LANSARE DE CARTE- VIOREL SAVIN- 25 IAN. 2018
ianuarie 13, 2018 în Cenaclu, Evenimente de administrator
“Implozia lui Melec” este o carte unicat în literatura română de azi, prin structura sa de roman în versuri, reluând genuri vechi de scriere, uitate, dantești și glisându-le pe postmodernism ca motor de acțiune. Cititorii scriitorului Viorel Savin vor recunoaște istoria acestui volum ca o extragere de esențe din volumele Lamentația fructelor, Exilat în strigăt, Evanghelia eretică- Melec , purtătorul de nucă și Nyvas, fiind un personaj profetic, denumit în “dicționarul pentru dezlegarea unor înțelesuri”: neînsoțit, unic, izolat, însumi, retras, solitar, stingher, pustiu, pripeag, rătăcit.” Dacă această definiție este autobiografism metafizic, vom afla împreună cu autorul și recenzorii acestei creații.
“Implozia lui Melec” este un roman “insight”. Aici insight-ul lucrează la cunoașterea sinelui de scriitor, la elementele care îi compun înțelegerea de a fi scriitor. Rar. Dificil. Lectorul este pus în situații noi, bruște, imprevizibile, de analiză.
Și dacă spunem că psihologia post revoluționară, din țara Cretinozauria, în orașul Faran ( ce bine seamănă cu Bacăul!) are capabilitatea de a naște monștri înconjurători, spunem că destinul unui scriitor intelectual de azi îl conduce la implozia conștiinței sale, ca act suprem și sublim al înțelegerii sinelui auctorial și atunci întâlnirea cu Viorel Savin poate deveni ridicarea cortinei la scena literaturii complexe.
Cristina Ștefan, moderatorul lansării
Primul eveniment din acest an la Seri Literare il va avea ca protagonist pe Viorel Savin și invitații săi…sperăm că atât cartea aceasta unicat cât și onorabilii recenzori să vă îndemne, dragi prieteni, să-i cunoașteți și să-i ascultați…spațiul generos oferit de Biblioteca Județeană vă așteaptă!
Impresii de la lansarea volumului Implozia lui Melec de Viorel Savin
O primă întâlnire din Seri Literare . Să ne cunoaștem scriitorii la Biblioteca Județeană C Sturdza Bacău, a lansat romanul în versuri al scriitorului Viorel Savin, Implozia lui Melec.
Au recenzat volumul lansat scriitorii invitați CALISTRAT COSTIN, ION FERCU, DANIEL CORBU, PETRE ISACHI precum și editorul cărții, FILOMELA CORBU- EDITURA PRINCEPS Multimedia- IAȘI
Participarea scriitorilor și colegilor de la Seri Literare a făcut din eveniment o întrunire literară consistentă, de analiză a cărții Implozia lui Melec și prin discursurile scriitorilor Ioan Neacșu, Cornel Galben, Theodor Calcan, Cecilia Moldoveanu, prof. Ioan Dănilă, prof. Adrian Jicu.
Câteva impresii:
Petre Isachi: reîntâlnim în noul volum (care continuă strălucit Lamentația fructelor), ca și în celelalte cărți semnate Viorel Savin, fibra bestială a (post)modernității. Eul își afirmă autonomia și autarhia, până la a nega existența a orice altceva. Privind cu luciditate cioraniană, în propriilei gânduri, poetul își trădează setea de decisivitate, urmând, conștient sau inconștient, pe Machiavelli (care recomandă Princepului nepăsarea de orice altceva , în afară de propriul său scop), pe Descartes, căutătorul de adevăruri decisive certitudini absolute, nesusceptibile de amendări ulterioare), sau pe Berkeley, cel pentru care “a exista înseamnă a fi perceput”, iar singura pavăză/soluție împotriva erorilor, ar fi autoexilarea în universal propriilor idei.
Prefața volumului îi aparține criticului ieșean, Ioan Holban: Într-un anume fel…Implozia lui Melec este un fals tratat pentru salvarea din iad, sau altfel, în încercarea disperată de a nu cădea acolo definitiv. Prima posibilitate e chiar amintita formulă tehnică a poemului eroi-comico- tragic-grotesc;
Impresiile poetei Atena Ivanovici:
Ieri seară a avut loc un eveniment cultural deosebit, organizat sub egida noului parteneriat încheiat între cenaculul ”Seri literare”, fondat de Cristina Ștefan, USR filiala Bacău și Biblioteca Județeană Bacău, care a constat în lansarea cărții dramaturgului Viorel Savin, ”Implozia lui Melec” (Ed. „Princeps Multimedia”). Lansarea a avut loc în prezența unui mare număr de scriitori din urbea noastră și a fost onorată de prezența scriitorului Daniel Corbu și a soției sale, Filomena Corbu, care au vorbit despre cele peste 3000 de volume tipărite la Princeps Multimedia, despre colecțiile de importanță națională, precum ”Biblioteca Ion Creangă”, ”Galaxii lirice”, ”Ediții critice”, ”Scriitori în amintirile contemporanilor”, ”Cărțile avangardei” și, în special, despre noul roman în versuri al domnului Viorel Savin, ”Implozia lui Melec”.
Interviul citat de profesorul universitar doctor Ioan Dănilă a nuanțat și completat imaginea omului Viorel Savin, prin răspunsurile neașteptate la întrebările ”incomode” ale d-lui profesor. Tot despre omul Viorel Savin, dar și despre noua sa carte, au vorbit și Daniel Corbu, Petre Isachi, Ioan Neacșu, Theodor George Calcan, Cornel Galben, Cecilia Moldovan, iar discuțiile ar fi continuat mult timp dacă ora limită nu ar fi fost gata să facă implozie.
De fapt, a fost vorba seara trecută despre o explozie de talent, de cultură și educație, de bună dispoziție și plăcerea de a sta de vorbă într-un cadru cum nu se poate mai adecvat, Biblioteca Județeană “Costache Sturdza” Bacău, pus la dispoziție cu generozitate de directorul acesteia, Adrian Jicu.
Daniel Corbu a spus:
Evenimentul de aseară a fost o sărbătoare: Viorel Savin este unul din scriitorii de marcă, un mare dramaturg și acum a editat o antologie din operele sale publicate în timp…
Impresiile poetei Mioara Băluță
”omule slab / ce faci tu pe Pământ?”
Ӕl caut pe Iov
ca să-l plâng!”
Viorel Savin, Implozia lui Melec
E 16,40. Încremenit în somnul lui, parcul îmi oferă reprezentația unui stol de ciori cu sonorul la maxim. Gerul îmi pune palmele aspre la urechi, pe obraz… Lăcrimez. Mă grăbesc să ajung la Biblioteca județeană „Costache Sturdza” din Bacău. Vor fi acolo literați excentrici cu mimica lor de biblioteci ambulante, eseiști, cronicari, poeți, redactori… fiecare purtându-și în privire turnul lui abstract de carte necitită încă. Va fi acolo domnul Viorel Savin cu ultimul său volum publicat de dânsul la editura Princeps Multimedia din Iași: Implozia lui Melec.
Adrian Jicu, directorul Bibliotecii județene, ca un veritabil diapazon, a făcut prezentările de rigoare împrumutând adunării vibrația entuziastă a profesorului pasionat, încântat de elevii săi. Filomena Corbu -directorul Editurii Princeps Multimedia din Iași, Daniel Corbu, Ioan Neacșu, Ioan Dănilă, Theodor Calcan, Cecilia Moldovan, Cornel Galben, Ioan Fercu și, nu în ultimul rând, Petre Isachi, au argumentat și motivat apariția volumului (manifest, mi-aș permite eu să spun) Implozia lui Melec.
S-a vorbit despre implozie ca despre partea pozitivă a unei exorcizări. S-a vorbit cu admirație și cu revoltă despre fructul orăvitor al resemnării – această sminteală modernă a omului contemporan, încoronat purtător de nucă și de cruce ascunsă în circumvoluțiunile miezului său. Unul din capitolele cărții îi spune minții mele că nu suntem decât propriile noastre fructe. Lamentația propriilor noastre tăceri. Caligrafică atitudine mult mai ușor descifrabilă ochiului străin, decât propriilor noștri ochi. Creștem, ne coacem și cădem în zeama noastră.
Eternele schimbări bat pasul pe loc în timp ce, undeva în față, oarecum încetinit din aparenta-i grabă, încheindu-și redingota la piept, se strecoară zâmbind ironic, Viorel Savin, cu aerul unui „veni vidi vici” neauzit la timp, neînțeles …
”în haos am existat/ înainte de a fi creat
Universul / am participat la facerea
Galaxiei / la întruparea
Soarelui / și m-am născut
pe Pământ / este ultima mea încercare.
mă voi descompune
în ceea ce sunt și…tot.
dar tot
nu voi ști Doamne pentru ce”
Mi-ar fi plăcut să am ochiul și măiestria unui cronicar, să știu mai multe despre tehnica redării în amănunt a observațiilor și a dezinvolturii celor prezenți. Însă mi-a plăcut mai mult să rămân în contemplare, în armonie cu vibrația momentului, cu sentimentul unui copil care linge miere de pe un spin.
A fost prima întâlnire, de anul acesta, din cadrul proiectului Seri literare. Să ne cunoaștem scriitorii. Coordonator Cristina Ștefan. Cristina nu a venit. În zilele acestea scrie ultimele rânduri ale propriei povești despre copilărie și viață.
Mioara Băluță, Bacău, ianuarie 2018
Ziarul Deșteptarea- Ion Fercu:
filmare Madalina Brăescu, fotografii Oana Savin și Rodica Dascălu: