20 iulie 2017- LANSARE DE CARTE/ Romanul “Cinesunta” de Viorel Savin 

iulie 20, 2017 în Evenimente de administrator

20 iulie 2017- LANSARE DE CARTE/ Romanul “Cinesunta” de Viorel Savin 

 

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană Bacău cu o prezentare a criticului Constantin Călin și a directorului Bibliotecii, Adrian Jicu.

Constantin Călin a vorbit despre omul Viorel Savin, pe cei doi filologi legându-i amintiri frumoase din studenție, dar și parcurgând traseul auctorial al scriitorului. Viorel Savin este “energie”, așa cum numea Octavian Voicu pe marii făptuitori în cultură…a continuat cu menționarea implicării sale în Proiectul Ovidiu din 2017,  chiar citând din poetul exilat la Tomis. Câteva tachinări colegiale au făcut deliciul publicului, numeros, distins, format din mulți scriitori din Filiala USR Bacău, printre care președintele filialei Calistrat Costin, criticii Grigore Codrescu, Ioan Neacșu, poeți, prozatori, oameni din cultura băcăuană,  remarcam pe Mihai Ceucă, Vilică Munteanu și alții.

Viorel Savin a avut un discurs scurt, dar care a amintit câteva din performanțele sale ca scriitor în diverse genuri literare: de la poezie, la eseu, de la dramaturgie, la proză, fiind singurul dramaturg din țară cu 29 de premiere jucate și un număr mare de spectacole la diferite teatre.

Adrian Jicu a punctat câteva caracteristici ale romanului, accentuând problema identitară și de memorie, faptul că autorul evocă o nouă categorie filozofică, “cinesuntismul”, și o face subtil, cu umor, parodiind excelent. “Sigur că premizele, personajele, narațiunea vor rămâne să le deslușiți la lectura dumneavoastră.”

Autografe, felicitări, întrevederi și discuții au completat evenimentul reușit, din nou, al Bibliotecii Județene Bacău, care, de un timp, stimulează literatura băcăuană și nu numai, literatura română contemporană, pe care o face trăită și vizibilă Adrian Jicu.

 

Consemnează Cristina Ștefan