Toamna bacoviană- Simpozionul “Bacovia, contemporanul nostru”- 22 sept 2016

septembrie 22, 2016 în Evenimente de administrator

Toamna bacoviană- Simpozionul Bacovia, contemporanul nostru- 22 sept 2016dscf3831

 

În amfiteatrul Liceului Ferdinand I s-a desfășurat în cadrul Festivalului Toamna bacoviană, Simpozionul Bacovia, contemporanul nostru.

 

Lucrările au fost conduse de profesorul Grigore Codrescu, fost profesor de limba română și director în acest liceu, cu o asistență numeroasă dintre scriitorii invitați la festival și elevi. Au avut discursuri tematice Valeria Manta Tăicuțu, Florentin Popescu, Adrian Dinu Rachieru, Mircea Coloșenco, Teodor Codreanu.dscf3832 dscf3834 dscf3835

Intervenții în dezbateri: Nicolae Scurtu, Nicolae Dabija, Petre Solonaru, Liviu Chiscop și Ion Dinvale care a afirmat că George Bacovia va rămâne în contemporaneitate dar va avea și viitor pentru că viața copleșită de angoase generează o continuitate creației bacoviene.

dscf3837 dscf3839 dscf3840 dscf3841 dscf3843

Alte remarci:

 

– George Bacovia a avut o influență covârșitoare asupra poeziei basarabene.-(Nicolae Dabija)

– Bacovia nu a fost o victimă a timpului său( replică la extrase din cartea Svetlanei Paleologu Manta- Existanța poetică a lui Bacovia), din punct de vedere financiar a dus-o chiar foarte bine, dar a fost un existețialist consacrat poeziei. – (Liviu Chiscop)

– Bacovia este un fenomen singular în cultura europeană.- (Teodor Codreanu)

– Bacovia rămâne valoarea noastră de tezaur poetic distins- ( Mircea Coloșenco)

– Bacovia rămâne actual chiar dacă vremurile s-au schimbat, textele lui sunt doar aparent simple pentru că sunt pe înțelesul tuturor. – (Valeria Manta Tăicuțu)

– Într-un interviu  din 1931, Bacovia ne avertiza: Poeziile mele sunt doar aparent simple! …dacă este contemporan cu noi, adevăratul test rămâne lectura.- ( Adrian Dinu Rachieru)

dscf3844