30 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU”

noiembrie 5, 2020 în Evenimente de administrator

„Vitralii de excelență cultural-artistică națională”
30 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI DE CULTURĂ
„GEORGE APOSTU”
13-20 noiembrie 2020

Având în vedere dinamica răspândirii virusului Sars-CoV 2, Centrul de Cultură „George Apostu” anunță reconfigurarea întregului program aniversar în sensul prezentării tuturor activităților exclusiv în mediul online, pe pagina de facebook a Centrului.
Dincolo de această schimbare de paradigmă, vom păstra toate activitățile deja anunțate/planificate, adăugând ca element de noutate un program menit a marca Ziua Dramaturgiei Românești – 13 noiembrie, prezentând iubitorilor de teatru spectacolul „America de-Acasă”, producție a Centrului de Cultură „George Apostu”.

Noul program se va derula între 13-20 noiembrie 2020, după următorul calendar:

vineri, 13 noiembrie 2020, ora 18.00
Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea I
sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 18.00
Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a II-a
duminică, 15 noiembrie 2020, ora 18.00
Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a III-a
luni, 16 noiembrie 2020, ora 18.00
Spectacolul de teatru „America de-Acasă”, partea a IV-a

marți, 17 noiembrie 2020, ora 18.00

IN MEMORIAM LIVIU DĂNCEANU
Spectacolul „AVE”, op. 126-132, balet-operă în șapte turniruri pentru dansatori, actori și ansamblu instrumental, producție a Centrului de Cultură „George Apostu” . Spectacolul este prezentat cu ocazia împlinirii a 35 de ani (17 noiembrie 1985) de la primul concert susținut de Ansamblul Archaeus. In memoriam Liviu Dănceanu

miercuri, 18 noiembrie 2020, ora 18.00

„Meditație” – expoziție de desen, ceramică, sculptură – George Apostu, din colecțiile Adrian Năstase, Valentin Macovescu, Eduard Mircea Uzunov (cu susținerea Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase – ASAF), Radu Călin Georgescu și Centrul de Cultură „George Apostu”
Prezintă: prof. univ. dr. Petru Bejan
Lansarea albumului de artă „Reîntâlnire” – Nicolae Fleissig (Franța)
Lansarea albumului de artă „Albastru” (Rezidența Internațională de Sculptură)
Lansarea revistei „Vitraliu” nr. 52-53 (octombrie 2020)

joi, 19 noiembrie, ora 18.00

Spectacolul cărții: „Despre plăcere ˗ despre celălalt” , un spectacol imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa
cu: Geo Popa și Gheorghe Iorga
cu participarea Cvintetului „Consonanțe” și a sopranei Gabriela Iștoc

Prezentarea volumelor „Despre ce vorbește Lucrețiu când vorbește despre plăcere” și „Celălalt Valéry”, de Gheorghe Iorga, Editura Limes, 2020, Florești (Cluj)

vineri, 20 noiembrie, ora 18.00

Ceremonie de acordare a Diplomei aniversare – 30 de ani de la înființarea Centrului de Cultură „George Apostu” tuturor partenerilor care au sprijinit eforturile noastre de promovare a valorilor culturale și identitare românești.
Concert de gală aniversar:
Corala „ARMONIA”, Constanța
dirijor: arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru

Sărbătorim împreună cei 30 de ani de existență a Centrului de Cultură „George Apostu”!

Acest program va fi prezentat live pe pagina de facebook a Centrului, unde vă dăm întâlnire în fiecare zi în perioada 13-20 noiembrie 2020, la ora 18.00.

Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu”, în care acesta sărbătorește 30 de ani de la înființare, se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”.

Cecilia Moldovan relatează la finele evenimentului:

Iubire și alteritate

Ce poate fi mai nobil și înălțător decât acestea: armonie divină – tradusă de oameni prin cuvânt, sunet, culoare și formă/e. Iată, o nouă efigie, aniversară de data aceasta – cu cifra 30 – celebrând înfrățirea prin și între arte la Centrul Cultural George Apostu din Bacău. Simpozionul de estetică de-o săptămână. Recepționând event-ul online, primul cadru afișează o superbă imagine panoramică – filmată cu drona, cred – a domeniului Centrului G. Apostu. Tot răul spre bine, altfel n-o puteam savura! Mi-a provocat o aleasă emoție estetică, dar și de mândrie locală. Există această oază verde și acest complex de clădiri cu grijă gospodărit și cu gust artistic, chiar, la noi, la noi în Bacău? O imagine 2020 de colecție! E una de asamblu, insinuată armonios în ambientul Văii Bistrița, într-un minunat peisaj, cameleonic prin anotimpuri – de la verde la galben și alb. Oricum, altă imagine decât aceea de pe retina vizitatorului la pas, cu amănuntul. Lăudabile cuvinte celor care, în ani, au vegheat la menținerea moștenirii de aur din „epoca de aur”. Iată, să-i pomenim de bine pe cei doi împușcați, că l-au comandat chiar aici. Și, uite, nici nu l-au luat cu ei (poate numai „micile” accesorii decorative!). Să-i urăm la câți mai mulți ani. Multiplu de 30! La fel și celor care nu l-au lăsat în paragină, precum alte valori patrimoniale și din câte și mai câte domenii…Of, of!!
Dar, înapoi la FRUMOS ! Să urmărim întâmplările artistice….A cincea zi: despre/cu arta cuvântului, vorbit și a celui scris, s-a consumat în dialogul esteticiza(n)t, elevat și relaxat între actorul Geo Popa și criticul Gheorghe Iorga, care iarăși a tulburat apele cu grație intelectuală cu două noi cărți: „Despre ce vorbește Lucrețius când vorbește despre plăcere” și, a doua, „Celălalt Valery”.
Foarte reușit momentul performance imaginat de actor în complicitate grațioasă cu muzica – artă prin excelență metafizică, cum spunea un învățat antic, și iată, și acum, aici, bine-reprezentată. Da, tot răul este spre bine! Binele estetic! Numai online puteam noi, spectatorii de-acasă, păși (sărind într-un picior!) outdoors! din baia literar-comparatistă a lui Gh. Iorga, în chiar laboratorul Toamnei cu domiciliu stabilit în grădină. Geo Popa, actorul cu ochi fin la frumusețea femeii spiritualizate, s-a luat cu Poezia la braț, pe urmele zâmbitoarei soprane Gabriela Iștoc, care savura agale, printre statui, degradeul de galben al foliajului, perfect asortat cu auriul faldurilor ample ale splendidei sale rochii. Din sală ne însoțea prietenos, sublim chiar, muzica instrumentiștilor de la cvartetul Consonanțe, de la filarmonica locală. Cum puteam noi mai bine răspunde chemării imperioase a Toamnei, decât prin absolutul barocului vivaldian, în chiar ambientul natural care l-a inspirat, și să-i vizionăm degradeul de galben prin ochii di bellissima di talento, Gabriela Iștoc, călcând cu grație covorul de frunze prăvălit peste gazonul încă verde. Ut musica poesis! Ce urma? – o porție de Paul Valery. Magnifică toată această secvență, demnă de un film romantic, un elixir binevenit pentru spectatorii de-acasă – empatici cu metoda online de a consuma un produs artistic –, dar și doriți de frumos. Iată, și online se poate atinge paroxismul emoției artistice, în această convenție dintre artist și spectator. Ce admirabil de adaptabilă poate fi ființa umană și ca homo ludens! Cum altfel, ca să reziste…

Cecilia Moldovan