ÎNTÂLNIRILE DE LA VĂRATEC

septembrie 5, 2022 în Evenimente de administrator

ÎNTÂLNIRILE DE LA VĂRATEC – CULIȚĂ IOAN UȘURELU

Sub egida revistelor 13 Plus-Bacău, Salonul literar-Vrancea, a Asociației Renașterea-Buhuși, Gazeta culturală-Vrancea s-au desfășurat la Mănăstirile Văratec și Agapia acțiuni culturale ample (între 30 august-1 septembrie), iar moderatorul a fost scriitorul Ion Fercu.

În prima zi a fost o manifestare culturală deosebită la casa filosofului Ștefan Munteanu din Izvoare-Neamț. Acesta a susținut și tema „Povestea unei noi înțelegeri dintre iubitorii de Eminescu și ținuturile nemțene”. Apoi, la Centrul cultural „Eminescu” de la Mănăstirea Văratec, reprezentantul Vrancei, Adrian Matei, ne-a vorbit despre „Personajul eminescian din romanul lovinescian”. Au avut intervenții Viorel Savin, Mihai Botez, Petre Isachi.

A doua zi, criticul P. Isachi ne-a încântat cu tema „Centenar Marin Preda. Actualitatea scriitorului.” Au adăugat informații A. Matei, I. Fercu etc. După amiază, am avut onoarea s-o prezint pe Amita Bhose, femeia care a părăsit casă, țară și absolut totul pentru România și Eminescu. Intervențiile lui Șt. Munteanu și P. Isachi au fost binevenite. Apoi Nicolae Matei ne-a încântat cu „Actualitatea rondelului”.

A treia zi, am organizat, împreună cu măicuțele de la Agapia, un Parastas pentru comemorarea centenarului morții lui Duiliu Zamfirescu, iar Mihai Botez a citit materialul „D. Zamfirescu-un aristocrat al culturii”. Eu am adus în discuție un personaj despre care nu se știe aproape nimic: academicianul Marin Simionescu Râmniceanu. Cine era? Fiul celui mai hulit personaj din romanul lui D. Zamfirescu-Tănase Scatiu, de fapt arendașul și deputatul D-tru Simionescu Lungu Râmniceanu. Din afirmațiile participanților a rezultat că astfel de manifestări culturale trebuie continuate și-sigur- așa vom face.