NEAGU RALUCA

015915-m

– data naşterii: 08.06.1977

– localitate: Bucureşti

– anul primirii în USR: 2011

– publicaţii:

– activitate, distincţii, premii:

Raluca Neagu s-a născut la data de 8 iunie 1977 la Bacau, într-o familie de intelectuali. A debutat în poezie la vârsta de 9 ani în revista Ateneu iar în volum în anul 2003 cu „Epidermice” (Editura Plumb).In 2009 apare volumul Spovedania Statuii( Editura Pro Plumb) iar în 2011, Erotisme de peste zi (Editura Babel).

Versurile ei au apărut în diferite publicaţii : Ateneu”, SLAST, “Cronica’ , “Astra”, “Aurora”, “Literatura şi arta”, “Romania literară”, Plumb” , “Cafeneaua literar artistică”s.a.

Obţine premii la diverse concursuri literare: “Afirmarea”(1987), “Cronica” (1987,1988, 1989),,,Nicolae Labis(1988), “Bacovia” (1988), premiul revistei” Cafeneaua  literară, la concursul Leoaica tânără iubirea(2010), Avangarda XXI, premiul “Vasile Alecsandri” pentru poezie acordat de revista „Ateneu”.

În viaţa de zi cu zi, Raluca este diplomat de carieră. Lucrează la Ministerul Afacerilor Exteme din anul 2000, avand gradul diplomatic de Secretar 1 de ambasadă. Parcursul profesional a condus-o în diferite ţări ca Olanda, Canada şi Belgia. În capitala europeană, Bruxelles, a lucrat timp de 4 ani şi jumătate la Centrul Român de Informare, actualmente ICR Bruxelles, instituţie ce funcţiona în cadrul Ambasadei României din Regatul Belgiei. Misiunea Ralucăi Neagu în această perioadă a fost proiectarea dimensiunii culturale a României în Uniunea Europeană. Ulterior, în anul 2011, revine la Bruxelles pentru a lucra la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană.

 

„Raluca Neagu scrie despre moarte din plăcere, cu voluptate, nu din premoniţie; transcende clipa, dar se transcende şi pe ea; moartea nu e un indice de morbiditate; voluptate a increatului, a intuitivului pur; poezia e genuină, dar are deja un aer cultural, dincolo de cel al vârstei -asociaţii inedite de cuvinte; ce se va întâmpla? – orice răspuns e nesemnificativ ca şi întrebarea; mi-e teamă de precocitatea ei! Există o prospeţime a imaginarului iar surpriza şi motivul încrederii: nici un loc comun, nimic mimetic, deşi Raluca Neagu se afla la vârsta mimetismului.”(Laurentiu Ulici)

„O  poezie epurată de biografie, nesentimentală, concentrată asupra câtorva senzaţii, compusă din impulsurile unei gândiri severe. Neagră, rece, dură. Fără lirism, fără muzicalitate. Cu retorică sugrumată, în afară de o exceptie, două. O  poezie ivită din iritări ale conştiinţei şi spaimei, scrisă parcă sub ameninţarea unei entropii universale.”(Constantin Călin)

„Crezul ei artistic se defineşte prin sinceritatea conştiinţei de sine, prin gravitatea fără prejudecaţi şi mimetisme, poate fi şansa dar şi riscul cu care se confruntă Raluca Neagu. Ar fi o eroare , chiar o nedreptate flagrantă ca poezia ei să nu fie preţuită la adevărata valoare.”(Vlad Sorianu)