LANSARE DE CARTE – VIOLANDA BRATU – DEBUT LIRIC CU OCAZIA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

noiembrie 23, 2018 în Evenimente de administrator

VĂ INVITĂM să sărbătorim cu versuri și muzică apariția volumului de poezie ȚARA DORULUI DE CÂNTEC – debut liric al doamnei VIOLANDA BRATU.

EVENIMENTUL ESTE DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI ȘI CENTENARULUI UNIRII. Editată la ArtBook, Bacău, cartea este girată și prefațată de Cristina Ștefan:

“Poemele, diverse tematic, induc un fir roșu unificator, dragostea de tărâmul natal, credința strămoșească, părinți, trecutul respectat, făcându-se un singur poem dedicat iubirii de țară și de neam. Iată că poezia patriotică se mai scrie, în game de bun simț sufletesc, doar românul și-a iubit țara dintotdeauna.

“Trăiesc în țara dorului de cântec

A dorului profund, de lerui-ler

În leagănul cu basme și descântec

E loc și pentru îngerii din cer. (Trăiesc)

Cartea, în întregul ei, este o adevărată terapie a românului în care, baladesc, își cântă locurile dragi, impresionante, prin care “Paşii m-au purtat pe-acolo/ Unde sunt, fără durere/ Sfinţi cu chipuri de poveste/  Pe-o icoană ce nu piere.“(Agapia), unde eroii ne cheamă să ne cunoaștem trecutul: “Sub lespezi croite în celălalt veac/ Dorm somnul adânc, fără număr, eroi,/ Iubirea de țară, a lor, fără leac,/ Ne picură-n vene, se scurge în noi.“( Bucovina). (C.Ș, în prefață)

Vor recenza Dumitru Brăneanu și Petre Isachi. Vă așteptăm la Biblioteca Județeană Costache Sturdza Bacău, pe 29 nov. 2018 la orele 16.

 

Momente de la lansare

Într-o atmosferă destinsă, scriitorii din Filiala Bacău s-au bucurat de versurile volumului lansat, apreciate de recenzori ca fiind ale unui lirism moderat, o poezie cuminte ( Vasile Vajoga), sau o poezie patriotică, în game de bun simț sufletesc ( Cristina Ștefan). Invitații ieșeni de la Societatea Academia Veche Păstorel împreună cu cantautorul Traian Lungu, au recitat, au spus epigrame, iar cântecele ascultate au fost pe versurile autoarei. Ieșenii Vasile Larco, Vili Vajoga, poetul Daniel Bratu, Adrian Grajdeanu, redactor șef la revista Scârț din Iași au creat momente de umor savuros…Profesor Miron Rodica a susținut cu un comentariu amplu poezia Violandei Bratu iar criticul Petre Isachi a comentat în detaliu compoziția, tematica, structurarea și mesajul poemelor.

Este un început de sărbătoare a Zilei Naționale, frumos și inspirat de aceste versuri, a conchis Dumitru Brăneanu, seara încheindu-se cu mulțumirile autoarei, dar și cu câteva epigrame acide ale lui Adrian Grăjdeanu, talentat umorist.

Fotografii și consemnări Cristina Ștefan