Cenaclul  “George Bacovia”/ 9 august 2017/ Lansare de carte- Ramona Roman

august 10, 2017 în Cenaclu de administrator

Cenaclul  “George Bacovia”/ 9 august 2017/ Lansare de carte- Ramona Roman

 

Moderată de președintele Filialei Calistrat Costin, ședința cenaclului a început prin anunțurile cu privire la evenimentele toamnei,  Târgul cărții de la Piatra Neamț, organizator scriitorul Dan Iacob, unde vom fi prezenți și Toamna bacoviană, care va fi manageriată anul acesta de Adrian Jicu și scriitorii din filială sunt invitați la o zi dedicată în Casa Memorială George Bacovia. Tot în prima parte a întâlnirii scriitorul Sever Bodron a citit un articol dedicat împlinirii a 100 de ani de la Luptele de Mărășești, moment emoționant primit cu aplauzele scriitorilor prezenți în număr mare.

În partea a doua a întâlnirii s-a desfășurat lansarea volumului de debut al Ramonei Roman, “eRam”, editat la ArtBook anul acesta. Susținut ă de colegii de la Serile literare, de prieteni și familie, Ramona Roman a citit câteva poezii urmață de prezentarea Cristinei Ștean din partea Editurii ArtBook.

“Volumul de debut în poezie al Ramonei Roman sosește cu începutul acestei veri, aidoma ploilor laolaltă cu soarele arzător, tinerește, decis, după perioada lui de incubare în lumea literară. Ramona Roman activează de câțiva ani în Cenaclul Lira21, este un membru activ al Serilor Literare de la Atelier, a publicat în reviste de profil și a citit poezia sa  în cenacluri. “eRam” este un volum așteptat, este timpul propice să-l citim!

Un titlu romantic, care include prescurtarea numelui autoarei, redus la un simbol puternic literar, ramul, cuvântul semnificând viața, ereditatea, eminescianismul (râul, ramul),  un cuvânt de o sonorizare poetică de excepție. eRam poate fi verb la timpul trecut deci un existențial indubitabil sau la prezent, este ram, e ram, un ram din rădăcină cum spuneam într-o poezie bătrână…Dar tinerețea Ramonei Roman se distinge în fiecare poem al acestui volum ales pentru debutul său liric.

eRam și azi: la poalele muntelui crud de-atâta verde/ privind cum îi flutură frunzele-n vânt/
prinse-n clame din coajă de stejar/sunt și azi acolo/

Au vorbit încurajator Calistrat Costin, Petre Isachi, Telu Leonte, Constantin Giurgiu, Mara Paraschiv. O atmosferă  plăcută, împărtășită și universitarul Ioan Dănilă, directorul Revistei Plumb, Ioan Prăjișteanu, de criticii literari Gheorghe  Neagu, Grigore Codrescu, colegii de la Seri Literare, Mioara Băluță, Atena Ivanovici, Rodica Dascălu, Sorin Coadă, omul drag nouă din presa băcăuană, Mădălina Rotaru. Invitații Ramonei au fost numeroși și participativi, au urmat autografele, felicitările, discuțiile prietenești  între scriitori.

Spunea dl Petre Isachi: “odată început acest drum,  pe Ramona o așteaptă muncă, lectură, alte scrieri, pentru că de acum încolo are obligaîii de scriitor, nu-i așa? Ăsta e doar începutul pe care noi i-l susținem frumos. Ne place poezia tinerilor de azi, o citim altfel, îi doresc succes!” – fiind în asentimentul și printre cei care au încurajat debutul liric al Ramonei Roman.

Cristina Ștefan