Zilele BAC-FEST 2024

septembrie 20, 2024 în Evenimente de administrator

JURNAL DE FESTIVAL. ZIUA 1

BIBLIOTECA JUDEȚEANA „C. STURDZA” Bacău transmite:

Zi plină astăzi, cu un vernisaj („Caricatură Bacovia” – curator Victor Eugen Mihai Vem), patru lansări de carte (Val Manescu, „Mai mult decât atât”, Ion Tudor Iovian, „în țara asta miercurea cenușii cade întotdeauna luni”, Angela Martin, „Valentina” și Ștefania Mihalache, „Sunt liniștită, mi-e frică”), un colocviu (Ateneu 60), un recital poetic (Ovidiu Genaru, un postbacovian – actrița Eliza Noemi Judeu) și decernarea premiilor revistei „Ateneu”: Premiul de excelență – Ion Fercu; Premiul pentru proză – Angela Martin; Premiul pentru poezie – Ștefania Mihalache; Premiul pentru dramaturgie – Alexandra Felseghi; Premiul pentru critică – Petre Isachi

PREMIILE BAC-FEST 2024

Vineri, 20 septembrie, pe scena Teatrului Municipal Bacovia, a avut loc Gala Bac-Fest, în cadrul căreia au fost decernate premiile Festivalului Național „George Bacovia”. Organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și cu ajutorul a numeroși parteneri și prieteni, Bac-Fest își propune să promoveze excelența literară, prin acordarea unor premii pentru cărți apărute în intervalul septembrie 2023-august 2024.Juriul, alcătuit din Bianca Cernat, Florina Pîrjol, Radu Vancu, Alex Goldiș și Bogdan Crețu, a acordat următoarele premii:Premiul Național „George Bacovia” – Nora Iuga, Premiul pentru cartea de poezie – Teodora Coman, Piesă de rezistență, Editura „Nemira”, Premiul pentru debut poetic – Alexandru Funeriu, candelabre în valul artificial, Casa de Editură „Max Blecher” și Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Editura „Cartier”, Premiul pentru cartea de critică a poeziei – Andrei Doboș, Bacovia: modernismul periferic, OMG, Premiul special pentru promovarea poeziei – Revista „Poesis Internațional” și Claudiu Komartin.

Gala a fost întregită prin excelentul concert al trupei Fără Zahăr, Nevralgii de toamnă”, un recital plin de umor și energie, susținut de îndrăgiții Bobo Burlăceanu și Bobi Dumitraș. Felicitări premianților, mulțumiri participanților!

Paul Cernat a transmis pe FB:

„Înapoi de la Bac-Fest – Bacău 2024 – pe la amiază. Mai devreme, din motive obiective, decît fusese estimat inițial (Irina, care ieri s-a ținut bine cît a putut, n-ar fi făcut față programului pînă la capăt). Mai devreme însemnînd că n-am putut rămîne și la evenimentele de azi la prînz, desfășurate în ambianța casei bătrînului Dimitrie Vasiliu, tatăl poetului. Altfel, totul a fost, ca de obicei, viu, tineresc, competitiv, plin de emulație (grație lui Adrian Jicu și colaboratorilor săi din orașul lui Bacovia.)Dezbaterea de ieri despre Bacovia, moderată de profesorul Mircea Martin, a fost un brain storming pasionant, chiar dacă mai mult pentru criticii și cei cîțiva studenți participanți decît pentru numeroșii elevii băcăuani – aduși cu cele mai bune intenții, dar… Cîte ceva și despre (unii) premianți, în legătură cu care pot să mă pronunț cît de cît:Nora Iuga (marele premiu) – pur și simplu Nora. Fără alte cuvinte. Claudiu Komartin – pentru că, într-adevăr, nimeni n-a făcut atît de mult ca el pentru poezia noastră tînără din ultimele două decenii (v. producția și evenimentele Casei de Editură Max Blecher) și pentru punerea ei în relație cu poezia lumii (v. excelenta revistă de traduceri și critică a poeziei „Poesis international”).Andrei Doboș – pentru felul eficient în care volumul „Bacovia – modernismul periferic” îl pune pe Bacovia pe harta unei modernități „periferice”, dar globale, cu instrumente teoretice de ultimă oră și finețe interpretativă de modă veche. Vasile Gribincea – pentru calitatea poetică și intelectuală a volumului „Coerența labirintică” (și în general).Despre cartea lui Cosmin Ciotloș, „Anton Pann. Pînă cînd nu te iubeam” (Polirom, 2024), apărută la 95 de ani de la volumul popularizator „Viața minunată a lui Anton Pann” de Romulus Dianu și Sergiu Dan și la 60 de ani de la micromonografia lui Paul Cornea (primul biograf „profesional” fiind G. Dem. Teodorescu, în 1893), as fi avut de spus multe la lansare. Cîteva lucruri pot menționate însă și aici, pe fb. Nu e o „biografie romanțată”, nici o „viață a lui…”, ci un foarte bun roman istoric din speța numită mai nou de francezi „exoficțiune”. Un roman istoric cu o documentare brici și bibliografie de studiu academic la final, cum scrierile în speță (cu rare excepții) nu obișnuiesc să etaleze ci, cel mult, să valorifice. E, în plus, un roman aflat în căutarea lui Anton Pann, scris ca din perspectiva protipendadei intelectuale a sfîrșitului de secol 19. Dens, tacticos, minuțios pînă la răsfăț, în stilul prozei neobalzaciene a lui Ion Marin Sadoveanu din „Sfîrșit de veac în București.”

Foto preluate de la Biblioteca Județeană „ C. Sturdza” BACĂU

Felicitări, premianților, organizatorilor, participanților, Bibliotecii Județene!

S-a încheiat Festivalul BAC-FEST, cu succesul scontat. Multumiri oamenilor de cultură care l-au organizat, au invitat personalități extraordinare și au premiat valori autentice. Mulțumiri, Revistei Ateneu pentru un nou exercițiu de excelență în literatură. Mulțumiri, Bibliotecii Județene, manager Adrian Jicu pentru un maraton cultural memorabil! Felicitări tuturor!

a consemnat Cristina Ștefan