– data naşterii: 29.05.1969
– localitate: Bacău
– anul primirii în USR: 2011
– publicaţii:
– activitate, distincţii, premii:
„Cine a avut curajul – e nevoie de curaj pentru a acorda timp şi credit literaturii pentru copii- să-i citească versurile publicate deja în numeroase cărţi dedicate celor mici va găsi fără îndoială că vorbele autoarei sunt, de fapt, crezul ei artistic. Copilul furnică, volum de data aceasta în proză a autoarei, nu vine decât să confirme încă o dată ceea ce de fapt nu ar trebui să aibă nevoie de confirmare : literatura pentru copii merită oatenţie aparte, iar scriitori ai genului avem ş încă foarte buni.”
(Mădălina Rotaru)
„Cu toate că în retorica versurilor sunt şi reminiscenţe tradiţiona1iste, iar tonul este adesea elegiac, autoarea apelează cu lejeritate la tehnici care ţin de modernitate. La o lectură atentă, orientările spre neoexpresionism şi biografism sunt recognoscibile. Volumul “Strigătul ca o punte” demonstrează că autoarea Tincuţa Horonceanu Bernevic se distinge prin vocea gravă, timbrul obsesiv melancolic, tragismul liric diafan. (Violeta Savu)
”Copilul furnică este o carte de poveste, o superbă poveste pentru copii. Surpriza acestei carţi este lejeritatea cu care se mişcă în lumea aceasta fantastică, animal-omenească. Veţi regăsi descrieri ale unor locuri, ale unor întâmplări din oraşul nostru. Şi veţi mai găsi ceva: sufletul frumos al Tincuţei Horonceanu, care încearcă să şteargă petele negre dintre oameni, din lumea copiilor. Este aproape un roman poliţist, de aventuri, o poveste alertă, cu situaţii imprevizibile care – nu-i aşa – ca în orice poveste, Alican, eroul nostru, învinge.” (Viorel Savin)