EVENIMENT LA PALATUL PARLAMENTULUI – VIOREL SAVIN – 30 MAI 2018, ORA11

mai 22, 2018 în Evenimente de administrator

Sub egida „MARI CREATORI DIN MOLDOVA DE MIJLOC”,

în sediul Parlamentului României, Camera Deputaților, Holul Expozițional de la intrarea S1, în data de
30 mai 2018, ora 11,00,
va avea loc comemorarea pictorului „Nicu Enea”  

Din program:
1 – Lansarea volumelor lui Viorel Savin:
– „Nicu Enea, album monografic”,
– „Nicu Enea – Viața alcătuită din scrisori, articole și poze.”
-„Nicu Enea. Grafica”
2 – Vernisarea expoziției de artă plastică „Nicu Enea” – colecția „Octav Olaru”.

Prezența dumneavoastră ar fi o contribuție importantă la resuscitarea memoriei artistului-pictor, așa după cum lui însuși îi plăcea să se prezinte.- TRANSMITE VIOREL SAVIN 

Impresii de la eveniment:

 

Evenimentul s-a desfășurat sub auspicii parlamentare, gazda acestei comemorări Nicu Enea fiind deputatul băcăuan Tudorița Lungu, dar au fost prezenți mulți allți senatori și deputați dintre care: Adriana Săftoiu, Raluca Turcan, Cătălin Predoiu…Organizarea și finanțarea evenimentului au aparținut Primăriei localității Măgirești – Valea Arinilor, localitatea natală a pictorului Nicu Enea, născut la data de 28 mai 1897. Primarul Câdă Ionică, susținătorul cu multe și frumoase fapte culturale a artei pictorului Nicu Enea, a venit însoțit de mulți invitați, un autocar fiind pus la dispoziție pentru această călătorie omagială aniversării comemorative a marelui pictor. Dintre scriitorii băcăuani, au participat Petre Isachi, George Calcan, Cornel Galben, Adrian Lungu.

La Palatul Parlamentului, programul anunțat a fost moderat de scriitorul Viorel Savin, care a vorbit despre universul pictural al lui Nicu Enea și de criticul  Petre Isachi care a recenzat lansarea celor trei volume de artă. Sosirea Alteței sale Regale, Principesa Maria a definit evenimentul ca onorant și distins, mai cu seamă că din relatările organizatorului Viorel Savin se desprind interesul Casei Regale pentru arta picturală, în general și cea a lui Nicu Enea, în special: Casa regală, Regina Maria susțineau expozițiile pictorului băcăuan, motiv pentru care, după 1945, comuniștii l-au acuzat că a  fost prea apropiat de monarhie și l-au îndepărtat din viața artistică.
foto Viorel Savin, pe holul expozițional  cu Alteța Sa Regală, Principesa Maria, discutând despre tablourile expuse
Impresiile laudative din partea Principesei,  deputaților și senatorilor, invitaților dar și discursul profesorului univ. dr. Constantin Parascan,-  care a vorbit despre urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Arinilor, Nicu Enea fiindu-le talentat și demn succesor –  au dat evenimentului omagial însemnătatea culturală cuvenită.
Felicitări și mulțumiri!
consemnează Cristina Ștefan