„PROVOCĂRI COLOCVIALE” – DAN PETRUȘCĂ

iunie 7, 2021 în Evenimente de administrator

„PROVOCĂRI COLOCVIALE” – DAN PETRUȘCĂ

DESPRE IUBIRE ȘI ALTE NIMICURI – 10 iunie 2021

Sub egida programului „Provocări colocviale”, Centrul de Cultură „George Apostu” va organiza în data de 10 iunie 2021 un eveniment cultural cu un nelimitat potențial de seducție, în deplin acord cu tematica propusă – „Despre iubire și alte nimicuri”. Personalitatea care și-a asumat dificila misiune de a sonda cultural această stare-concept de care nimeni nu a putut „scăpa” până astăzi, misiunea de a explora intelectual această nevoie fundamentală a ființei umane – o nevoie „vinovată” de îmblânzirea bestiarului din noi – este nimeni altul decât veșnic tânărul eseist, poet și scriitor Dan Petrușcă, cel care pare să cunoască bine valoarea de adevăr a următoarelor cuvinte scrise de Gabriel Garcia Marquez: „Oamenii îmbătrânesc numai atunci când încetează să mai iubească”.

Pretextul acestei întâlniri este apariția celui mai recent volum semnat de autorul băcăuan, intitulat, într-un sens care temperează sacralitatea tematicii principale, Despre iubire și alte nimicuri, carte ce a văzut lumina tiparului la începutul anului 2021 la editura „Limes”, Florești (Cluj-Napoca), în colecția „Eseuri”. Survolând cronologic întreaga perioadă a istoriei scrise, trecând tematica iubirii prin filtrul creațiilor literare precreștine, creștine și postindustriale, radiografiind amorul în diferite contexte socio-culturale și raportându-l la alte concepte fundamentale („De la molime la dragoste”, „Iubirea și sacrul”, „Despre Eros în era computerului” ș.a.), Dan Petrușcă va încerca să ne convingă în prelegerea sa de faptul că, în cele din urmă, „omul merită să trăiască doar în măsura în care este în stare să iubească”.

La eveniment vor participa în calitate de invitați de onoare universitarul Adrian Jicu, filosoful Ștefan Munteanu, violoncelistul Liviu Mera și amfitrionul evenimentului, Gheorghe Geo Popa. Întâlnirea va avea loc în ziua de 10 iunie 2021, începând cu ora 17.00, în Sala de Marmură a Centrului de Cultură „George Apostu”.

Provocarea este lansată, invitația este făcută. Vă așteptăm!

Evenimentul se va derula cu respectarea strictă a noilor reglementări privind organizarea evenimentelor culturale cu participarea publicului.

Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.

Biroul de presă

Centrul de Cultură „George Apostu”

.

Centrul de Cultură “George Apostu” Bacău, România· PROVOCĂRI COLOCVIALE – DAN PETRUȘCĂ„𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜𝐮𝐫𝐢”10 iunie 2021

Joi, 10 iunie 2021, Sala de marmură a Centrului de Cultură „George Apostu” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul participant la evenimentul organizat cu ocazia apariției celui mai recent volum semnat de poetul, eseistul și, desigur, prietenul nostru Dan Petrușcă. O afluență explicabilă având în vedere cartea-pretext, autorul provocat, invitații acestuia, tematica prelegerii și amfitrionul întâlnirii, animatorul cultural 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐆𝐞𝐨 𝐏𝐨𝐩𝐚. Jovial, spiritual, bine așezat în sfera argumentelor și, totodată, mult prea înțelept pentru a lua lucrurile foarte în serios, 𝐃𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮𝐬̦𝐜𝐚̆ a reușit să ne convingă de faptul că iubirea este principalul ingredient al saltului umanității spre civilizație, că în numele ei ar trebui să ne trăim fiecare particulă de nisip ce se scurge prin gâtul subțire al clepsidrelor individuale, asumând iubirea atât ca pe o infinită sursă de putere și de inspirație, cât și din perspectiva prăbușirii lăuntrice dată de neîmplinirea ei. În cele din urmă, balansând lin între carnal și cultural, între ingenuitate și maculare hormonală, întreaga asistență a concluzionat că spiritul lui Eros își face încă de cap în sufletele noastre, fără să știm încă exact de ce și fără să cunoaștem motivul pentru care îi permitem, cu atâta ușurință, să se joace cu destinele noastre. 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐌𝐞𝐫𝐚, cu un program de violoncel care a umplut spațiul interior cu sunete de origine divină, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐚𝐧𝐮, cu al său apel la cultură, la lectură, la cultivarea amintirilor care ne înalță și, peste toate, cu apelul la Prietenie, valori bine înrădăcinate la Centrul de Cultură „George Apostu”, și, nu în utimul rând, 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐉𝐢𝐜𝐮, un orator desăvârșit, care a reușit să-l ridice pe Dan Petrușcă la înălțimea valorii operei sale, au făcut din întâlnirea de ieri o veritabilă sărbătoare culturală. În spiritul unei tradiționale colaborări instituționale, continuând marcarea celor 30 de ani de la înființarea Centrului de Cultură „George Apostu”, a fost înmânată Diploma Aniversară și monografia „Vitralii de excelență cultural-artistică națională” președintelui Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău, domnului Dumitru Brăneanu. De asemenea, monografia a fost oferită prof. univ. dr. Tatiana Puiu, criticului literar Petre Isachi, cronicarului literar Adrian Jicu, prof. univ. dr. Ștefan Munteanu și muzicianului Liviu Mera.Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.