Seară  Literară- 13 iulie 2018 – Galeriile Sara Good Art

iulie 14, 2018 în Evenimente de administrator

Seară  Literară- 13 iulie 2018

Seara literară de la Sara Good Art a desfășurat un program de poezie și muzică, împreună cu scriitorii băcăuani, având ca invitați pe criticul Petre Isachi. Deschisă dezbaterilor și comentariilor, poezia citită de invitați: Mioara Băluță, Rodica Dascălu, Atena Ivanovici, Ramona Roman, a fost comentată de ceilalți scriitori prezenți la întâlnire printre care criticul Petre Isachi, Ioan Neacșu, Valeria Manta Tăicuțu, Dan Perșa, Theodor George Calcan, Cecilia Moldovan…astfel încât atmosfera a fost interactivă, antrenantă. Invitatul Mircea Bostan a citit din propria creație, afirmând cu modestie că scrie de mulți ani, făcând aprecieri cu privire la critica literară, nu numai foarte necesară, dar fiind  și instanța care discerne în calitatea scrisului. S-au discutat multe aspecte ale poeziei, fiecare invitat a povestit despre propria motivație a scrisului său dar, de multe ori, discuțiile au deviat și spre alte aspecte ale literaturii de azi.

Cristina Ștefan: “o întâlnire literară ca a noastră poate acoperi golul creat, al dezbaterii literare, lipsa discuțiilor pe text, într-un cenaclu…prezentările de la lansări de carte, cu discursuri laudative nu-i sunt de folos unui scriitor, noi trebuie să știm în permanență cum este receptat scrisul nostru, ce oferim cititorilor…de curând am văzut o postare în care o poetă afirma că tot ce se scrie în vers alb, fără rimă, este snobism…mi se pare nu numai  incultură crasă o asemenea afirmație care șterge din consacrarea literaturii pe Blaga, pe Stănescu, pe Sorescu, dar realizez că oamenii care scriu azi sunt într-o mare eroare: nu-și conștientizează  motivația scrisului și receptarea lui. Azi o să vă spun despre Infrarealism, un curent literar revoluționar din anii ’70, provenit din Mexic, ai cărui reprezentanți români eu nu-i știu…Revista Poiesis Internațional al cărei redactor șef este Claudiu Komartin.”

Criticii literari Petre Isachi și Ioan Neacșu s-au lansat în comentarii provocatoare pe marginea acestui subiect, în special după ce s-au citit câteva fragmente lămuritoare din poeziile fondatorilor acestui curent, situându-se pro și contra genului respectiv.Pianistul Sergiu Strătilă ne-a încântat cu piese lirice: Reverie- Claude Debussy, Poloneza-Frédéric Chopin, În grădina mănăstirii- Albert W. Ketelbey. Despre tânărul talentat ne-a vorbit prof. Adelina Gozar, prezentându-l ca pe un muzician de perspectivă, acum în clasa a XI-a la C. N. ”Gheorghe Vrănceanu” Bacău,  dar deja premiat la concursuri muzicale. De altfel, în 2017 a câștigat  Trofeul Festivalului  ”Tinere Talente”, Bacău.

O tînără aspirant la a scrie poezie, Cristina Ungureanu ne-a citit din textele sale,  primind încurajări și îndrumări de  la participanți…s-au făcut schimb de reviste, de cărți…
Spunea, la finaliul întrunirii, Adelina Gozar: “Este grozav ce faceți voi aici, am aflat atâtea lucruri, poate nu ai timp să te informezi mereu, să citești, dar  de la o astfel de întâlnire pleci cu pastila de cultură luată…”

Mulțumim frumos pentru găzduire tinerilor familiei Godea, Cristian și Diana, care au arătat interes pentru întâlnirea noastră, atenți și ospitalieri, cu drag de literatură, vizibil antrenați în acest mod de a se manifesta arta in frumoasa lor galerie de artă, primind, de altfel, nenumărate aprecieri…Mulțumim scriitorilor, prietenilor prezenți, omului de televiziune Marius Curucli, desenatorului Cristian Tistu, care ne-a încântat cu portretul la minut desenat poetului Mircea Bostan. Mulțumim!

Cristina Ștefan