BOOKFEST – CHIȘINĂU 2018

august 26, 2018 în Evenimente de administrator

  • Salonul de Carte Bookfest vine în premieră la Chișinău, de pe 31 august până pe 4 septembrie la Moldexpo CHIȘINĂU.
  • România își reconfirmă și cu această ocazie sprijinul oferit în dezvoltarea durabilă a culturii”, spune Monica Babuc, ministrul Culturii de la Chișinău
  • Pe vizitatorii Bookfest îi așteaptă o ofertă de peste 50.000 de volume, dar și întâlniri cu unii dintre cei mai îndrăgiți autori ai literaturii române contemporane
  • Filiala USR Bacău va fi prezentă cu lansarea romanului “O lumânare pe malul Prutului”, de regretatul scriitor VICTOR ENĂȘOAE, Editura ARTBOOK, Bacău, 2018 – ediție îngrijită de Cristina Ștefan și susținută la Târgul de carte Moldexpo, vineri 31 august la orele 15, 30- 16. Vă așteptăm!

Relatare primită de la scriitorul Vasile Vajoga, la Chișinău, despre primirea la BOOKFEST a romanului “O lumânare pe malul Prutului” de Victor Enășoae:

O LACRIMĂ PE MALUL PRUTULUI, DINCOLO DE PRUT…

Prezentarea, pentru că manifetarea culturală în sine  nu și-a propus și nici nu se putea constitui într-o veritabilă lanare de carte, s-a defășurat sub steaua fastă a Anului centenar al Marii Uniri și a  sărbătorii Zilei Limbii Române, la Complexul Expozițional și de agrement ,,Moldexpo.” Situat într-o zonă pitorească, pe malul lacului Valea Morii, centrul de expoziții a găzduit între 29 august și 2 septembrie târgul de carte ,,Bookfest”, unde, într-o hală de dimensiunile unui teren de fotbal  erau prezente zeci de standuri de carte de o impresionantă diversitate, rodul cultural al multiplelor edituri și tipografii participante la târg. Într-un spațiu special amenajat chiar în mijlocul sălii de expoziție, se defășurau după programul stabilit anterior, succedându-se, multiplele succinte prezentări de carți și recenzii scurte asupra acestora. Pe această linie s-a situat și discuția privitoare la romanul ,,O lumânare pe malul Prutului”, semnat de Victor Enășoaie, moderator fiind domnul Dumitru Brăneanu, președintele filialei Bacău a USR, unde în calitate de invitați au fost prezenți poetul ieșean Vasile Vajoga, nepot al personajului principal al romanului, precum și doamna Victoria Fonari, care lecturând în prealabil cartea și-a expus punctul de vedere al domniei sale despre scrierea prezentată. Publicul din sală a fost foarte receptiv la minidezbaterea de pe podium,  solicitând cu insistență romanul în cauză. Numărul mic de exemplare avute la dipoziție, nu a putut, din păcate, să satisfacă toate cererile din public. Printre cei prezenți în sală am remarcat destui oameni de litere și de cultură din Chișinău: secretarul literar al Teatrului Satiricus ,,I.L. Caragiale”, scriitorul, traducătorul și publicistul Ion Diviza, un redutabil umorist, Gheorghe Bâlici unul dintre cele mai ascuțite condeie epigramatice din Basarabia dar și un poet de o mare sensibilitate, Teodor Popovici, medic stomatolog și profesor universitar la Institulul de Medicină ,,Testemițanu” din Chișinău, scriitor, medicul Anatol Ambrozie, șef de studii la Colegiul medical din Chișinău, animator cultural, precum și pe redactorul de emisiuni culturale de la Radio Moldova, domnul Andrei Viziru. Odată prezentarea terminată și cărțile dăruite în public, au urmat, firesc, fotografiile de grup realizate pe fundalul standurilor din expoziție, precum și interviul acordat postului de radio Moldova de către domnii Dumitru Brăneanu și Vasile Vajoga.

CĂRȚI… LA BOOKFEST

Dacă poți să înțelegi esența

Strânsă-n cărți și în menirea lor,

Vei pricepe lesne diferența

Dintre cărturar și cartofor!

O LUMÂNARE PE MALUL PRUTULUI

Ard lumânări pe margine de Prut

La crucea răstignirii dintre maluri,

Topindu-și ceara, lacrimi scurse-n valuri,

Din stins izvorul sufletului mut.

Când noaptea-nchide ochiul peste dealuri

Și apa-n somn tresare-n pat de lut,

Ard lumânări pe margine de Prut,

La crucea răstignirii dintre maluri.

Iar lângă fruntea ce mi-o-nclin tăcut,

Nădăjduind uitate idealuri,

Sub ceața cu drapaju-i gri, de voaluri,

Frângând în unde tot ce ne-a durut,

Ard lumânări pe margine de  Prut…

V.Vajoga

NOTĂ: Pe  lângă relatarea de la manifetarea culturală de la Chișinău, adaug o epigramă

,,la subiect”, precum și un rondel având ca pretext titlul romanului semnat de Victor Enășoae.

V.V.

Imagini din timpul lansării transmise de scriitoarea Victoria Fonari, recenzor de carte: