„Mihai, dac-ai ști cât de tare îmi lipsești”, eveniment al Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău

ianuarie 11, 2017 în Evenimente de administrator

 

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău organizează duminică, 15 ianuarie 2017, ora 11.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” evenimentul cultural

„Mihai, dac-ai ști cât de tare îmi lipsești”.

Sub semnul Zilei Culturii Naţionale, manifestarea reprezintă un moment special de reflecție asupra valorilor naționale și de omagiere a poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 167 de ani de la naştere.

Universitarul Ştefan Munteanu, un aplicat cercetător al operei poetului național Mihai Eminescu va aduce în atenția publicului volumul „Filosofia indiană și creația eminesciană”, care a primit premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române în anul 1997, lucrare publicată și în limba spaniolă cu titlul „La filosofía India y la creación literaria de Mihai Eminescu” de către editura Editura Niram Art din Madrid, în toamna anului 2015. Opera poetului, susține eminescologul Ștefan Munteanu, oferă consistenţa unei creaţii geniale, ne dă mărturia felului în care se mira Eminescu în faţa Fiinţei lumii. Concluzia lucrării, spune autorul, este aceea că Eminescu, asumând ca principiu arheul, a creat o operă coerentă, originală, în care exprimă o filozofie autentică şi o viziune estetică modernă. Iar raportarea la filosofia indiană nu trebuie făcută ca la un izvor de inspiraţie, ci ca la un termen de comparaţie, ca la un reflector puternic, capabil să proiecteze dimensiunile cugetării poetului-filosof.

Universalitatea operei lui Eminescu va fi argumentată de către criticul literar Adrian Jicu, iar poetul Dan Petrușcă va aduce în discuție rolul culturii în susținerea identității naționale.

Manifestarea este însoțită de vernisajul expoziției „Afișe pentru pace”, ce cuprinde peste 150 de lucrări realizate de elevi cu vârste între 11-13 ani, din județul Bacău și din țară, în cadrul concursului pentru anul lionistic 2016-2017, pe tema „A Celebration of Peace”.

Lions Club Bacău „Sf. Gheorghe” (președinte Iulian Răzvan Șendrea) și Lions Club Bacău „Sanity” (președinte Lăcrămioara Mocanu) vor răsplăti cu premii și diplome eforturile elevilor participanți la concursul „Afișe pentru pace”, derulat sub egida Lions Club International, și la concursul județean „Felicitări de Crăciun și Anul Nou”, organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Criteriile pentru selecționarea celor mai bune lucrări au fost originalitatea, meritul artistic și expresia temei.
Asociația Internațională a Cluburilor Lions organizează de 30 ani programul „Afișe pentru Pace” pentru a sădi în sufletul şi mintea tinerilor de pretutindeni ideea de respect şi importanţă a păcii pe întreaga planetă.

Ziua Culturii Naționale va continua cu un moment muzical susținut de soprana Claudia Vasilache și profesor Antonela Leahu – pian, ce vor interpreta: „Ce te legeni codrule” – Gheorghe Scheletti, „Somnoroase păsărele” – Gheorghe Dima, completat de un recital în interpretarea lui Benchea Claudiu, elev clasa a X-a, canto tradițional, prof. coord. Florin Blaj.

Programul cultural pentru anul 2017 al Centrului de Cultură „George Apostu” se va desfăşura sub genericul „ImagiNație – energia culturii”.

Fotografia postată de Centrul de Cultură "George Apostu" Bacău, România.

Universitarul Ştefan Munteanu, un cercetător al operei poetului aniversat va aduce în atenția publicului propriul volum „Filosofia indiană și creația lui Mihai Eminescu”, lucrare publicată și în limba spaniolă cu titlul „La filosofía India y la creación literaria de Mihai Eminescu” de către editura Editura Niram Art din Madrid, în anul 2015.
„Mesajul lucrării lui Ștefan Munteanu este tulburător, mai ales prin argumentarea elevată a universalității lui Eminescu, geniul care, asumând ca principiu arheul, a creat o operă coerentă, originală, în care exprimă o filosofie autentică şi o viziune estetică modernă. Iar raportarea la filosofia indiană, sugerează convingător autorul, nu trebuie făcută ca la un izvor de inspiraţie, ci ca la un termen de comparaţie, ca la un reflector special, capabil să proiecteze dimensiunile cugetării poetului-filosof.” (Ion Fercu)

Fotografia postată de Centrul de Cultură "George Apostu" Bacău, România.
sursa: Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, pagina facebook
Fotografii de la eveniment de Mădălina Brăescu Iftimie: