COMUNICATE: Declarația Consiliului Scriitorilor Europeni (EWC); COMUNICAT USR/ 27 FEBR. 2022

martie 4, 2022 în Evenimente de administrator

Ucraina: Scriitori europeni împotriva războiului și violenței
Condamnăm crimele lui Putin împotriva democrației și umanității.
Atacul violent de astăzi al guvernului rus asupra Ucrainei este un război împotriva tuturor democrațiilor, valorilor noastre, convingerilor noastre de pace, libertate și drepturilor omului.
Atacurile de război josnice/ mizerabile/ mârșave ale președintelui rus Putin în Ucraina încalcă în mod masiv libertatea democratică câștigată în multe state din Europa de Est după 1989. Putin, care a numit dizolvarea Uniunii Sovietice totalitare drept o „tragedie”, își propune să destabilizeze Europa. Ofensiva militară asupra Ucrainei din 24 februarie 2022 cu trupele ruse este astfel un atac la adresa păcii și a tuturor valorilor democratice din Europa.

„Vărsarea de sânge trebuie oprită. Poporul Ucrainei și colegii noștri scriitori trebuie sprijiniți în acest moment dificil”, cere Arno Jundze, președintele Uniunii Scriitorilor din Letonia, din Riga. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o amenințare la adresa democrației în întreaga Europă. Dacă războiul din Ucraina nu va fi oprit, va fi un semn că agresorul poate face ce vrea în toată Europa de Est.”

Deja peste 1,5 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din Donețk și Lugansk. Măsurile beligerante vor forța alte 5 milioane de ucraineni să părăsească țara dacă Rusia continuă să invadeze. Recunoașterea de către Putin a Republicilor Populare Donețk și Lugansk ar putea fi, de asemenea, doar începutul unei tendințe mai ample, anti-europene, de acțiune violentă a Rusiei de a cuceri mai multe teritorii foste sovietice: statele baltice văd prezența trupelor ruse în Belarus ca o amenințare, mai ales din cauza așa-numitului „Suwalki Gap”. Acest termen se referă la zona de frontieră de 100 de kilometri dintre Polonia și Lituania, care este încadrată de enclava rusă Kaliningrad și Belarus. Deoarece este singura legătură terestră dintre cele trei state baltice și celelalte state membre NATO, se teme că Rusia ar putea captura această fâșie în cazul unui conflict militar, astfel izolând Marea Baltică de restul zonei NATO. Acest lucru ar putea permite o capturare rapidă a Mării Baltice. Lituania, care are granițe cu enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, a declarat stare de urgență.

„Uniunea Scriitorilor Lituanieni este alături de Ucraina și de colegii noștri ucraineni – comunitatea noastră comună de scriitori și traducători. Condamnăm invazia ilegală și nejustificată de către Rusia a teritoriului ucrainean. Susținem Ucraina și vom face tot ce putem pentru a ajuta în circumstanțe dificile.” Birutė Jonuškaitė Augustinienė, președinte, Uniunea Scriitorilor Lituanieni

„24 februarie este Ziua Independenței Estoniei. Chiar în aceeași zi, ucrainenii au început să-și apere independența împotriva atacului pe scară largă al agresorului.” Tiit Aleksejev, președinte, Uniunea Scriitorilor din Estonia

„Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) și cele 46 de organizații membre ale sale, din 30 de țări, sunt alături de colegii lor scriitori din Ucraina”, spune Nina George, președintele Consiliului Scriitorilor Europeni. „Solicităm statelor membre UE să intervină puternic/ ferm la violența ce se desfășoară în Ucraina. Facem apel la miniștrii culturii din toate statele membre UE să sprijine poporul ucrainean, colegii noștri scriitori în aceste vremuri dificile de război și care pun viața în pericol.”

Ne manifestăm solidaritatea cu colegii noștri din Ucraina și cu poporul ucrainean.

Nina George – Președinte, Consiliul Scriitorilor Europeni
Arno Jundze – Președinte, Uniunea Scriitorilor din Letonia
Birutė Jonuškaitė Augustinienė – Președinte, Uniunea Scriitorilor din Lituania
Tiit Aleksejev – Președinte, Uniunea Scriitorilor din Estonia

*

Uniunea Scriitorilor din România își exprimă dezaprobarea totală față de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Considerăm inacceptabil atacul la adresa suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Scriitorii români își exprimă solidaritatea cu colegii din Ucraina, cu toți artiștii din această țară și speranța că se va reveni la o stare care asigură o viață culturală normală pe teritoriul acestei țări. Uniunea Scriitorilor din România va fi întotdeauna de partea aspirațiilor democratice ale popoarelor lumii și împotriva oricăror politici agresive și războinice. Fie ca rațiunea și pacea să aibă ultimul cuvânt în aceste împrejurări triste și dificile.

The Writers’ Union of Romania strongly condemn the Russian Federation’s aggression against Ukraine. We consider the attack on Ukraine’s sovereignty and territorial integrity to be unacceptable. Romanian writers express their solidarity with their colleagues in Ukraine, with all the artists in this country and the hope that the life will soon return to a state that ensures a normal cultural activity on the Ukrainian territory. The Writers’ Union of Romania will always be against any aggressive and warlike policies and will always be on the side of the democratic aspirations of the people of the world. May the reason prevail and may the peace have the last word in these dramatic circumstances!