ADAMESCU CEZARINA

Cezarina Adamescu

– data naşterii: 03.11.1951

– localitate: Galaţi

– anul primirii în USR: 2010

– publicaţii:

Literatura pentru copii de o calitate remarcabilă; atitudine estetică „tradiţionalistă”, în universul culturii creştine. Cărţi reprezentative: „Monumentul cărţii şi mucenicia cuvântului” (exegeze şi portrete spirituale), „Cântecul sinelui”, „Logodnă mistică”, „Autograf pe lumină”.

Cărți de poezie: Un poem numit Francisc; Spațiu târziu; Dioptrii pentru suflet; Autograf de lumină; Misterion; Departele și aproapele; Cântecul mistic;

– activitate, distincţii, premii:

Poetă, prozatoare, eseistă, dramaturg, editează numeroase volume care fac din autoare un adevărat poligraf cu activitate exemplară.

Studii: Şcoala elementară nr. 28 din Galaţi, Liceul Mihail Kogălniceanu nr. 2, profil umanistic, promoţia 1970, la zi, Galaţi, Facultatea de Teologie Didactică a Institutului Teologic Romano-Catolic de grad Universitar Sf. Tereza, Bucureşti, Licenţiată în 1999 la Academia de

Ştiinţe Teologice „Sf. Iosif ” – Iaşi. Doctorand în Teologie şi limbi clasice.

Debut literar: luna septembrie 1982, la cotidianul „Viaţa nouă” din Galaţi, cu un poem de toamnă. În revista „Luceafărul” i se publică sub pseudonimul Simona Condor, mai multe cicluri de poeme la rubrica „Atelier literar” a lui G. Dumitrescu. Sub acelaşi pseudonim, revista „Convorbiri literare” îi publică în ianuarie 1984, un ciclu de poeme. Revista „Tomis” o debutează cu numele adevărat. În martie 1985, citeşte la Cenaclul „Numele Poetului”, manuscrisul „Dioptrii pentru suflet”, iar cu acest prilej, Cezar Ivănescu a afirmat: „Atestă o vocaţie certă. (…) Credem în evoluţia fericită a acestei poete.”

Laureată a numeroase concursuri de poezie, proză, reportaj, naţionale şi judeţene. Peste 80 de volume publicate. Sunt doar câteva elemente din prodigioasa carieră literară a scriitoarei.

  • 2003, Premiul Societății Scriitorilor C. Negri filiala Ploiești, pentru două volume: Autograf pe lumină și Spațiu târziu
  • 2007, Premiul Revistei Dunărea de Jos, pentru volumul Călătoria în patria neasemuită a cuvintelor
  • 2013, Premiul revistei Boema, diplomă de merit

„Discreta, retrasă în turnul său de fildeș,înconjurată de cărți, visuri și sperațe, Cezara scrie. Este modul ei de a exista, de a respira, de a se confrunta cu o realitate pe care ea o crede cu totul și cu totul altfel. Și-a creat un univers cu totul aparte din care nu iese, decât , poate pentru a mai contempla anotimpurile. Timpurile nu o interesează.”  (Ion Manea)

       ” Cântecul sinelui este un volum de poeme introspective, dar de data aceasta abordând un gen popular, baladesc, ritmuri şi rime vioaie, un gen uşor recitabil şi contagios, ceea ce schimbă şi sensul mesajului într-unul mai optimist, mai vivace. Cu atât mai mult cu cât unele poeme au un erotism delicat, sugestiile devin spontane, expresiile tari, umorul fin şi feminin condus.”…

“Discursul este sofisticat într-un limbaj modernist autentic. Sunt flashuri laconice dar de esenţă meditativă profundă. N-aş putea generaliza afirmând că există o influenţă niponă, ştiind că autoarea este performantă şi în acest gen liric, n-aş putea, pentru că am găsit metafore de înaltă precizie stilistică, în trimiteri blagiene, bacoviene, uneori nichitastănesciene.

Tematica, una cultă are conotaţii aforistice dintr-o cunoscută de acum filozofie sceptică, nihilistă, un idealism mistic în sine qua non-ul său liric.”(Cristina Ştefan)