OVIDIU GENARU a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru Cartea de Poezie

iulie 8, 2019 în Evenimente de administrator

Transmitem felicitări scriitorului OVIDIU GENARU pentru Premiul Uniunii Scriitorilor din România CARTEA DE POEZIE!

FELICITĂRI, OVIDIU GENARU!

Premiul Cartea de poezie a fost obţinut de Ovidiu Genaru, cu opera “La opt, gaura cheii şi alte patimi”, Editura Junimea, – la Gala premiilor Uniunii Scriitorilor din România.

“Brusc îmi vine în minte faptul că Ovidiu GENARU a fost nominalizat ani buni la rând, la Premiul Naţional „M. Eminescu” dar niciodată nu i-a fost acordat, deşi ar putea fi reprezentativ pentru toate cele trei „promoţii” (Ulici) postbelice: şaizecişti, şapte­zecişti, optzecişti. (…) Chiar şi varietatea stilistică (numită „dispo­nibilitate stilistică” sau „cameleonism stilistic”, iar la Laurenţiu Ulici – ,,nomadism manieristic” plăcea la Ovidiu Genaru. Mai mult de atât, poetul nu a dus lipsă de superlative. Marin Tarangul îl considera un maestru al stilului, (…) unul dintre poeţii cei dintâi, iar Cornel Ungureanu îl aşeza între „excepţionalii izolaţi”.”Theodor CODREANU (în revista Vitraliu, nr. 3-4, 2014)

Articol în Ziarul Deșteptarea de Gheorghe Bălțătescu/ 26 iunie 2019

Omul care toată viaţa s-a ocupat cu gânditul

Ovidiu Genaru, omul care, după cum îmi spunea într-un interviu, toată viaţa s-a ocupat cu gânditul, câştigă pentru a doua oară (primul în 1974, pentru volumul „Goana după fericire”) Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Bucuriile se ţin lanţ de poetul din Ţara lui pi: este unul dintre cei mai premiaţi poeţi în viaţă, înainte şi după premiile USR, a mai fost încoronat de Filiala Bacău a USR, de Asociaţia Scriitorilor din Iaşi, de Centrul de Cultură „George Apostu”, de Revista Ateneu etc. Cum deschizi o revistă de cultură din România este imposibil să nu dai de o poezie, de un premiu, de o carte semnată de Ovidiu Genaru. A trăit bucuria, dar şi dezamăgirea nominalizării de şapte ori la Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu”, cel mai râvnit premiu de către poeţi, însă, deocamdată, a rămas doar cu nominalizarea, ceea ce, după cum afirmă critica literară, nu-i la îndemâna oricui. Dar, poate, cea mai mare satisfacţie recentă a fost includerea, de o anchetă a Uniunii Scriitorilor din România, în Lista canonică:100 de poeţi români în 100 de ani, fiind singurul scriitor băcăuan în viaţă, desemnat Poet reprezentativ, alături de George Bacovia.