ANUL CĂRȚII – întâlnire cu scriitorii băcăuani

martie 16, 2019 în Evenimente de administrator

Luni, 18 martie 2019 sunteți invitați la Biblioteca “Dr. Julieta Cioban” din Gârleni pentru un dialog cultural cu invitații prof. Mihaela Șchiopu. Vom prezenta cărți și vom dialoga cu participanții. Evenimentul bibliotecii se desfășoară în cadrul amplelor acțiuni sub egida ANUL CĂRȚII.

ANUL CĂRȚII 2019 –  SCRIITORI BĂCĂUANI LA BIBLIOTECA DIN GÂRLENI, BACĂU

Evenimentul “Vocea Scriitorului Băcăuan“ a fost o întâlnire instructivă  între elevi, bibliotecari, profesori și scriitorii invitați…Am aflat multe aspecte ale educației de azi în școli, despre manuale, internet, citire și scriere. Activitatea a fost interactivă și de bun mesaj. Coordonator Mihaela Șchiopu. Moderator Dumitru Brăneanu, președintele Filialei USR BACĂU. Au fost prezente oficialitățile comunei Primarul Eusebiu-Iulian Tancău și Viceprimarul Cătălin Apetroaie. Preotul din comună, Cristian Toma a participat de asemenea la întâlnire.

Scriitorii  s-au adresat elevilor, cadrelor didactice, bibliotecarilor prezenți  cu mesaje pentru dragostea de carte, de citit, ca fundament al educației și culturii. Spunea Dumitru Brăneanu că statisticile nu sunt prea bune, la ora actuală,  țara are cam 500 de mii de cititori la o populație de 20 de milioane de persoane, scriitorii numără cam 4000 de autori, în schimb tirajele sunt infime, iar piața de carte a scăzut foarte mult. De aceea, rolul bibliotecii și al bibliotecarilor ar trebui să crească, să-și diversifice activitățile pentru a atrage elevii, tinerii spre lectură.

Ion Fercu, profesor cu o mare experiență didactică la liceul din Buhuși a spus că elevii citesc, să nu cădem în acest mit a lipsei lecturii, dar că asistăm la ciocnirea a două civilizații: generația Gutenberg (a tiparului) și civilizația internetului.

Cristina Ștefan a povestit despre experiența sa ca profesor la Școala Populară de Artă, când a aplicat o metodă alternativă de îndrumare, în care a folosit internetul. Dacă există o selecție bună a accesării pe internet rezultatele pot fi bune. Informația este ușor accesibilă doar că părinții și profesorii ar trebui să dirijeze accesarea  datelor respective. Dar interzicerea accesării internetului este o greșeală…Ne plângem că nu se mai citește, că internetul a distrus pentru tineret dorința și plăcerea de a citi. Este și nu este adevărat. Ei sunt o generație de oameni foarte inteligenți, chiar accesarea datelor pe internet le dezvoltă alte capacități pe care noi nu le-am avut. Însă cred că toate astea sunt o evoluție și noi, maturii, cei mai în vârstă ar trebui să ne adaptăm și să-i atragem spre citit cu chiar aceste instrumente. Cred că la ore ar trebui combinată metoda predării cu informații pe care ei să le găsească pe internet.

Ioan Prăjișteanu, directorul Revistei Plumb a spus pe larg povestea dragostei sale pentru poezie, pentru literatură. A citit enorm și a debutat la 14 ani având o activitate permanentă în literatură, la reviste, câteva conduse personal, acum la Plumb, o revistă care-l face mândru prin calitatea ei și recunoașterea la nivel național. A cunoscut și a colaborat cu mulți scriitori și fiecare experiență l-a îmbogățit. Revista Plumb are un supliment dedicat tinerilor și a invitat elevii care scriu să trimită texte pentru a fi publicați și cunoscuți.

Au vorbit Gheorghe Ungureanu, un scriitor prozator  legat de comuna Gârleni, lecturând din ultimul său roman și criticul Petre Isachi cu o disertație amplă despre foloasele cititului și ale scrisului la vârste cât mai fragede. Copiii au pus întrebări, au pregătit o planșă cu citate despre lectură, cineva a recitat o poezie din cartea lui Dumitru Brăneanu, au răspuns la întrebări, manifestând interes, fiind atenți.

Doamnele bibliotecare din mai multe comune din județ au deschis un dialog cu scriitorii pe tema internetului, s-au plâns de manualele alternative impuse, care nu mai cuprind scriitori români, au criticat site-urile de pe internet pe care copiii au libertatea de a le accesa, pornografie, violență, incultură, dar au exemplificat și activități benefice desfășurate în biblioteci.

Două ore interactive au folosit atât invitaților cât și participanților elevi de la Școala Gimnazială “ Mihai Eminescu“ din Lespezi și s-au încheiat cu promisiunea reluării unor astfel de întâlniri.

Declarația la final a doamnei Mihaela Șchiopu, organizatoarea evenimentului la Biblioteca “Dr. Julieta Ciobanu“ din Gârleni:

“Proiectul  “Anul cărții 2019“, decretat prin legea 358/2018 mi-a adus ideea organizării acestui eveniment. Am petrecut momente minunate alături de personalități marcante ale spațiului cultural. S-a adus elogiul cărții. A fost o dezbatere. Am trăit momente deosebite. Mulțumesc invitaților, scriitorilor Dumitru Brăneanu, Ion Fercu, Gheorghe Ungureanu, Petre Isachi, Cristina Ștefan. Mulțumesc participanților la acest eveniment cu titlul ‘Vocea Scriitorului Băcăuan’. Mulțumesc cadrelor didactice Ana-Maria Popescu și Mariana Buliga. Mesajul meu este un îndemn: Veniți la Bibliotecă! Lumea de aici este magică!“

Cristina Ștefan, Uniunea Scriitorilor Bacău