4 IUNIE 2019: LANSARE DE CARTE – OANA MIHAELA SAVIN
iunie 4, 2019 în Evenimente de administrator
La Studio Adventure, într-un cadru cu multe lumini și imagini, foarte potrivit lansării de carte a Oanei Mihaela Savin, “Povestea înțeleptului Smotănilă și a unei fetițe cuminți“, s-a desfășurat evenimentul apariției acestui roman pentru copii. Invitații Petre Isachi, Dumitru Brăneanu și Cristina Ștefan au susținut prin alocuțiuni in laudatio ieșirea la rampă a volumului, scris cu pricepere și îmbogățit cu ilustrațiile lui Alex Oko, invitat de asemenea la eveniment. Li s-au adăugat scriitorii George Calcan și prof. Ioan Neacșu cu considerente interesante atât despre literatura pentru copii în general cât și pentru cartea acum editată.
Cristina Ștefan despre Povestea înțeleptului Smotănilă și a unei fetițe cuminți:
“În România, literatura pentru copii a fost numită “Cenușăreasa literaturii“, pe de o parte, pentru așa numitul vid în care din când în când apare câte o tipărire de carte a acestui gen, pe de altă parte, pentru puțina lectură și promovare săracă a marilor cărți ale copilăriei. În ultima vreme, date fiind și târgurile de carte, marile edituri au corectat aceste lacune, editurile Humanitas, Polirom, Nemira având câte o colecție Junior în care cultivă genul acesta, dar cu operele scriitorilor consacrați secular: Jules Verne, Charles Perrault, Mark Twain, Jonathan Swift, Lewis Carroll, Carlo Collodi, poveștile Fraților Grimm, Antoine de Saint-Exupéry, L. Frank Baum, traduceri și reeditări, de altfel necesare. Dar, la noi, literatura pentru copii promovează aceleași povești și autori de acum 50-60 de ani sau mai mulți. În revistele literare nu veți găsi decât cu titlu de excepție recenzii, articole, promovări ale literaturii pentru copii. Mi-amintesc cu plăcere de literatura copilăriei mele, cu Creangă și Caragiale, cu Fram, ursul polar – Cezar Petrescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea – Neghiniță și alte povestiri, Domnul Vucea, apoi Octav Pancu- Iași, Nina Cassian, Cireșarii lui Constantin Chiriță, Radu Tudoran, Mihail Drumeș, mulți alții. Aveam literatură pentru copii. Și filme! În țările occidentale, acest de segment de carte este azi foarte dezvoltat, se pune mult accent pe lectură, pe cercurile literare pentru copii, se fac lecturi publice, literatura pentru copii este o adevărată industrie, cu programe finanțate de stat. Și la noi lucrurile încep să se miște, numai în Bacău mă gândesc la câteva inițiative private, din păcate, a mea, cu cenaclul pentru copii, dar la care nu s-a mai găsit finanțare, la inițiativa FanClub a Mădălinei Rotaru, sau din cele finanțate, la Scântei Galbene, revista dedicată copiilor de la Plumb, la unele timide cenacluri de la licee, la Biblioteca Județeană, cu întâlniri cu cartea pentru copii, Cercul de Jurnalism de la Palatul Copiilor… Nu este de ajuns! Ar fi necesare programe de lungă durată și îndrumare a profesioniștilor. Cursuri de scriere creativă, de exemplu, nu există! De altfel, în Uniunea Scriitorilor, Secția Literatură pentru copii are doar 53 de membri.
De aceea o carte pentru copii, și mai mult, un roman, este întreprinderea foarte bună a Oanei Savin. Teoria literară spune că o carte bună pentru copii ar trebui să aibă următoarele ingrediente: Aventură,Umor, Componenta educativă, Ilustrații de calitate, Să stârnească imaginația și curiozitatea.
Și iată cum romanul Oanei Savin aduce exact îndeplinirea cerințelor teoretice și un lector nu-și va da seama la lectură de aceste obiective, pentru că pur și simplu va fi furat de acțiuni, de personaje, de dialogul susținut, de farmecul eroului nostru, nu-și va da seama, decât, poate, la final de mesajul umanitar și educativ al cărții. Și exact în asta constă scrierea bună a unei cărți pentru copii.
Așadar, romanul pentru copii povestește aventura drăgălașă a unui pisoi inteligent și înțelept prin curțile unui sat, cu alte animale care-i sunt prieteni, și cu prietena sa îndrăgită, Maya. Smotănilă însuși este un curios, vrea să învețe, să înțeleagă, este un atent selector al prietenilor săi, onest și demn în traiul său pisicesc. Umorul este ubicuu, toată cartea citindu-se cu zâmbetul larg al destinderii pe care o aduce spiritului, un umor cald, șăgalnic.
În mod cert cartea are valențe și mesaj educative atât prin dialogul dintre personaje, dar și prin încercările prin care trece Smotănilă, adevărate relaționări umane alegorice din care rezultă un comportament frumos, de caracter ales și politicos al personajelor. Este educativ și prin avertismentul către copii că există printre noi mereu un Amadeo, acceptat așa cum este…doar chiar numele său înseamnă dragostea lui Dumnezeu.
Ar mai fi de menționat structurarea romanului, de data asta educativ didactică prin așezarea la începutul fiecărui capitol a ideilor principale conținute, un demers literar rar astăzi, dar care deschide calea înțelegerii și sintetizării narațiunii. Ilustrațiile încântătoare, impresia finală de happy end sunt alte ingrediente selectate cu talent și îngrijire de carte bună ale Oanei Savin. Felicitări!“ CȘ
Atmosfera a fost inedită prin prezența copiilor și a cadrului de jocuri noi, de ultimă tehnică, în 9D, ceea ce l-a îndemnat pe președintele Filialei Bacău a USR, Dumitru Brăneanu să exclame: “Ar trebui să mai facem aici lansări de carte. Este un cadru foarte potrivit. “Flori, aplauze, vorbe bune pentru pisicul înțelept care a ivit o carte minunată prin întâmplările reale la care au fost martori autoarea și familia sa. Oana Savin a mulțumit invitaților, prietenilor, familiei invitându-i la momente plăcute de socializare în timpul unei ședințe de autografe.
Consemnează Cristina Ștefan