Cenaclul „GEORGE BACOVIA” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România – 30 iunie 2021
iunie 30, 2021 în Evenimente de administrator
Cenaclul „GEORGE BACOVIA” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România – 30 iunie 2021
Întâlnirea membrilor Cenaclului „George Bacovia” a avut loc la noul sediu al filialei, după o întrerupere de câteva luni, datorată pandemiei de coronavirus. Au fost prezentate mai multe apariții editoriale, sedința fiind moderată de președintele filialei, Dumitru Brăneanu.
Scriitorul Doru Ciucescu a lansat patru din volumele de călătorie: 1. “Itinerar est-asiatic: Taiwan, Macao, Hong Kong”, Rovimed, Bacău, 2020;
2. “Kenya, safari, cinci animale mari, vânate cândva, de Ernest Hemingway”, Rovimed, Bacău, 2020;
3. “Prin exotismul interoceanic, din Panama, Costa Rica”, Rovimed, Bacău, 2020;
4. “Pe urmele caravanelor, în Iordania”, Rovimed, Bacău, 2021.
Cristina Ștefan a prezentat următoarele cărți apărute recent:
Părea o poveste, roman, Iuliana Baciu, ArtBook 2020; Impar, versuri-album de artă, Adriana Butoi, ArtBook, 2021; Imagineză-ți o grădină – Rodica Dascălu, ArtBook, 2020; Ostile- versuri de Melania Briciu Atanasiu, ArtBook, 2021, Teatru Școlar – Cecilia Moldovan, ArtBook, 2021. De asemenea, a anunțat editarea volumului Viorel Savin 80, grație profesorului și criticului Petre Isachi.
Romanul recent Molando SF a fost dăruit celor prezenți cu câteva cuvinte privind sursele de inspirație a acțiunii romanului satiric.
Volumul criticului Petre Isachi a fost prezentat recent în ziarul Deșteptarea de către profesorul Ion Fercu: ,,Conversații în oglindă cu Mircea Eliade” (Bacău, Editura Rovimed Publishers, 2021), primul volum (,,Șopârla, Mansarda și Calea”), recentul cadou editorial al lui Petre Isachi, ,,roman polifonic pe care urmează să-l scrie Cititorul”, excelent discurs critic îndrăgostit de virtuțile unui brainstorming care amintește și de tehnicile lipite de sufletele unor spirite precum Umberto Eco, Jacques Derrida sau Roland Barthes, reprezintă un adevărat festin al cugetării. Spiritul scriiturii din ,,Convorbiri imaginare cu Jorge Luis Borges” (Bacău, Editura Rovimed Publishers, 2015), o altă carte de referință a autorului, rămâne la fel de viu și în ,,Conversații în oglindă…” Mai mult, Borges este invitat deseori pentru a participa la conversațiile cu Eliade.”
La Cenaclu, vremea a fost potrivnică dezbaterilor mai consistente pe conținutul cărții ( cerul se învolburase a furtună), dar autorul și-ar fi dorit un dialog la temele eliadești prezentate în carte. Vom continua cu prilejul altor întâlniri și după ce vor fi citit cartea mai mulți colegi.
Câteva probleme organizatorice, o nouă întâlnire programată în luna iulie cu o participare mai bună. Apoi, un moment liric din volumul lui Dumitru Brăneanu, Singurătatea fluturilor, Editura pentru știință și artă, Chișinău, 2020, prefață Nicolae Dabija.
La final, un moment de comemorare a celor plecați dintre noi.
Un reînceput bun pe care sperăm să-l repetăm lunar. Vă mulțumim pentru participare, dragi colegi.
Consemnează, Cristina Ștefan