5 sept 2019 – Cenaclul George Bacovia – Critica literară băcăuană
septembrie 6, 2019 în Evenimente de administrator
Întâlnirea a început cu păstrarea unui moment de reculegere pentru Petru Scutelnicu, o pierdere imensă pentru Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România: Cât ne va lipsi vocea sa puternică din recitările noastre în cenaclu…Vă amintiți că pentru autorii cu voci temătoare, îl rugam pe Petru să recite și glasul său dădea adevărata valoare textului…Ne rămâne poezia sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cristina Ștefan: vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre, deși e încă vacanță și avem doi mari absenți la întâlnirea noastră, Dumitru Brăneanu, președintele filialei și al cenaclului și criticul Petre Isachi, nefiind în localitate. În schimb, au sosit critici literari de autentică valoare pentru literatura băcăuană: Cornel Galben, Viorel Savin, Ioan Neacșu, Dan Perșa. Participă dir. Revistei Plumb Ioan Prăjișteanu, și scriitorii Doru Ciucescu, Cecilia Moldovan, Mara Paraschiv, Ion Timaru, Stanomir Petrovici, Rodica Dascălu, Mioara Băluță, Telu Leonte, Ramona Roman, Constantin Jurebie.
Tematica fiind vastă, invitații critici literari de astăzi au selectat în discursul lor subiecte actuale: Liviu Chiscop a vorbit despre ultimele sale volume apărute în 2019, „Axiologice- diagnoze critice“ și „Bicentenar Vasile Alecsandri“, dar și despre un demers cultural de anvergură, pe care îl va edita anual: Dicționar de scriitori, apărut în condiții grafice deosebite, cu fotografii color și pagini ample despre autorii prezentați. Cercetător literar, Liviu Chiscop a adus date noi despre nașterea lui Vasile Alecsandri, familie, case, moșii, așa după cum la fiecare conferință aduce noutăți rezultate din studiu documentaristic intens. Criticul Grigore Codrescu, autorul Jurnalului unui critic incomod, a prezentat recentul său volum: Marea critică față cu valorile literare actuale, în care criticul Adrian Marino (azi a fost aniversarea marelui critic, discipol al lui George Călinescu) este evaluat de autor ca o mândrie națională a criticii literare, un colos al științei critice. Critica literară este o nouă literatură, dar și o știință spunea Grigore Codrescu.
Pornind de la afirmațiile invitaților a apărut întrebarea: putem vorbi despre o școală de critică literară la Bacău? Nu, nu există o școală de critică literară a răspuns prof. Ioan Neacșu, putem, poate vorbi, despre grupări de critici literari în jurul unei reviste, dar nu de o școală. Critica literară este creație.
Cele patru volume DOCUFICȚIUNI CRITICE, spuneam, ale criticului Petre Isachi sunt reprezentative pentru critica literară băcăuană. Petre Isachi face știința criticii în cel mai profesional mod și am citat din Critica prozei, ampla recenzie la volumul imens documentat al lui Ion Fercu, pentru scriitorul imens Dostoievski. “Repet, ca un profesor vechi ce sunt, scriitorul care a învins complexul provincialismului și cancerul spleen-ului buhușean – nu și-a propus să ne ofere o “carte bună” ( citește o “carte moartă”), atât de bună, încât să nu zguduie nimic din inerția, marasmul, mediocritatea și resemnarea noastră mioritică, alimentată de “adevăruri” apocaliptice sau tragice reiterate parcă din întâmplare.” Petre Isachi este unic în peisajul criticii băcăuane pentru că nu face doar critica literară științifică ci decelază metafizic însuși autorul despre care vorbește.
Cornel Galben: nu mă consider critic literar ci mai degrabă istoric literar, pentru că, iată, se împlinesc 50 de ani de când scriu despre scriitori, nu numai băcăuani. Trebuie ținut seama că eu am găsit majoritatea volumelor despre care am scris la bibliotecă, nu ai volumul în bibliotecă nu ești scriitor.
Scriitorii prezenți au amintit contribuțiile critice ale unor valoroși critici băcăuani, cu regretul că nu participă la dezbaterile noastre: Constantin Călin, Gheorghe Iorga, Ion Tudor Iovian, Ion Fercu.
Spuneam de gruparea Ateneu în dialog cu Dan Perșa că Marius Manta, Carmen Mihalache, Adrian Jicu reprezintă elitist critica literară băcăuană. La fel, s-a spus că Adrian Dinu Rachieru este o valoare incontestabilă a filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România.
Redau aici doar fragmente din stenograma ședinței, fără a detalia și criticile aduse criticii literare de la noi unor reviste naționale care au coborât ștacheta calității articolelor, dar și a limbajului literar specific ce a devenit vulgar, licențios. Suntem datori să menținem critica literară la nivel de știință, artă și creație.
Am reamintit că sâmbăta viitoare mergem în cadrul filialei la Târgul de carte Libris de la Piatra Neamț, unde vom lansa volumele scriitorilor noștri tipărite în 2018-2019.
Și, desigur, urmează în această lună două evenimente culturale mari pentru Bacău, BAC-FEST 2019, proiect al Bibliotecii Județene și al Consiliului Județean Bacău și Festivalul Avangarda XXII, al Fundației Cancicov, manager Victor Munteanu.
Consemnează Cristina Ștefan