ANIVERSARE 20 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE – LA MULȚI ANI, FILIALEI BACĂU A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA!

octombrie 13, 2022 în Evenimente de administrator

Uniunea Scriitorilor din România

Filiala Bacău

                                     PROGRAMUL EVENIMENTULUI  DIN 20 OCT. 2022

                                             20 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

 20  octombrie 2022:

ora 14.00 – Deschiderea manifestării „20 de ani de existență a Filialei Bacău”;

ora 14.30 – 16.00 – Colocviu cu tema „ De ce, pentru ce, pentru cine scriem?”;

ora 16.00 – 18.00 – Prezentarea de cărți, reviste ;

ora 18.00 –  19.00 – Decernarea premiilor Filialei Bacău a USR;

ora  19.00  Bucuria sărbătorii.

21 octombrie 2022 :

ora  7.00 – 9.00 Mic dejun ;

ora  9.00 – Întâlnire la sediul Filialei din str. Oituz nr.32, schimb de impresii;

               –  Plecarea invitaților.

                                                  Președinte

                                           Dumitru Brăneanu

ANIVERSARE 20 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE – LA MULȚI ANI, FILIALEI BACĂU A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA!

„Nu mi se pare nimic mai interesant, mai atrăgător ca o colecție de foi tipărite, fățuite, aranjate în grup sub forma unui volum și care cuprinde toată viața de inimă și de minte a unui om de elită. E ca o condensare a parfumului tot dintr-o floare într-o pastilă sau într-o picătură…” (Vasile Alecsandri)

„Aici, în provincie, viața se scurge monoton. E destul ca să trăiești o zi, să-ți închipui cum se vor desfășura toate celelalte până la sfârșitul vieții tale. Asta, într-adevăr, nu este un lucru prea vesel. Dar ce vrei? Dacă aș avea bani mulți, aș chema toți poeții lumii în jurul meu și am schimba astfel rostul vieții. Pe când așa, mă mulțumesc cu tăcerea.” George Bacovia

„A spus-o Dumitru Brăneanu, preşedinte din 2018, şi au confirmat-o participanţii la evenimentul „Sub semnul Alecsandri – Bacovia”, organizat la împlinirea a două decenii de la înfiinţarea filialei băcăuane a U.S.R. (20 – 21 octombrie). Ecoul genericului vine dinspre Gabriel Bacovia, fiul poetului, care găsise în anii ʼ90 că „A-ul şi B-ul literaturii române s-au ivit în Bacău”, numind şi cele două date din calendarul literar: 14 iunie, respectiv 17 septembrie.

Ziarul „ Deșteptarea”/ 27 octombrie 2022 – autor prof. Ioan Dănilă

„Am ascultat un raport cuprinzător, despre începuturile filialei (preşedinţi: Viorel Savin, Calistrat Costin, Dumitru Brăneanu), cu peregrinările, pentru găsirea unui sediu, prin câteva instituţii de învăţământ (Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”), de cultură (muzeele de ştiinţele naturii şi de istorie) sau financiare (S.I.F. Moldova). Acum filiala beneficiază de generozitatea lui Corneliu Bălan, care a oferit pro bono spaţiul din strada Oituz, nr. 32. S-au prezentat cele mai recente apariţii editoriale ale scriitorilor şi ediţii ale revistelor de cultură, momente urmate de acordarea premiilor pentru cărțile apărute în anul 2021

Premiul Opera Omnia: Petre Isachi

Premiul Cartea anului: „Donatorii de suflete”, de Lucian Strochi (proză); „Cămașă suferită pe trup”, de Victor Munteanu (poezie); „Lecturi aleatorii”, de Cornel Galben (critică literară, eseu)

Premii speciale: „Litanii”, de Iuliana Paloda-Popescu (poezie religioasă); „Sfera de foc”, de Emilian Marcu (Premiul „George Bacovia”, poezie); „Mâțe pe soclu”, de Ștefan Dincescu (Premiul „Victor Stan”, poezie); „Bestiarro”, de Dan Perşa (Premiul „Nicolae Dabija”, proză); „Teatru școlar”, de Cecilia Moldovan (Premiul „Ion Luca”, dramaturgie)

„Acum, la douăzeci de ani de la înființare, filiala USR Bacău are 90 de membri, funcţionează în spirit camaraderesc (armonios şi civilizat), are o revistă în sprijin („Plumb”), un cenaclu şi este în continuă dezvoltare”, a încheiat Dumitru Brăneanu. „La mulţi ani!”, tuturor condeierilor!

https://fb.watch/gFEgnH2WL1/