„Poeți ai nemuririi noastre” – Dumbrăveni, Suceava

decembrie 18, 2023 în Evenimente de administrator

Transmite Mihai Dorel Gaftoneanu:

EVENIMENT CULTURAL. Dumbrăveniul Sucevei, sâmbătă, 16 decembrie 2023, ora 11. Centrul Cultural „Acad. EUGEN SIMION”. A avut loc a 14-a ediție a manifestării culturale anuale din luna decembrie „Poeți ai nemuririi noastre”. La ediții anterioare au fost omagiați Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Nicolae Labiș. Anul acesta în prim plan a fost poetul limbii române Alexie /Alexei Mateevici (n. 27 martie 1888, Căinari – d. 24 august 1917, 13 august pe stil vechi, Chișinău). Născut în Gubernia Basarabia, actualmente Republica Moldova. Răpus de tifos exantematic la doar 29 de ani. „Dacă ar fi trăit, ar fi fost un mare poet.

Numai Eminescu a mai ştiut să scoată atâta mireasmă din ritmurile poporane”, scria George Călinescu.

Aprecieri pentru frumoasele alocuțiuni ale d-lui acad. Mihai Cimpoi, d-lui Dumitru Brăneanu de la Bacău, dnei Elena Condrei de la Botoșani, dlui Vitalie Știrbu de la Direcția pentru învățământ, cultură și sport a raionului Briceni, dar și pentru recitările și concertul la pian al grupului de elevi talentați adus de către d-na director Mihaela Apetrei de la Liceul tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni. De asemenea, au mai fost prezenți Ileana Știrbu, director al Gimnaziului Mihai Cimpoi din Larga, Boris Sclipenschi, rector al Universitatii Perspectiva din Chișinău, Vadim Gorobcov, primarul comunei Griva, poetul Vlad Sibechi și jurnalistul Gabriel Ghincea de la Suceava, mulți alții. Din Botoșani am venit împreună cu numismatul Mihai Cornaci, consilier al SNR, și cu dna Elena Condrei, amfitrioana Premiilor Eminescu „Teiul de Aur și Teiul de Argint”.

Festivism, cărți, flori, cadouri, muzică, frumoase urări de sfârșit de an, diplome omagiale, microfonul trecut liber prin sală de la un invitat la altul, excepționalul panou cu plicul numismatic dedicat personalității poetului A. Mateevici pe care s-au înscris semnăturile personalităților prezente… Mulțumiri organizatorilor evenimentului, d-lui primar Ioan Pavăl, d-lui secretar general Mihai Chiriac, d-lui Ghe. Vatamanu și Consiliului Local al comunei Dumbrăveni! Și un cu totul nevinovat catren umoristic: „Priviți, voi, camarazi cu geniul, Cei care cochetați cu scrisul, Cum se ridică Dumbrăveniul, Ceva ce n-a văzut Parisul!” Vivat!

sursa FB pagina Mihai Dorel Gaftoneanu