Seară Literară dedicată Zilei Naționale, 1 dec 2016

decembrie 2, 2016 în Proiecte culturale de administrator

Seară Literară dedicată Zilei Naționale, 1 dec 2016

O atmosferă sărbătorească, veselă, decentă, astă-seară la Atelier. Cărți,  poete îmbrăcate în ii și au fost stegulețe tricolore pe masă…Invitați: Viorel Savin, Silvia Miler, scriitorii din echipa Serilor Literare care au avut surpriza de a fi printre noi și tineri iubitori ai scrisului, Radu Mihnea și Carina Vădăvoiu. Câteva versuri cărora li s-au adăugat emoții:

 

“Timpul/înnorat, albăstrea/ cerul/pe pământ se zbătea/o pasăre/poezia”(Oana Gheorghe);

“mi-e dor de tine ca de o minune /pe care-nchipuind-o o ating /cu degete de aer” (Mioara Băluță);

“când viața îți dădea întâlnire /era totuși seară/ ca un sfârșit de anotimp”(Atena Ivanovici);

  Cristina Ștefan  a citat din Antologiile Lirei 21, vorbind despre colega din Filiala USR, Bacău, Cezarina Adamescu, Galați, despre poetul Simion Cozmescu din Călan, despre volumul său de debut, cu poeme mai lungi decât numele tău, lecturând poezii, apoi citind un fragment dintr-un text al prozatorului Sorin Coadă, prezent la seară literară, un fragment poetic pe care autorul nu l-a recunoscut. Un alt moment emotionant a fost lectura Silviei Miler care s-a aflat prima dată la o întrunire a scriitorilor la Atelier, poezie melodioasă și asortată momentului, despre iia românească. Și au mai fost momente  surpriză, la lectura scriitorului Viorel Savin, care a precizat că postura de lector nu-l avantajează, fiind deosebit de emoționant când revede versurile sale patriotice, emoție transmisă din plin și nouă

Viorel Savin ne-a vorbit despre Zidul București, de netrecut pentru mulți dintre noi, lucru perpetuat istoric, dar important este să ne facem cunoscuți în comunitățile literare locale, ceea ce proiectul nostru și face cu brio…La final, Oana Gheorghe a însuflețit atmosfera cu un cântec iar Carmen Voisei, directorul Școlii Populare de Artă Bacău, poet și pictor, om de multitalent, a  descris întâlnirea în versuri. Minimalist și concluziv.

“Steaguri /Lira 21/ Iia, /1 Decembrie!/ Decembrie cu defilare… Unirea!/Sărbătoare creativă, /Chipuri poetice…/decembrie 1”

Cristina Ștefan

Relatarea jurnalistului nostru Atena Ivanovici de la Seara literară din ! Decembrie, sărbătoare.

“În seara asta, de ziua națională a românilor, a avut loc încă o întâlnire literară din ciclul ”Să ne cunoaștem scriitorii”. O seară caldă, plăcută dar și cu mici surprize care au făcut deliciul întâlnirii. Am sărbătorit și noi, desigur, ziua de 1 decembrie într-un mod simplu și caracteristic nouă… citind poezie. Poezie patriotică, dedicată României și românilor, dar și poezie de dragoste, poezie socială, de atitudine, etc.

Începutul l-a făcut Oana Gheorghe care ne-a recitat ca o adevărată actriță mai multe poezii (nu haiku, așa cum ne–am fi așteptat), ci poezii moderne, sensibile și diafane ca însăși persoana ei.

Cristina Ștefan ne-a vorbit cu drag despre poeți din Lira21 care s-au afirmat fiind acum recunoscuți ca scriitori de valoare, așa cum este Cezarina Adamescu. A citit poezie din antologiile Lira 21, inclusiv un text poetic foarte sensibil al cărui autor a trebuit să îl ghicim. Surpriza cea mai mare a fost a autorului însuși, Sorin Coadă, aflat la masă cu noi, și care nu și-a recunoscut textul citit cu măiestrie de Cristina Ștefan.

Am citit eu câteva poezii apoi Mioara Băluță ne-a încântat cu ”ceva nou, ceva vechi și ceva albastru”  așa ca pentru ziua României. A citit și Silvia Miler câteva frumoase poezii dedicate patriei noastre.

Am avut și o altă surpriza plăcută, prin persoana mult prea tânărului dar foarte talentatului poet Radu Mihnea, elev de liceu, care ne-a citit și el o poezie profundă și foarte, foarte tristă. Ne-am bucurat să-l cunoaștem și ne bucurăm pentru noua generație de scriitori și poeți care ne demonstrează că poezia nu va muri niciodată.

Și Viorel Savin s-a lăsat cuprins de atmosfera poetică din seara aceasta și ne-a citit, cu multă emoție în glas, trei poezii mustind a dragoste de țară. Finalul a fost apoteotic, ca să zic așa, Oana Gheorghe, (despre care am uitat să spun că era îmbrăcată cu o frumoasă ie, la fel ca Silvia Miler) a cântat cu mult patos melodia ”Doamne ocrotește pe români”, demonstrând multă iubire de patrie dar și mult talent.

Cam asta a fost seara literară de astăzi, vă spun și eu La mulți ani de ziua noastră a tuturor românilor. ”(A.I.)