„Ilie Boca – 80”

februarie 20, 2017 în Evenimente de administrator

Astă- seară, comunitatea băcăuană a omagiat printr-un eveniment remarcabil (vernisajul expoziției „Ilie Boca – 80” – prezentată de Carmen Mihalache și Iulian Bucur și recitalul orchestrei de cameră „Grandissimo” – dirijor Andreas Rădoi-Mihăiță), una dintre personalitățile de prim rang ale artei contemporane, ILIE BOCA.

O atmosferă elegantă, “între personalități de primă mână a culturii băcăuane”, spunea, în prezentarea evenimentului, Adrian Jicu, noul director al Bibliotecii Județene, care are deja la activ câteva evenimente culturale organizate impecabil.

Două cuvinte ar include această sărbătoare, aniversare, omagiu, vernisaj pentru cultura băcăuană: distincție și respect.  Sunt și cuvintele criticilor de artă care au prezentat evenimentul: Carmen Mihalache și Iulian Bucur.

“Ilie Boca este un centru iradiant de cultură pentru că în jurul său au crescut talente de necontestat…Ilie Boca este o conștiință artistică și a dorit să creeze  ceva memorabil…oferind un spectacol plastic fascinant. Ilie Boca își păstrează tinerețea în pictură și îl găsesc mai tânăr ca niciodată. Bacăul va avea un muzeu Ilie Boca!” a subliniat în discursul său Carmen Mihalache.

Spectaculos și discursul lui Iulian Bucur, punctat artistic, “Genius Loci, Ilie Boca  fiind geniul care ne protejează iar istoria artelor va trebui să recunoască podul peste Prut construit de Ilie Boca și să-i adauge alți și alți artiști.”

Ilie Boca, pictorul băcăuan care  a deschis peste cincizeci de expoziţii personale în ţară, cincisprezece în străinătate, a participat la peste douăzeci de expoziţii colective în străinătate, a obţinut mai mult de zece premii şi burse, numit “patriarhul artei contemporane băcăuane”, a avut alături printre personalități culturale și conducători de instituții de cultură, scriitori importanți ai Bacăului: Ovidiu Genaru, Constantin Călin, Dan Petrușca, Ana Chiscop, televiziuni, oameni de presă…Emoționant și discursul Președintelui Cons. Județean, Sorin Brașoveanu, impresionant și recitalul grupului Grandissimo-  dirijor Andreas Rădoi-Mihăiță).

La mulți ani, Ilie Boca!

a consemnat Cristina Ștefan