LANSARE DE CARTE DORU KALMUSKI

septembrie 21, 2018 în Evenimente de administrator

Vă invităm la Cenaclul Filialei USR Bacău, joi, 27 sept, orele 17 , la sediul USR Bacău.

Vă așteptăm, dragi prieteni, cu o carte deosebită, autor regretatul Doru Kalmuski. Să-i păstrăm vie amintirea!

MESAJ CĂTRE MANECHINE- Ateneul Scriitorilor 2018

Vor recenza volumul Calistrat Costin, Grigore Codrescu, Petre Isachi, Cristina Ștefan

Ozana Kalmuski- Zarea: moment in memoriam
Prezidează DUMITRU BRĂNEANU- președintele Filialei USR BACĂU

Momentele marcante ale lansării de carte:

Volumul “Mesaj către manechine” a fost recenzat de Petre Isachi, Grigore Codrescu, Cristina Ștefan, cu alocuțiunile președintelui USR Bacău Dumitru Brăneanu și președintelui de onoare al filialei Calistrat Costin.

 

Dumitru Brăneanu, care pe tot parcursul întâlnirii a citat din cartea lansată, a spus: “Doru Kalmuski a fost un scriitor aparte, rebel, într-o gâlceavă permanentă cu societatea – în curând vom auzi mai des despre această literatură eco”.

Calistrat Costin: “volumul este o meditație asupra existenței poporului român contemporan”.

Petre Isachi:  “El își presimțea sfârșitul, de aceea a și dorit să termine acest ultim volum. A fost un scriitor demn, autentic, iar acest al șaptesprezecelea volum denotă un fin observator, unul moralist. Aș compara cu cartea lui Liiceanu, “Apel către lichele”. Viziunea este fragmentaristică dar duce unitar la mesajul către manechine…noi, oamenii lui contemporani suntem manechine”.

Cristina Ștefan: “Doru Kalmuski este un filozof cioranian. Dacă toate aceste fragmente diverse, aforistice, meditative, contemplative, manifeste uneori s-ar structura pe marile teme filozofice consacrate; Dumnezeu, Omul, Societatea, Libertatea, Adevărul, Valoarea, Civilizația, ar rezulta manualul de filozofie Doru Kalmuski, unul sceptic dar impecabil argumentat”.

Grigore Codrescu: “Diversitatea textelor cuprinse în volum este năucitoare: paradigme, mituri, aforisme, eseuri, povestiri…la urmă îți dai seama că se schimbă ceva și prin mesajul ei cartea este insolită”.

Viorel Savin a vorbit despre prietenia care l-a legat de Doru Kalmuski, relatând amintiri emoționante; refuzul premiilor acordate, fondarea Alianței Civice la Bacău, drumul cu crucea celebră la Primărie, destinul său tumultuos în care nu s-a mulțumit cu banalitatea și anonimatul.

Au vorbit alți scriitori; Ioan Neacșu, Theodor Calcan, Mara Paraschiv, Cecilia Moldovan iar soția scriitorului, muzicologul Ozana Kalmuski a declarat că în memoria scriitorului va inaugura Clubul oamenilor liberi- o dorință veche a lui Doru – și va reedita opera sa scrisă.

Emoționant, nostalgic, resemnat…sunt câteva atribute ale întâlnirii, dar spuneam: să-l păstrăm cu noi pe Doru Kalmuski, recitindu-l permanent. Mulțumesc scriitorilor, prietenilor care au răspuns invitației la Cenaclu. Mulțumiri actriței Suzana Macovei de la Teatrul Național Oradea pentru lectura artistică impresionantă din volumul lansat.

Cristina Ștefan, 28 sept 2018

Foto Simi Ștefan