ŞTEFAN CRISTINA

– data naşterii: 30.03.1957

– localitate: Bacău

– anul primirii în USR: 2012

– publicaţii:

 1. Călătorie pe un ciob de stea, poezii, Editura Fundaţiei Cancicov- lansat 10 apr 2010, recenzii, Eugen Dorcescu, Calistrat Costin, Mara Paraschiv, Victor Munteanu, Vasile Spiridon, Ioan Neacşu.
 2. În umbra lui Sisif- versuri, 2009, prefaţă Theodor Răpan, publicat şi la Editura online Semănătorul.
 3. Andante- poezii, 2009, editura ArtBook, poezii- recenzie Liviu Apetroaie.
 4. Cazier incomplet- poezii, editura Rovimed Publisher 2011, consilier literar Calistrat Costin
 5. Dimineaţa altfel- proză, Ed Rovimed Publisher 2011, consilier literar Calistrat Costin
 6. Broşura, “Aud materia plângând”- aniversare George Bacovia, ArtBook, 2012
 7. Ylmira- Iulia Oniţă- Un sculptor liric, versuri şi monografie, ArtBook, 2012
 8. Locuri şi umbre, versuri, ArtBook, 2012
 9. Ceai cu Adala, versuri cu Adrian Grauenfels, ed. Ateneul Scriitorilor, 2013
 10. Însemnări (ne)critice- jurnal de lectură, prefeţe, recenzii, ed ArtBook, 2013
 11. Jazz cub, roman, ArtBook, 2013, consilier literar Calistrat Costin
 12. (re) versuri- poezii, ed ArtBook, 2014.
 13. punct şi de la capăt, versuri, ed. ArtBook, 2014.
 14. de-a copilăria- versuri pentru copii, ed. ArtBook, 2014.
 15. Culegătorii de flori, versuri, editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2015
 16. Buletin cu ilustrate, proză scurtă, 2015, ed. rafet
 17. 10 zile din martie, 2015, versuri, ed. ArtBook
 18. zen absolut, versuri 2016 co-autor Adrian Grauenfels,  ed. ArtBook
 19. Însemnări (ne)critice- jurnal de lectură, prefeţe, recenzii, ed ArtBook, 2016
 20. Orașul- versuri Ateneul Scriitorilor 2017
 21. Rostul unei crengi de brad- versuri 2017, ArtBook
 22. O călătorie la Salzburg – roman- ArtBook, 2018

Articole recenzii, publicate online, şi reviste ( Plumb, Algoritm literar, Cetatea lui Bucur, Litera, Fereastra, Onyx, Luceafărul, Dunărea  de Jos)

– activitate, distincţii, premii:

Univ Al I Cuza Iaşi -1980, Licenţiat în economie- Studii postuniversitare în management-Univ din Dublin- Expert contabil

Activitate literară:

–  membră în cenacluri şcolare şi de la fosta Casă de Cultură a Sindicatelor Bacău,  Din 2005,  membru al site-ului Pruteanu.ro, unde a şi debutat cu poezie.

Publicări online: Luceafărul Românesc, Ed-online Semănatorul, revista Cetatea lui Bucur, Ziarul Curierul de Vâlcea, Revista Plumb, Revistele ARP, Revista Viaţa Băcăuană, 2010, Ziarul de Vâlcea, Revista Algoritm Literar, Observator Cultural, Ateneu- Bacău, Sintagme Literare, Cetatea lui Bucur, Onix, Litera, Citadela, Spații culturale, Reflex.

– Fondator al Cenaclului interactiv online Lira21,   www.cenaclu.lira21.ro, cu editarea a 5 antologii-albume de literatură şi pictură între anii 2009-2015.

– Editor, la Editura ArtBook, Bacău

 • profesor la Școala populară de Artă, Bacău, clasa cenaclu literar, scriere creativă
 • manager proiect Seri literare. Să ne cunoaștem scriitorii

-Organizator de concursuri literare tematice.

– Emisiuni TV Bacău despre activitatea literară şi cenaclieră.

– Redactor la Revista Cetatea lui Bucur, revista ARP-

– Membru în diferite jurii la concursurile literare on-line.

Alte activităţi literare:

– vicepreşedinte al Ligii Scriitorilor Români, filiala Bucureşti, redactor Revista Cetatea lui Bucur,  Membru în cenaclurile băcăuane Octavian Voicu şi al Uniunii Scriitorilor, filiala Bacău, şi Avangarda XXII, fundaţia Cancicov,  Cenaclul Virtualia Iaşi,

Premii:

Premiul revistei Dunărea de jos Galaţi, Premiul pentru Poezie, Revista Plumb,2012, premiul pentru debut în critica literară, 2014, USR, FIL BACĂU, premiul juriului la concursuri organizate de Cenaclul Lira21, premiul Octavian Moșescu la Fest. Titel Constantinescu, 2015, premiul USR Filiala Bacău pentru volumele Buletin cu ilustrate și Culegătorii de flori, 2016.

„Călătorie pe un ciob de stea ( Editura Fundaţei Culturale Cancicov, 2010, Bacău) de Cristina Ştefan – o carte de debut (în poezie) de o deloc surprinzătoare maturitate (autoarea a trecut pragul a cinci decenii de viaţă). Cele cincizeci şi nouă de titluri nu sunt datate, însă în dispunerea lor se simte o evoluţie de la o primă tinereţe lirică la tinereţile” ce au urmat, poezia, fireşte, necunoscând în esenţă povara trecerii anilor…Ba, aş observa că textele din final par mai încărcate de entuziasm şi frăgezimi senzoriale decâtcele din uvertura cărţii, semn că poeta a reîntinerit scriind şi căutându-se pe sine!„Strângeţi din pumni şi din dinţii dar staţi în lanţuri cuminţi” ) sunt în această dintâi mărturisire lirică a Cristinei Ştefan nu doar semne dar certitudini de autentică vibraţie creatoare, şi, parafrazând-o pe autoare, „carevasăzică există”!   (Calistrat Costin)

„Lumina care se degaja de aici este acea lumina care ne acum se cam înroşeşte, este o lumină care se află în superbia ei. Poetei îi place mai mult lumina înspre apus decât înspre răsărit, o lumină care ne duce mai mult decât lumina aurorală înspre refecţie, pentru că spuneam că este o poezie şi a reflecţiei şi a reflectării. Revenind la acel ciob de stea care reflectă în fond fragmentalitatea lumii, este un poem care se cheamă chiar „Segment” şi care spune cam aşa: „în adâncul fântânii /în ochiul ei / te-am văzut reflectat în mii de oglinzi …..”

Este o poezie de mesaj, o poezie a specularităţii – aţi văzut dialogul eu tu, dialogul cu cosmosul, cu fiinţa iubită şi toate celelalte. Nu-mi rămâne decât să o felicit pe autoare înainte de a o fi cunoscut şi dumneavoastră.

(Vasile Spiridon)

„Autoare a mai multor plachete lirice( În umbra lui Sisif, 2009, Andante, 2009, Călătorie pe un ciob de stea, 2010, Cazier incomplet, 2011, dar şi a culegerii de proză, Dimineaţa altfel, 20 Il, Cristina Ştefan trăieşte în oraşul lui Bacovia. Prezentă pe site-uri literare şi colaboratoare la reviste(unele online), a creat ea însăşi un site pentru Cenaclul literar interactiv Lira2I., frecventat de peste 260 de membri. Scrie o poezie sensibilă, orientată discret către o modernitate care nu ţine neapărat să se alinieze geraţionist.”

(Revista Litere, ur5, mai 2011)(Tudor Cristea)

„Mi-a plăcut ideea, nu numai pentru că este aproape de „luna îşi aşază cioburi pe moşie” a lui Tudor Arghezi, cât şi datorită faptului că ilustrează exact scopul poeziei. Acela de a ne pune pe noi în relaţie cosmicul, cu eternitatea, cu absolutul, cu Dumnezeu, de a ne înveşnici. Din punct de vedere estetic cel puţin poezia nu trebuie să aibă dimensiune nici psihologică, nici politică, nici socială, ci trebuie în primul rând să aibă această dimensiune, să zicem, sacră.

Autoarea reuşeşte, de multe ori, să fie în apropierea – nu mi-e frică s-o spun – a lui Arghezi sau Blaga, prin această capacitate de a aduce cerul pe pământ, ca să zic aşa sau de a ridica pământul către cer, cum face Eminescu: „Sara pe deal buciumul sună cu jale / Turmele-l urc, stelele scapără-n cale”, deci merg mai departe pe stele.”

(Ioan Neacşu)

“10 zile din martie este o carte rară, de o frapantă originalitate, topind, în lirismul ei alegorico-simbolic, romantic şi modern deopotrivă, tragismul nu doar al iubirii, ci al existenţei în ansamblu, strivită mereu, şi fatal, între imboldul zborului spre  idealitate, spre Duh, şi nemiloasa-i povară de tărână.”  Eugen Dorcescu