Lansare de carte Tinca Tamaș-Pavel

mai 6, 2023 în Evenimente de administrator

5 mai 2023: la Muzeul de istorie „Iulian Antonescu” Bacău a avut loc un eveniment bine organizat, bine structurat, plăcut și eficient în a cunoaște o poetă băcăuană și opera sa (10 volume): – Tinca Tamaș Pavel. Moderator, Viorica Băluță. Au vorbit despre cărțile lansate Daniel Nicolescu, Doru Ciucescu, Cristina Ștefan și multele opinii lansate au dezlegat înțelegerea auditoriului privind lirica autoarei, cu un scris deja personalizat: „Cântecul lebedei” amintește cu o subiectivitate obsesivă cine este poeta Tinca Tamaș-Pavel, într-o formă ce se înalță spre perfecțiune.” Doru Ciucescu; „…doamna Tamaș scrie în stil clasic, versuri în rimă împerecheată, sau încrucișată, lungi, folosind un limbaj adecvat, istoric și o tematică elegiacă, repetitivă, cu o sonoritate melodioasă, romanțioasă, în stilul romanțelor de altădată.” ; Tematica poeziilor din Cântecul lebedei ține de singurătate, tristețe, melancolie, frumusețea naturii ( predomină pastelul). Sunt stări lirice care fac din poezia doamnei Tamaș o geografie lăuntrică, izolată de realitatea imundă, un panaceu al reflexivității, al unei firi înclinate spre reverie.” Cristina Ștefan, în revista Plumb, mai 2023. Prof. Daniel Nicolescu a recenzat volumele prezentate într-un amplu discurs cu referire la stilistică, limbaj, influențe ale poetei dar și cu elemente biografice ale devenirii sale ca autor de poezie.

Au participat scriitori din Bacău: Președintele filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, Dumitru Brăneanu, dir. revistei Plumb, Ion Prajișteanu, criticul Cornel Galben, Dan Stancu, Cecilia Moldovan, mulți invitați și prieteni.

Evenimentul a fost dublat de vernisajul expoziției lucrărilor de pictură ale poetei, prezentat laudativ de directorul muzeului Dionisie Pușcuță dar și de moderatorul evenimentului Viorica Băluță. Felicitări și mulțumiri tuturor!