Dialoguri culturale Bacău Bârlad

februarie 23, 2019 în Evenimente de administrator

Dialoguri culturale Bacău Bârlad

Invitația scriitoarei Dorina Stoica de a participa la lansarea de carte “Timpul ce îmbătrânește în mine“, editura Grinta 2018, în cadrul unei tematici mai largi( dialog cultural)  la Academia Bârlădeană, a fost onorată de scriitorii Cornel Galben și Cristina Ștefan. Li s-au alăturat scriitorii Petruș Andrei, Livia Andrei, Ana Urma-Vaslui. Oaspeții au fost primiți de poeta Dorina Stoica și de doamna prof. Elena  Popoiu, directorul Academiei Bârlădene, care de la început a făcut o prezentare succintă a lăcașului de cultură ce ne-a găzduit. Academia Bârlădeană a fost fondată în anul 1915 de G. Tutoveanu, Tudor Pamfile şi Toma Chiricuţă, în prezent având ca președinte onorofic pe prof. dr. C.D. ZELETIN, iar ca președinte pe prof . dr. Elena Monu, prezentă și domnia sa la întâlnirea de azi.

C.D.ZELETIN  pseudonim al lui Constantin Dimoftache; n. 13 aprilie 1935, în satul Burdusaci, comuna Răchitoasajudețul Bacău, (fostul județ Tecuci) este un poeteseisttraducător, profesor doctor, medic și biofizician roman, este cetățean de onoare al comunei Răchitoasa, județul Bacău, Membru al Academiei de științe medicale, cercetător cu o prodigioasă operă științifică.

Într-o atmosferă distinsă și calmă, invitații au prezentat cărți și publicații editate recent de către membrii USR, filiala Bacău (Cristina Ștefan, Cornel Galben, Petruș Andrei. Ana Urma a amintit activitatea Cenaclului Lira21 unde s-au format mulți poeți consacrați, astăzi membri în diferite asociații literare, premianți la concursuri.

Cartea lansată de Dorina Stoica a beneficiat de recenzii atente, autori Petruș Andrei, Cornel Galben, Cristina Ștefan și Roxana Galan, președinte al Cenaclului de la Centrul cultural “Mihai Eminescu“ din Bârlad, accentuându-se specificul liricului poetei, tematici, abordări, instrumente, dar au fost și considerente privind evoluția scrisului său, una de bună realizare și perspectivă. Au participat activ la discuții, — interactivitatea dând impresia dezbaterii, a unei ședințe deschisă de cenaclu,- profesorii: Mihaela Tutdor ( a ținut să aflăm că a fost colegă de facultate cu fostul nostru președinte Calistrat Costin), Simion Bogdănescu, cu o dizertație interesantă despre haiku-uri și poezia niponă, Cârcotă Vasile, cu aprecierea poeziei Dorinei Stoica și recitare, Cristi Spiridon despre care am înțeles că este sponsorul volumului. Multe alte prezențe plăcute și distinse azi la Academia Bârlădeană, cu atât mai mult cu cât ora activității noastre a coincis cu evenimentul scriitorului Varujan Vosganian, aflat la Bârlad. Atât de constructiv și instructiv a fost evenimentul încât ne-am promis reeditarea lui, invitând la rândul nostru distinșii scriitori la Bacău. Vă mulțumim! Vă felicităm!

PS. Au fost dăruite reviste, Plumb, Cadran cultural, Ateneu precum și Revista Academia Bârlădeană, publicație lunară de înaltă ținută a membrilor Academiei, care o dată pe trimestru este editată în limba franceză.

Cristina Ștefan