pentru că nu este o lansare de carte obișnuită ci a unui copil care nu a împlinit încă 12 ani, o carte de proză scurtă, scrisă cu talent. Mihnea Cătălin Ivancea, elev al Școlii Spiru Haret din Bacău a scris 33 de povestiri, în genuri diferite și eu le-am considerat demne de o carte, adresându-se cititorilor de toate vârstele, tineri și bătrâni, o carte dovedind o maturitate ieșită din comun pentru vârsta acestui copil, dovedind înțelepciune și purtând un mesaj emoționant: de încredere în noua generație că apreciază și aplică percepte morale ca tradiția de familie, satul, natura, credința…O carte pozitivă care rămâne exemplu de perpetuare a bunei creșteri, a artei, a culturii”- a afirmat moderatoarea evenimentului și cea care l-a descoperit pe Mihnea, scriitoarea Cristina Ștefan.
Cu sala arhiplină, evenimentul a adus emoții numerosului public, atât prin discursurile invitaților și mai mari emoții micului protagonist prozator și familiei acestuia.
Câteva fragmente de discurs:
Prof.Petre Isachi, prefațatorul volumului:
“Cartea se adresează tuturor cititorilor, indiferent de vârste, mentalităţi estetice şi prejudecăţi. Fratele nostru, cititorul, ştie că întreaga literatură a lumii are o existenţă simultană şi alcătuieşte o ordine simultană, în care debutantul se insinuează fără complexe, cu orgoliul „noului val” ce face substanţa Romanului adolescentului miop, de Mircea Eliade, un posibil model pentru Mihnea Cătălin Ivancea cel poleit cu „praf sclipitor de talent şi multe cunoştinţe” (v. „O mare stea”). Nu mă îndoiesc că tânărul autor va fi observat că pentru a fi integrat în eternitatea artelor trebuie să ai geniu, mai precis perseverenţa sisifică a geniului!”- Petre Isachi
Poeta Mioara Băluță, redactorul de carte: “Când am citit prima dată scrierile lui Mihnea, am gândit că nu înțeleg eu bine, că e un scris mult mai matur decât vârsta pe care o are, dar apoi am discutat cu el pe texte, pentru niște modificări și mi-am dat seama că el chiar gândește și scrie atât de matur…am ales pentru copertă acest simbol al nucii, simbol puternic mental( nuca are forma creierului uman_, simbol de credință și culoarea verde, Mihnea iubind natura și descriind-o atât de sensibil. De altfel, în povestirea impresionantă cu titlul Înțelepciunea ei, încheierea se face cu acest simbol. ”
Învățătoarea lui Mihnea, Anca Gașpar: “am cele mai frumoase amintiri cu Mihnea, cât era de bucuros când aveam la limba română de făcut compuneri. Le scria cu talent, erau impresionante și am făcut tot ce mi-s stat în putință să îi cultiv această aptitudine clară.”
O recenzie a prozatorului Adrian Lungu a fost prezentată de Cristina Ștefan:
“Puţini sunt tinerii care scriu proză. Poate că îţi trebuie ceva mai multă experienţă de viaţă pentru a te exprima, însă cazul lui M.C. Ivancea este cu atât mai bizar întrucât este doar un elev de gimnaziu ce s-a manifestat în paginile revistei literare “13 PLUS”, încurajat de Cristina Ştefan (care l-a descoperit) şi beneficiind (ca mulţi alţii) de generozitatea d-lui P. Isachi care ne-a demonstrat de-a lungul anilor că are o perspicacitate remarcabilă în a identifica voci noi în lumea scrisului.
Când am început să citesc mica povestire din revistă, fără să ştiu vârsta autorului, am crezut că se împrăştie ostentativ poezie mizându-se pe triumful unui oniric sideral, frumos ornat cu epitete şi metafore care, în exces, pot deveni obositoare. Apoi, ghidat de firul naraţiunii, am realizat că schimbarea cadrelor de conexiune al ideilor transmise permit glisarea cu uşurinţă a metaforelor în noul context lăsând posibilitatea cititorului de a alege singur sensurile cuvintelor, scrierea fiind doar un pretext iniţiat de autor, ceea ce pare un strigăt nou de sediţios în noaptea albastră a creaţiei.(…)
Se poate spune că M.C.Ivancea are o subiectivitate inteligentă şi o armonie seducătoare în construcţia textului ce îl face apt pentru lungul drum spre spaţiile galactice ale creatorului de artă. Nu pot decât să-i urez multă inspiraţie spre a se bucura de lumină.”
Mara Paraschiv, membru USR, participant la eveniment, a făcut o paralelă între scrierile sale și elementele commune pe care le-a întâlnit în scrierile lui Mihnea, ceea ce denotă maturitate a scrisului.
Discursul emotionant al lui Mihnea dar și cel al mamei sale au cules aplauze furtunoase. Atmosfera deosebită a serii literare a fost una de susținere unanimă a elevului Mihnea Cătălin Ivancea de către participanți: scriitori, presă, televiziune, mulți colegi de școală, profesorii, prietenii. Flori, autografe, tratații dulci, zâmbete și mari emoții, au încheiat seara prin care drumul în literatură deschis acestui talentat copil, sperăm să fie de bun augur.
Consemnează Cristina Ștefan, cu mulțumiri fiecărui participant.
Mulțumiri Ziarului Deșteptarea, d-lui Gheorghe Bălțătescu
La 12 ani, Mihnea Cătălin Ivancea nu are complexul cuvintelor