29 nov. 2017- Spectacol inedit: „Tu vorbești despre mine, eu vorbesc despre ea…” – poezie și artă
noiembrie 29, 2017 în Evenimente de administrator
Trei tinere poete într-un periplu de atitudine lirică: Violeta Savu, Mirela Bălan, Tincuța Horonceanu Bernevic. Mixajul lirico-dramatic de astă-seară, probabil în regie proprie, a încântat asistența la Galeriile Velea din Bacău. O asistență, de altfel, avizată și reprezentată bine de oamenii de cultură băcăuani. Erau prezenți: echipa revistei Ateneu, Carmen Mihalache, Adrian Jicu, colegi scriitori din Filiala USR Bacău, Viorel Savin, Petre Isachi, Cornel Galben, Theodor Calcan, colegii de la Seri Literare, Mioara Băluță, Atena Ivanovici, Oana Gheorghe, Constantin Broșu, pictori, artiști, Gheorghe Zărnescu, Geanina Ivu, presă, televiziune.
A fost un tandem reușit de poezie interpretată dramatic, un fel de Margento( Chris Tănăsescu) bacovian cu punctarea plastică a versurilor; chiar o reușită simbioză între operele pictorului Ion Mihalache și lirica actuală a femeii tinere contemporane, EA, mamă, salariată, gospodină, dar poetă, dar visătoare, dar cuprinsă de propria problematică actuală…Versurile au venit uneori tragic, alteori determinat, uneori erotic, alteori meditativ, dar acest iureș de poezie a emoționat. Nu s-a auzit nici musca în afara celor spuse, jucate, desenate de cele trei curajoase poete. Curajoase, pentru că evenimentul lor inedit poate fi o premieră a unei serii de astfel de spectacole pentru iubitorii de poezie bună, vie, nouă. Am putea avea un grup de “poetry performance” la Bacău. E un început! Felicitări!
consemnează Cristina Ștefan
Din prezentarea evenimentului pe Facebook- Violeta Savu:
„Tu vorbești despre mine, eu vorbesc despre ea…” – spectacol cu poezie și artă
Atunci când două femei se întâlnesc, discuțiile lor nu se reduc, așa cum bănuiesc „unii”, la rețete culinare, modă, telenovele și alte subiecte derizorii. Atunci când două sau trei femei se întâlnesc, de cele mai multe ori, se ascultă atent una pe cealaltă.
Când mă întâlnesc cu Tincuța și Mir, discuțiile converg mereu spre poezie. Într-o zi, împreună ne-am gândit ca din aceste discuții să improvizăm un spectacol pentru public.
Astfel:
Într-o seară de noiembrie, Violeta, Mir și Tincuța își dau întâlnire pentru a vorbi, una câte una, despre „cealaltă”, ca și cum s-ar prezenta pe sine. În fapt, trei imagini în oglindă, care-și păstrează în același timp individualitatea. „Eu este un altul” spunea Arthur Rimbaud. Oare Mir poate fi Tincuța, sau Tincuța poate fi Violeta?
Dacă vreți să descoperiți răspunsul la această întrebare, vă invităm să ne priviți jocul. Formele inedite de manifestare vor vorbi despre identitate, feminitate, dualitate.
Îl avem ca invitat special pe pictorul Ion Mihalache. El a acceptat provocarea noastră și a creionat, din umbră, regulile jocului.
Care-s păpușile, cine-i păpușarul?!
Ea: „nu mai pot spune/ dacă ochiul care plânge e stângul sau dreptul,/ al meu sau al tău”
Tu: „omorâți păpușa defectă/ o alta îi va lua locul”
Eu: „mici asemănări pot să inverseze aducerea aminte”
Artiști:
Tincuța Horonceanu Bernevic, poetă, prozatoare, dramaturg; membră a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău, redactor al revistei Plumb, muzeograf la Casa Memorială ”George Bacovia” din Bacău. Volume publicate: „Vitrina în care dorm mirii”, „Poezii pentru Tudorel”, ”Zâmbește, copilărie!”, „Strigătul ca o punte”, „Cartea bunicilor mei”, ”Copilul furnică”, „33 de poezii șoptite”, ”Proză scurtă. Punct”, „Anotimpul păpușilor”, “Poezii pentru copii ca tine”
Mir Bălan (Mirela Bălan) este absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere. Este redactor la revista de cultură 13 Plus din Bacău. A debutat editorial în anul 2011, cu volumul de poezie „Un sărut mai adânc”. Au urmat volumele de poezie „Supradoză” (2014), ”Tirania cercului” (2014) și ”Alintpoeme” (2016).
Violeta Savu, poetă, redactor la revista „Ateneu”, membră a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău. Volume publicate: „Refugii în liric”, „Atocmiri”, ”din depărtare el mă vedea frumoasă”, „Franjuri”.
Ion Mihalache, pictor, absolvent al Academiei de Arta Bucuresti, Membru U.A.P.R- Filiala Bacau. Este autor şi coautor a zeci de expoziţii. A primit premiul special pentru pictură “Bienala Ion Andreescu- Buzau” în anul 2000 şi în 2010 – Premiul Filialei U.A.P. Bacau. A realizat lucrări de artă murală şi pictură religioasă în mai multe biserici din judeţele Bacău, Argeş, Vaslui, Vâlcea, Giurgiu, Bucureşti etc.