FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ ,,AVANGARDA XXII”,ediția a XXI-a – ECOURI

octombrie 12, 2024 în Evenimente de administrator

Petru Done A TRANSMIS:

„Regal literar în Bacău: FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ ,,AVANGARDA XXII”,ediția a XXI-aFundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov” a organizat, timp de trei zile, 19 și 21 septembrie, a XXI-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Creație Literară „Avangarda XXII”. La eveniment au participat scriitori și artiști, laureați din Bacău, din țară și din străinătate ai edițiilor precedente si altii noi, public divers și ziariști. Proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Bacău și a avut loc cu sprijinul Asociației Culturale „Familia Lecca” (București), al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, al Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Județeană ,,Colonel Corneliu Chirieș”, al Parohiei „Precista” și al Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău. Festivalul a avut, practic, și un caracter internațional, prin prezența unor scriitori din Germania – Christian W. Schenk, Ungaria – Balász F. Attila și Serbia – Vasile Barbu – redactorul șef al publicației „Tibiscus” din Uzdin-Serbia. Manifestările au fost modera­te de Victor Munteanu, preșe­dintele Fundației „Georgeta și Mircea Cancicov”. Ziarul „Deșteptarea” a fost partener media al evenimentului. La Pensiunea „Balta Albastră” din satul Siret, comuna Letea Veche, prima zi a festivalului-concurs a fost dedicată, sub genericul „Itinerariile Avangardei”, unui medalion literar inspirat de opera poetului și traducătorului german (originar din România) Christian W. Schenk, prezentat de Petre Isachi. “Christian W. Schenk – a spus Petre Isachi – este un model literar pentru cei de astăzi, unul care înțelege că numai învingându-se pe sine învinge lumea. Este un poet de un expresionism inconfundabil, cu un destin literar marcat de personalități diverse. De la Arghezi a împrumutat nonconformismul estetic. Este și un spirit enciclopedic, iar impresiile sale estetice i-au creat o simbioză poetică originală. Este poliglot, are o perseverență sisifică și o viziune interdisciplinară și trans­disciplinară. A tradus din 280 de scriitori români, în șapte antologii publicate, în care apar și traduceri din poeziile băcăuanului Victor Munteanu”. Despre Christian W. Schenk au mai vorbit și Lucian Strochi (care a apreciat că traducătorul este „un veritabil ambasador al limbii române în lume”), Mihaela Grădinariu și Nichita Danilov, iar la final a fost ascultat însuși scriitorul Christian W. Schenk, care a remarcat cum literatura română nu mai este promovată astăzi nicăieri.

Acestui medalion literar i s-a adăugat Colocviul ,,Rolul criticii literare în confuzia de valori“, cu intervențiile scriitorilor Nichita Danilov, Simona Grazia Dima, Balász F. Attila, Lucian Strochi și Mihaela Grădinariu. Deschiderea Salonului Cărții „Avangarda XXII”, ediția 2024 Următorul moment al primei zile a festivalului-concurs a fost Deschiderea Salonului Cărții „Avangarda XXII”, ediția 2024, în care autorii cărților lansate au citit și fragmente din operele lor. Ei au fost Cornel Paiu („Dintr-o lume în alta – În Taina Clipei/De un mundo a otro – En el Misterio del Instante”, traducere Carmen Bulzan, Ed. ,,Kult”, Drobeta-Turnu Severin, 2024”)Mihai Vladu („Înțelepciunea-mpărătească”, Ed. ,,Printco”, Iași, 2024)Nicolae Toma („Zece pași spre înțelepciune”, Ed. ,,Castrum de Thimes”, Giroc, Timiș, 2023)Dumitru Brăneanu („De la un gând la altul – de la creștinism la neomarxism”, Ed. ,,Pim”, Iași, 2024)Vasile Barbu („Traficant de singurătăți”, Ed. Castrum de Tthymes, Giroc, 2022)Mihaela Grădinariu („Vindecă-mă, moarte, de viață, cu un poem”, Ed. ,,Junimea”, Iași, 2023)Gheorghe Chițimuș (poezie) și Lucian Strochi („Cicatricea Curcubeului”, Ed. ,,Papirus Media”, Roman, 2023). Ziua a doua a festivalului Sâmbătă, 21 septembrie, dimineața, la Parohia „Precista” din Bacău a avut loc Colocviul ,,Creștinism și protestantism: convergență sau divergență?”, în care au vorbit poetul și teologul Mihai Vladu, preoții Alexandru Nistor și Stelian Grădinariu, scriitorii Valentin Talpalaru, Dumitru Brăneanu, Christian W. Schenk, Balázs F. Attila, Simona Grazia Dima, Vasile George Puiu, Daniel Nicolescu, Tinca Pavel Tamaș, Mihaela Grădinariu, Ionica Bandrabur, Mara Paraschiv și Alina Munteanu – vicepreședinta Fundației „Geor­geta și Mircea Cancicov”. Tot acolo au interpretat muzică liturgică Claudia Vasilache și Denis Voicu. După-amiază, la Centrul de Cultură ,,George Apostu” a fost vizitată expoziția de grafică a pictorului băcăuan Ioan Burlacu, prezentată de criticul de artă plastică Lucian Strochi și unde Constantin Hărăbor a înmânat pictorului o diplomă oferită de poetul pr. dr. Dumitru Ichim (Canada).

În ziua a doua a avut loc acordarea Premiilor Festivalului-Concurs Național de Creație Literară ,,Avangarda XXII”. Juriul a fost alcătuit din scriitorii Adrian Dinu Rachieru, Nichita Danilov și Victor Munteanu și a acordat următoarele premii: Pentru manageri care promovează literatura română Christian W. Schenk – Premiul pentru promovarea literaturii române în limba germană prin cartea „Rumänische Lyrikanthologie: Von den Anfängen bis heute, Antologie de lirică română de la începuturi și până astăzi” (Vol. VII) – 1500; Vasile Barbu – Premiul pentru promovarea literaturii române la Festivalul Internațional de Poezie ,,Drumuri de spice”, Uzdin – Voevodina. Premiul pentru cartea de critică literară: Simona Grazia Dima – „Fulguriator”, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2024. Premii pentru concurenții care nu au depășit vârsta de 47 de ani și nu au debutat editorial : Poezie: Paul-Mark Precup, Bistrița – Premiul I; Amelia Elisabeta Levey (Bistrița) – Premiul al II-lea; Proză: Patricia Bozbici – (Bistrița) – Premiul al II-lea. La final a avut loc obișnuita Gală de poezie, cu delicatese literare citite din creația proprie de Christian W. Schenk, Balázs F. Attila, Simona Grazia Dima, Mihaela Grădinariu, Valentin Talpalaru, Mihai Vladu, Vasile George Puiu, Dumitru Brăneanu, Silvia Miler, Mihaela Băbușanu, Tinca Pavel Tamaș, Florentina Neamțu, Mara Paraschiv. Apoi, Gheorghe Iorga a recitat în limba persană, Christian W. Schenk în germană , Balázs F. Attila în maghiară si Valentin Talpalaru in italiana, spaniola si rusa. Iar semnăturile muzicale au fost puse pe interpretări de Claudia Vasilache – canțonete și Florin Țuțuianu – folk.” Petru Done- autor

sursa Facebook