LANSARE DE CARTE. VASILE LARCO. IAȘI

februarie 28, 2019 în Evenimente de administrator

Vasile Larco și invitații săi vă așteaptă la IAȘI, cu un nou volum de epigrame, cu titlul
E(π) grame
Epigrame, NADA RÂSULUI, la Casa de Cultură “Mihai Ursachi”. Ne vedem în Copou!

O lansare de carte la Iași

15 martie, zi splendidă de primăvară, în străvechiul parc eminescian Copou, la Casa de Cultură “Mihai Ursachi“, un pic de forfotă. Este un eveniment anunțat și pe simezele de la intrare: Lansare de carte Vasile Larco, un nou volum de epigrame: Nada Râsului. Editura ’24:ore’ al cărei manager Adi Cristi va modera întâlnirea. Scriitorii se adună: fac parte din cele două filiale ale Uniunii Scriitorilor, Iași și Bacău, implicate în vesela acțiune, veselă pentru că se va vorbi despre epigramă, genul vechi al poeziei, cel care prin inteligență și satiră, ivește poanta ironică la adresa vreunei tare umane sau a vreunui personaj. Așa se face că vin epigramiști gata de o nouă bătălie la sărbătoarea umorului sarcastic, azi, în Copou. Băcăuanii au sosit cu două mașini, pe care le-au parcat cu greu, negăsind loc potrivit la Complexul Copou: Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău, împreună cu directorul Revistei Plumb, Ioan Prăjișteanu și cu scriitorul Theodor George Calcan, apoi Ștefan Cristina cu criticul Petre Isachi și dramaturgul Viorel Savin. Încet, încet, sala se ocupă. Îl văd pe Vasile Vajoga, redactorul șef de la revista Scârț, intră președintele filialei Iași Cassian Maria Spiridon, apoi Rodica Rodean, ne îmbrățișăm, iar Vasile Larco este emoționat, împărțind cărți în dreapta și-n stânga, gest pe care Adi Cristi îl taxează mereu cu întrebarea: ai cumpărat cartea? Nu, cărțile se dau gratis,  vorba lui Mușatescu.

Cele două ore petrecute cu epigrama din volumul lansat, Nada Râsului au fost dense, mulți scriitori au dorit să-și expună comentariile sau să dedice noi epigrame scriitorului și cărții sale. Spicuiesc:

Dumitru Brăneanu: Vasile Larco a ales Bacăul pentru a deveni membru al Uniunii Scriitorilor și asta ne bucură, fiind un membru activ, venind la evenimente, dar mai ales dând farmec întâlnirilor noastre prin scrierile sale.

Cassian Maria Spiridon: cu filiala de la Bacău suntem apropiați, cine știe poate devenim o singură filială. Vasile Larco scrie epigramă care este un gen foarte vechi, este inteligență aplicată la momentul cu pricina.

Emilian Marcu: Vasile Larco, pe lângă poezie și proză, scrie, poate în primul rând, epigramă, gen în care s-a și afirmat, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai importanți, dar și mai prolifici epigramiști din țară. Sunt foarte multe manifestări la care a participat și a obținut premii importante, devenind unul dintre participanții cu locul întâi asigurat.

Mihai Batog Bujeniță: incursiune în istoricul epigramei, un gen literar antic, mereu actualizat și nemuritor.

Cristina Ștefan: sunt poeți care necesită recenzare, să știm de unde pleacă și unde ajunge poezia lor, dar sunt poeți care necesită numai lectură ca terapie și asta este epigrama domnului Larco. Apoi, domnul Larco are un spirit care se asortează perfect cu epigrama: inteligent și foarte prezent în ale cotidianului, atent, bun observator, cu umorul în tandem la viața socială, calități fără de care epigrama ar muri…

Au vorbit in laudatio mulți alți scriitori:  Valentin Talpalaru (sunt un bun degustător de epigrame, aici mă simt ca la Păpușile Muppets), Petre Isachi (epigramiștii spiritualizează locul, îl eternizează, iar epigrama nu va muri, ea nu poate exista dacă eliminăm esteticul. Vasile Larco intră în epigramă cu valențe lirice), Liviu Apetroaie (îi cunosc opera lui Vasile Larco de 15-20 de ani. Scrie poezie în formă fixă dar și proză, însă epigrama îl reprezintă. Vasile Larco scrie memorabil), Aurel Brumă (Vasile Larco dezvoltă epigrama în contexte diferite și ar fi de bun mers educațional dacă acest gen literar s-ar preda copiilor, ca mijloc de exercițiu al minții).

De la Bacău, real disert, Viorel Savin a vorbit despre Vasile Larco ca despre o minte ascuțită și prezentă social iar Theodor George Calcan a spicuit calități necesare acestui gen de poezie, doar aparent facil. Mulți epigramiști din sală au dedicat scriitorului Vasile Larco epigrame compuse ad-hoc ceea ce a făcut șarmul întâlnirii.

Îi dorim mulți ani de scris, cel puțin încă 72 de epigramist, iar catrenul care încheie bunul volum de azi să fie auzit:

Doresc eu, Larco V. Vasile,

Ce din Bucecea-s coborât,

Ca permanent, mulți ani de zile,

Să-mi țină scrisul de urât!

Cristina Ștefan