MAFTEI ION (FLAVUS)

– data naşterii: 14.11.1937

– localitate: Iaşi

– anul primirii în USR: 2011

– publicaţii:

proză: Singurătate publică, 2004( în trei ediţii); Capăt de lume (2007); Noaptea târziu (2009); Umbra aşteptării  (2014) şi versuri:  Mâine (2010) Sufletul singur (2012).- toate la Editura Junimea.

– activitate, distincţii, premii:

Ziarist de prestigiu, realizator de emisiuni culturale la Radio Iaşi, dar şi remarcabil om de litere.

“De mulţi ani, auzim la Radio Iaşi vocea caldă şi blajină a lui Ion Maftei (Flavus), unul dintre stîlpii acestui post.

Cînd vine ora emisiunii lui, deschid micul meu aparat să-l ascult şi, uneori, mă întorc în timp la anii de studenţie de la Facultatea de Filologie din Iaşi…

Era în 1954, toamna, cînd s-au adunat pe grupe şi s-au cunoscut între ei bobocii. Ne-am întîlnit într-o mică sală, cu bănci cam vechi, cu un geam care da într-o curte interioară. Profesorul a făcut apelul, iar noi am auzit pentru prima dată numele colegilor. Cînd a fost rostit numele MAFTEI IOAN, s-a ridicat băiatul de lîngă mine. După vreo săptămînă nu i-am mai spus pe numele său, pentru că profesorul de latină, Octav Tcaciuc, l-a botezat Flavus, adică Blondul. Mie mi-au spus Jean, cum m-a numit colega de grupă Zamfira Mihail, cu care am stat în bancă adeseori.

Cu Flavus m-am împrietenit de îndată. Puţin mai înalt decît mine, frumos, blond-blond şi cam firav, părea un visător rătăcit printre noi.” (Ion POPESCU-SIRETEANU)

„Falsele poeme” (cum își subintitulează fiecare dintre volumele de poezie de până acum) sunt în realitate emoționante confesiuni, trimise nouă fără urmă de încrâncenare ori de căutare cu orice chip a insolitului. Ion Maftei (Flavus) este un poet cu o fibră puternică, de la care așteptăm în continuare provocări editoriale interesante. (Ioan Dănilă)