3 martie 2025 – Cenaclul „George Bacovia”

martie 4, 2025 în Cenaclu de administrator

O seară de cenaclu la care am propus să sărbătorim scriitorii cu confesiuni despre cărțile preferate, autori care ne-au marcat, primele cărți citite și alte mărturisiri, toate întru a ne cunoaște mai bine. Au sosit din Harghita Petronela Apopei și Daniel Întuneric și au participat criticul Grigore Codrescu, Cornel Galben, Mara Paraschiv, Doru Ciucescu, Sorin Coadă, Adrian Lungu, Dan Perșa, Silvia Miler, Veronica Călin, Mihaela Băbușanu cu fiul său Mihail-Dacian. O seară de apropiere sufletească aș consemna în arhiva cenaclului, în care timp de două ore ne-am spus amintiri din primele noastre lecturi, scriitorii preferați dar, de pildă, și povestiri pline de savoare. Când ați știut, d-le Codrescu, că vreți să fiți profesor de limba română? Dl Lungu, chiar ați citit Ghilgameș în copilarie? Shakespeare!, spune Silvia Miler. Scriitorii SF, spune Dan Perșa, așa cum era de așteptat. Cornel Galben spune cât este de preocupat de autorii recenzați până acum, cunoscută fiind seria Lecturilor aleatorii iar acum are în proiect 7000 mii de pagini care necesita prelucrare. Mara Paraschiv, a prezentat cărțile sale și ne-a citit o compoziție dedicată acestei sărbători. Și Doru Ciucescu a prezentat ultima sa carte. Sorin Coadă îl preferă pe Antonio Lobo Alexandrino. Petronela Apopei – „Nu am vrut inițial să fac filologie dar mi-a plăcut Camil Petrescu – Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război, iar în critică, promit să citesc autorii colegi și să scriu despre ei! Daniel Întuneric l-a remarcat pe Ioan Enache, poetul băcăuan ca mentor al său și îi plac autorii teologici: „Câți îl citesc pe Arsenie Boca? Este genial în scrierile sale”. Știm că Mihaela Băbușanu citește mult, ne-a spus cărțile preferate, dar din neatenție eu nu l-am invitat la cuvânt pe Mihail-Dacian, piciul frumos al Mihaelei. Ei, bine, el a intervenit cu vorbele care ne-au dat gata: „Poetul meu preferat este Mihai Eminescu!”. Dumitru Brăneanu, ne-a povestit despre începuturile lecturilor sale, dar și scrierea poeziilor dăruite fetelor chiar din cursul primar. Ne-am simțit bine, l-am evocat pe Calistrat Costin și pe ceilalți colegi dispăruți. Doamna Călin a vorbit despre Olimpia Pompiliu Ichim, plecată recent dintre noi, în amintirea sa, omagiind-o în momente emoționante.

O seară de cenaclu plăcută! Vă mulțumim și vă așteptăm din nou pe 21 martie la Ziua Internațională a Poeziei…cu lecturi preferate.

La mulți ani minunați!

Cristina Ștefan

Dan Perșa: Nici Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor nu s a lăsat pe tânjală de Ziua Mondială a Scriitorilor. Cu Dumitru Brăneanu prezident, a moderat Cristina Ştefan și bine a făcut, pentru că după atâtea realizări în planul societății literare băcăuane de ieri și de azi, a trecut dincolo de ceea ce este, întotdeauna minunat, un moderator. La o înțelegere a omenescului și firescului, astfel că a creat liantul acela necesar unei serate literare și culturale, prin care oamenii s au îmbrățișat sufletește.