Ion Dinvale- Lansare de carte la Colegiul tehnic “Ion Borcea” din Buhuși

noiembrie 9, 2017 în Evenimente de administrator

În amfiteatrul Colegiului tehnic “Ion Borcea” din Buhuși, a avut loc lansarea volumului de poezie “Recviem în abația Port-Royal ” al scriitorului Ion Dinvale (Ion Pescariu) într-o companie selectă, invitați fiind scriitori din Filiala USR Bacău, profesori, colegi, elevi.

Discursurile au mixat atât valoarea noului volum cu meritele didactice și intelectuale ale autorului, Ion Pescariu fiind profesor de filozofie în cadrul acestui liceu:

Mariana Dobroi- director al colegiului: este o cinste să lansăm acest volum de poezie aici, la locul de muncă al profesorului Ion Pescariu și în prezența atâtor scriitori merituoși din Filiala USR.

Petre Isachi:

Este unul din cele mai bune volume de poezie ale lui Ion Dinvale, este un recviem mozartian.

Ion Fercu:

Personalitățile invitate fac cinste acestui eveniment. Am scris un articol despre acest volum, publicat în Deșteptarea și spuneam: ,,Recviem în abația Port-Royal” este o zămislire poematică tulburătoare, aidoma unui sfâșietor cântec de lebădă care încearcă să mântuiască lumea cu metafora croită estetic de un moralist cu sufletul inundat de roua unor zori în care Lacrima și Suferința pot fi creatoare: ,,Adaugă acestei lumi neutre, insipide,/O epidermă de lumină și culoare/ Cu tot sufletul lunecând, mereu și mereu,/Într-o altă poveste (…) Întindeți pledul, rogojina/și îngenunchează! Nu se știe când suferința și tristețea/Vor da pe dinafară (…) Iar dacă plângi vreodată, mă rog, dacă plângi,/Atunci plângi, așezat, pe-ndelete… Ridică-ți privirea, doar atât cât s-o-ncarci de lumină”.(,,Decalog”).

Dumitru Brăneanu: Aveți norocul să fiți contemporani cu acest trio de scriitori de excepție: Ion Tudor Iovian, Ion Fercu, Ion Dinvale.

Calistrat Costin: Am prefațat această carte. “Recviem în abația Port-Royal” se constituie într-o autobiografie spirituală, invocând autori de primă linie (filozofi, moraliști, sociologi, publiciști, scriitori, ș.a.) frecventați de autorul nostru într-un stil de autocritică sinceră, în perspectiva judecății de apoi a slujitorilor cuvintelor sacre…

Ion Tudor Iovian: Cărțile lui Ion Dinvale s-au bucurat mereu de o bună primire critică- i-am identificat trei tipuri de discurs- discursul profetic al unui nordist ultragiat în lanul de negară- trimitere la Salinger-, discursul de idei contemplate a unui om scârbit de toate câte se întâmplă și al treilea, discursul celui care găsește pricini de a se copilări, de a face ghidușii lexicale, dar în toate propune o viziune deosebită despre lume și viață.

Ion Dinvale, mulțumind pentru participare și cuvinte, a citit câteva poezii sub titlul Epistole către Ovidiu…Cu schimburi de cărți și felicitări, ne-am luat rămas bun într-o veritabilă zi de toamnă de la un autor de poezie veritabilă.

 

consemnează Cristina Ștefan