LANSARE DE CARTE- “Dintre sute de catarge” – manager proiect scriitoarea Cristina Ștefan

ianuarie 22, 2017 în Proiecte culturale de administrator

Muzeul de Științele Naturii ” Ion Borcea” Bacău, lansare de carte: “Dintre sute de catarge” – manager proiect scriitoarea Cristina Ștefan

…cand scriitori consacrați vorbesc despre predarea ștafetei cu încredere în tineri scriitori, nu sunt prea multe de spus…a fost minunat azi, literatură și muzică, scriitori mari și scriitori elevi, în două ore de eveniment predat la cheie.

Cristina Ștefan: “…explicam la eveniment…care sper să fi adunat momente frumoase, că o “carte a tinerilor scriitori” și numai a lor este visul meu la care lucrez on line și faptic de 10 ani. S-a împlinit și mi-au fost alături oameni buni și scriitori mari cărora le mulțumesc frumos, neuitând pe nimeni…aș vrea să aibă mândria pe care o am eu azi alături de copii care vor face literatură română în viitor…le mulțumesc părinților, profesorilor, USR Bacău, dl Calistrat Costin, Cons Județean prin Dumitru Brăneanu, Revistei Plumb prin Ioan Prăjișteanu, colegilor scriitori, atât de mulți prezenți la eveniment, celor care nu au venit dar s-au asumat parte la eveniment…Mulțumesc Școlii Pop. de Arte, manager Voisei Carmen, colegilor profesori, gazdei noastre Director Gabriela Gurau de la Muzeul Ion Borcea, Bacău. Vă felicit din toată inima!”

Mulțumim profesorilor de Școala Populară de Artă Bacău, pentru organizarea tuturor momentelor artistice, care ne-au încântat cu bucuria și emoția creației…

Elevii și tinerii premianți ai concursului, dar și autorii din volum au citit din creația proprie, din antologia lansată. Reamintim premiile acordate la finele concursului:

Juriul pentru Concursul Dintre sute de catarge, proiect cultural sub egida Consiliului Județean Bacău și USR, Filiala Bacău format din scriitorii:

Calistrat Costin

Prăjișteanu Ion

Loredana Dănilă

Bogdan Hanu

Nicolae Mihai

a decis acordarea următoarelor premii:

Premiul III, Poezie, Maria Marchiș- C. N. Gheorghe Vrânceanu Bacău

Premiul III. Proză- Teodora Georgia Puiu, Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, Bacău
Mențiuni:
Georgiana Barcan C.N. „Gheorghe Vrânceanu”, clasa a XII-a, actual la studii în Anglia
Dana Zetu- cls a XI-a, C.N. Ferdinand I, Bacău,
Ciprian Murariu, cls. a III-a, Colegiul Național „George Apostu”, Bacău,
Mădălin Florin Soci- cl. a VIII-a C, ȘCOALA GIMNAZIALĂ VLADNIC,
COM. PARINCEA,
Maria Ilie – Slănic-Moldova, cls a XI-a, C. N.„Dimitrie Cantemir” Onești,
Bianca Ioana Mareș-cls a XI-a, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești,
Mihaela Şalău, cls. a X a B, Buhuși,
Mihaela Beruică, X-B, Buhuși,
Alexandra-Milena Coadă, clasa a IV-a Școala Gimnazială „Vasile Borcea”, Berești-
Bistrița,
Diana-Elena Iordache, Cl. a VI-a, C. N.Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău,
Gheorghe Sorina, Clasa a XI-a D, Colegiul „Mihai Eminescu“, Bacău.
Premiile I și II nu s-au acordat.

 

Scriitorii care au susținut proiectul Dintre sute de catarge: Calistrat Costin, Dumitru Brăneanu, Ioan Prăjișteanu, scriitorii care susțin și proiectul SERI LITERARE: Mădălina Rotaru, Carmen Voisei, Rodica Dascalu, Cecilia Moldovan, Mara Paraschiv, Sorin Coadă, Gheorghe Ungureanu, Telu Leonte, Oana Gheorghe, Carmen Istrate Murariu, Petre Isachi… Felicitări!

a consemnat Cristina Ștefan

fotografii Simi Ștefan, Cristina Dăscălescu

Ecouri la eveniment>MĂDĂLINA ROTARU, DEȘTEPTAREA

Încercările literare ale peste 130 de elevi băcăuani, lansate în antologia ”Dintre sute de catarge”

Sâmbătă, 21 ianuarie 2017, în sala de conferințe a Muzeului de Științele Naturii ”Ion Borcea” din Bacău a avut loc lansarea antologiei ”Dintre sute de catarge”, volum ce cuprinde încercările literare ale peste 130 de elevi și studenți din județul Bacău, participanți la proiectul cu același nume derulat în 2016 prin parteneriatul dintre Școala Populară de Arte și Meserii Bacău, Consiliul Județean, Muzeul de Științele Naturii ”Ion Borcea” din Bacău, Revista ”Plumb” și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău.

Coordonarea evenimentului a revenit managerului de proiect, scriitoarea Cristina Ștefan, programul cuprinzând lecturi din antologie susținute de înșiși autorii textelor, momente muzicale cu elevi și profesori ai Școlii Populare de Arte și Meserii și dezbateri cu invitați – scriitori membri ai USR Filiala Bacău, reprezentanți ai instituțiilor partenere, profesori, scriitori etc, finalul întâlnirii fiind marcat prin invitația adresată tuturor celor prezenți, de către managerul Complexului Muzeal de Științele Naturii Bacău, Gabriela Gurău, de a vizita expozițiile permanente și temporare din cadrul Muzeului de Științele Naturii.

Lansarea volumului ”Dintre sute de catarge (antologie de poezie, teatru și proză)”, ediție îngrijită de Cristina Ștefan, Editura Artbook, Bacău, 2016) – prin care prima ediție a proiectului ”Dintre sute de catarge” – concurs de creație literară, desfășurat în perioada mai-decembrie 2016, a fost, astfel, și închisă – a însemnat totodată premierea câștigătorilor cu câte un exemplar din antologie, diplome și medalii.

”Concursul a presupus promovarea copiilor, adolescenților și tinerilor din județul Bacău în ceea ce privește încercările lor literare. În tot proiectul am fost sprijiniți de Consiliul Județean, Revista Plumb, USR Filiala Bacău și, cu bucurie, de un număr foarte mare de cadre didactice. Pentru județul nostru, 130 de copii care iubesc literatura și încearcă să și aplice pentru literatura română este, consider, o mare bucurie”, a deschis evenimentul scriitoarea Cristina Ștefan, sufletul, totodată, întregului proiect. Fără a face uz de discursuri lungi și omagiale, Cristina Ștefan a lansat ulterior invitația tuturor celor prezenți de a adresa cuvinte pe temă, în măsura în care fiecare simte nevoia. Au vorbit, astfel, Calistrat Costin, președintele USR Bacău, scriitorul manifestându-și, dincolo de felicitări, dorința și curiozitatea de ”a vedea, în niște ani viitori, câte <> vor intra pe masa învolburată a creației literare”. I-a urmat un alt membru al USR Filiala Bacău, Dumitru Brăneanu, acesta, în calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Bacău, anunțând ”intenția de a duce mai departe acest proiect, după ce am constatat că avem atât de mulți copii din școlile și colegiile din județ foarte talentați”, pentru ca ulterior, scriitorul Ioan Prăjișteanu să anunțe asigurarea sprijinului pentru proiect, și pe viitor, din partea Revistei Plumb. Profesorul și scriitorul Cecilia Moldovan a ținut să felicite ”tenacitatea” coordonatorului de proiect, Cristina Ștefan, îndemnându-i în același timp pe tinerii cu pasiuni literare să ”continue să scoată din ei tot ce-i mai bun, să valorifice talentul lor”, chiar dacă această valorificare presupune multă muncă. Criticul literar prof. Petre Isachi a insistat, obiectiv, pe ideea, dincolo de curajul de a scrie, a asumării luptei pe care fiecare tânăr trebuie să o ducă, în încercarea literară, întru definirea singularității și unicității.

Partea a doua a evenimentului a constat în premierea câștigătorilor concursului (nu toți au fost, din păcate, prezenți) și câteva lecturi din textele publicate în antologie susținute de chiar autorii acestora. În urma jurizării, nu au fost acordate premiile I și al II-lea, premiul al III-lea mergând către Maria Marchiș (Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” din Bacău) și Teodora Puiu (Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău).
S-au acordat, de asemenea, mențiuni pentru Georgiana Barcan (C.N.„Gheorghe Vrănceanu”)
Dana Zetu (C.N. Ferdinand I, Bacău ), Ciprian Murariu (Colegiul Național de Arte„George Apostu” Bacău), Mădălin Florin Soci (Școala Gimnazială Vladnic, Parincea), Maria Ilie (C. N.„Dimitrie Cantemir” Onești), Bianca Ioana Mareș (Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești), Mihaela Şalău (Buhuși), Mihaela Beruică (Buhuși), Alexandra-Milena Coadă (Școala Gimnazială „Vasile Borcea”, Berești- Bistrița), Diana-Elena Iordache (C. N.Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău), Gheorghe Sorina, (Colegiul „Mihai Eminescu“, Bacău).

Maria Marchiș (foto), premiantă, a mărturisit la primirea premiului că ”odată cu acest concurs și cu descoperirea Revistei Plumb, am simțit cum cresc”.