CENACLUL “GEORGE BACOVIA”- 28 noiembrie 2019- lansarea volumului “Remanențe”, de Telu Leonte

noiembrie 24, 2019 în Cenaclu de administrator

Volumul de versuri “Remanențe”, Editura ArtBook, autor CONSTANTIN TELU LEONTE are o prefață amplă a criticului Petre Isachi și va fi prezentat joi seară la Cenaclul “George Bacovia” al Filialei USR Bacău.

Petre Isachi spune despre compozițiile lui Telu Leonte:” Autorul volumului “Remanențe”, singur-singurel printre critici, ne oferă precum guvernele, fericirea diurnă, adica propriile noastre “mere” de lângă biblioteci, ce ascund cu grație divino-demonică, o modalitate de critică ce nu supără pe nimeni. altfel spus ne lasă “în echilibru instabil!?”

Va modera Cristina Ștefan, invitați sunt membrii cenaclului, prieteni scriitori și toți pasionații de poezie.

De la eveniment: Sub forma dezbaterii cenacliere, volumul de poezie a lui Telu Leonte a fost lansat la cafeneaua The Stage, spațiu privat, care ne bucură de un design modern, iluminat liric, încăpător, spațiu oferit de Ing. Cosmin Ștefan, cu generozitate, activităților de carte ale Filialei noastre.

Volumul expus a beneficiat de părerile colegilor de cenaclu, de fapt chiar a fost luat la bani mărunți, fiind un experiment: autorul, citind cei 95 de poeți cuprinși în volum, selectează titluri din volumele respective și prin adăugare a propriilor sintagme obține un nou poem. S-a pus problema dacă noua creație rezultată îi aparține, dacă este indicată o astfel de creație, dacă este un act critic, o pastișă, o parodie. Au fost păreri împărțite, diferite, principalul susținător al volumului, prefațatorul Petre Isachi argumentând:

“Este un demers procustian, unde poeții sunt analizați, pe unii îi lungește, pe alții îi scurtează, rămâne impresia lui Telu Leonte despre acești poeți, de fapt, despre scrisul lor. Dar nu este parodic. Și nu este nici o pastișă, așa cum au scris Topârceanu sau Sorescu. El, în general, a scris clasic, cu rimă până la acest volum”. În prefață, Petre Isachi spune despre compozițiile lui Telu Leonte:”  “Prin urmare “Remanențe” poate fi considerată o elegantă invitație la lectură! O lectură fascinantă și imprevizibilă, din moment ce orice poem-semn al volumului poate fi pus de cititor în legătură cu Marele Text al Lumii!”

Cristina Ștefan:” acest experiment nu este singular, cum se spune aici. Eu, acum vreo 10 ani, m-am manifestat împotriva acestui gen de scriere, în Lira21, înțelegând că a lua titlurile unor poezii, cam 70% din noul poem neaparținându-ți, este riscant în viziunea unui lector. Dar citind prefața domnului Isachi am înțeles că aici avem de a face fie cu un act critic subtil, fie cu un exercițiu de admirație pentru poetul selectat de Telu Leonte, ceea ce m-a îmbiat să fac acest volum la editura mea, ArtBook. O felicit pe Mioara Băluță pentru coperta extraordinar de sugestivă titlului Remanențe, cât și pentru aspectul ireproșabil al cărții. Înseamnă că toți cei 95 de autori lecturați de Telu Leonte au motive de recunoștință.”

Mioara Băluță: “În volumul Remanențe, poetul Constantin Telu Leonte „reconstituie”, printr-o originală manieră poetică, 95 de volume scrise de tot atâția autori contemporani, majoritatea băcăuani.
În mod clar fiecare text este semnul unui ecou în căutarea propriului munte vrăjit.
Și după cele citite și auzite mă gândesc că nimeni nu ar putea opri creația – această vietate care, parcă abia așteaptă să fie îmblânzită prin cuvinte răsucite, așa cum nici nu te-ai gândi, – din evoluția ei.
Și mă mai gândesc că toată această apropiere care precede îmblânzirea nu-i decât o căutare a vindecării de sine prin ceilalți.
Și fără să vreau ajung la vorbele lui J L Borges : „Uneori cred că bunii cititori sunt lebede tenebroase şi mai rare decît bunii autori”
Îi doresc domnului Leonte să nu se oprească din căutarea frumosului peren, vindecător, înălțător…” de pe facebook

Au vorbit pe diferite paliere literare despre carte Viorel Savin, Mara Paraschiv, Cecilia Moldovan, invitatul autorului, sosit din Franța, dl. Măzăreanu, Rodica Dascălu, Mioara Băluță, Doru Ciucescu, Gheorghe Ungureanu, Ion Timaru. Noi, gazdele ne-am străduit să creăm o atmosferă plăcută, caldă, cu toate manifestările de nemulțumire ale unor scriitori referitoare la distanța mare de centrul orașului, deși ne aflăm lângă mallul băcăuan. Scriitorii se mulțumesc greu chiar și cu un spațiu pentru care nu se cer chirii filialei noastre. Sperăm să facem în continuare seri literare reușite la The Stage. La unison, poetul Telu Leonte a fost felicitat, aplaudat, pentru noua carte care a fost calificață o reușită.

Consemnează, Cristina Ștefan, gazdă.