9 iunie 2017- Lansare de carte- Paraschiva Miriam Ichim

iunie 9, 2017 în Evenimente de administrator

9 iunie 2017- Lansare de carte- Paraschiva Miriam Ichim  

Astă-seară, un grup de scriitori și profesori au susținut evenimentul lansării de carte a elevei Paraschiva Miriam Ichim, 13 ani, cu titlul “Suflete”, editura Eikon, 2017.

Din partea USR Filiala Bacău au vorbit Cristina Ștefan, Silvia Miler și Florentina Stanciu.

De la UAP, Filiala Bacău, Aurel Stanciu și criticul de artă Zânica Oțetea.  O sală arhiplină la galeriile Good Art, semn că un copil talentat a fost încurajat, felicitat, aplaudat din sufletele altor artiști, părinți, profesori, colegi, prieteni și motivația acestui eveniment a fost confirmată pe deplin de calitatea cărții, un album de artă.

Cristina Ștefan: – Albumul este exemplar pe mai multe fațete de artă: pictură, proză, poezie și chiar profunzime a unei filozofii existențiale, pentru că la cei 13 ani ai săi, Chiva este deja un mic apostol, cu învățăminte despre sensul și frumusețea vieții. E limpede că arta și copiii pot salva omenirea și iată câteva definiții din scrierea Chivei:

“Tablou: este vocea artistului

Cartea: un refugiu pentru ființa omenească din această lume seacă și monotonă.

Literatura- o artă a lumii, fiecare operă literară este un suflet.”

Picturile sale sunt căutarea vocii interioare și de aceea stilurile diferite în care lucrează, de la impresionism la artă naivă, îi relevă puterea de exprimare deosebită. Marile teme sunt și în pictură și în scris, natura, credința, familia, și are o profunzime aparte în a le sugera:

“Ce este credința? Este o parte din fiecare om. Este o parte din sufletul nostru, este..o parte din copil. Credința este ca un scut al sufletului. Când știm că avem o credință ne simțim ocrotiți de toate relele. Adulții însă…nu mai au timp să simtă acest lucru…Doar copiii mai pot.” Dreptul la credință- AMI

Discursurile scriitorilor, in laudatio, au menționat că și traducerile din carte îi aparțin Chivei( prof. Florentina Stanciu) sau au citat din lirica și proza autoarei într-o formă lirică, în versuri( Silvia Miler).

Discursul autoarei, la finalul lansării, a uimit asistența, un discurs legat, punctat esențial, sensibil și sincer:

“Pictez de la 3 ani, și scriu de la 9 ani…Văd literatura ca o altă lume..fiecare operă literară un suflet…fiecare literă un sentiment, o mică și firavă emoție…Celeste stele pentru fiecare inimă de ființă, lacrimă de ploaie pentru orice ochi.” ( Din cuvânt înainte- PMI

Evenimentul s-a dovedit o nouă reușită a Galeriilor de artă “Sara Good Art”, Diana Godea menționând că are de gând să continue cu promovarea talentelor autentice din rândul tinerilor băcăuani, inițiativă susținută de mulți scriitori și artiști ai urbei.  Seara a continuat cu un recital al Petruței Laura Crăciun.

Consemnează Cristina Ștefan, 9 iunie 2017