6 nov. 2018 – LANSARE DE CARTE – IOAN ENACHE

octombrie 26, 2018 în Evenimente de administrator

Iudacainul- cartea întâi a pocăinței este poezie de rang sublim, după cum o prezintă criticul Petre Isachi…iar Părintele Hristostom spune că versurile înjunghie dureros. Dacă durerea omenească poate căpăta liric vina ancestrală a omului față de Dumnezeu, ne răspunde filozoful, poetul, eseistul, jurnalistul IOAN ENACHE. Vă așteptăm cu poezie pură, categorică și categorici!

 

 

Lansarea volumului de poezii “Iudacainul – cartea întâi a pocăinței”, autor Ioan Enache, a prilejuit o întâlnire cu poezia a multor oameni de cultură din Bacău. Au fost prezenți scriitori și critici literari: Cornel Galben, Liviu Chiscop, Ioan Neacșu, Carmen Voisei, Mioara Băluță, Rodica Dascălu, Ramona Roman, jurnaliști și televiziuni, Sebastian Șufariu, Gheorghe Bălțătescu, Eugen Verman, mulți prieteni cititori Lucia Avram, Ioan Enășoaie, mulți invitați teologi între care Preotul paroh de la Catedrala “Înălțarea Domnului” Nicolae Hurjui.

IMAGINI ȘI MESAJE DE LA LANSARE:

Mulțumiri și felicitari, Biblioteca Județeană „C. Sturdza” BacăuIfrim CrinaAdrian Jicu, pentru un eveniment memorabil! Anunț prietenii bucureșteni că va fi o lansare a Iudacainului și la București, pe 13 noiembrie la Gaudeamus. 

Marius Manta a fost analitic și documentat…a fost, ca de obicei, informativ amplu; discursul Preotului paroh de la Catedrala “Înălțarea Domnului”, Nicolae Hurjui a fost teologic, impresionant și învățător. Eu am spus cum am perceput ca un cititor acest volum și anume venit din lăuntrul omului, el, omul-iudacain, genetic dat a fi așa și numai prin pocăință având șansa mântuirii…A fost frumos și mulțumesc lui Dumnezeu, publicului foarte numeros, părinților preoți prezenți, gazdelor, familiei Grigoraș recitând cu sufletul deschis și scriitorului Ioan Enache pentru momente de poezie sublimă…( mesaj pe Facebook, Cristina Ștefan)

“Iudacainul poate fi un Numen – așa cum este Dumnezeu gândit, conceptual și nu senzorial, cum este iubirea sau nemurirea…un lucru în sine cum îl numea Kant. Iudacainul este omul în raport cu divinitatea, este spiritul lui, de fapt, structura lui lăuntrică, dincolo de învățături, de civilizare milenară, de știința acumulată. Numenul Iudacain există genetic în noi, este baza noastră organizatorică sufletește, este ADN-ul caracteristic și orice înveliș anatomic am avea, acest sâmbure otrăvit va procrea mereu. Cel nominat Iudacain are în accepțiunea poetică a lui Ioan Enache “urmele blestemate“, “îmi prinde grumajii cu gheara“, înaintând “pe urmele fugarului Iudacain,/ca un vânător de recompense/ năzuind nebuneşte spre Ierihon“, el este acel care “smulge peceți“.
Volumul de versuri este conceput oximoronic între tenebrosul Iudacain și Cuvântul divin, cuvântul de rouă, simbolistică tensionată, dar cu investire metaforică performantă. Poezia aceasta este o fereastră deschisă a credinței noastre prin care vedem limpede.”Cristina Ștefan

“A fost un eveniment minunat! Am plecat, printre altele, cu sugestia apropierii volumului și de Cântarea Cântărilor! Un volum care se cere continuu citit! Sezonul “lansărilor de carte” se termina pentru mine în chip extrem de fericit, odată cu “iudacainul” lui Ioan Enache. Rețineti aceasta carte, e poezie religioasa la cele mai înalte cote, un discurs deloc convențional, aparte!
Mulțumiri pentru fotografii și sugestiile de lectura, Cristina Ştefan!“(
Marius Manta pe Facebook)

Mulțumiri și felicitari, Biblioteca Județeană „C. Sturdza” BacăuIfrim CrinaAdrian Jicu, pentru un eveniment memorabil! Anunț prietenii bucureșteni că va fi o lansare a Iudacainului și la București, pe 13 noiembrie la Gaudeamus.

Publicată de Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău pe Marţi, 6 Noiembrie 2018

Mulțumiri televiziunii TELE1 BACĂU, directorului  tele1 și poetului Sebastian Șufariu! Interviu cu autorul în cadrul lansării:

http://www.tele1bacau.ro/iudacainul-carte-tulburatoare-des…/

 

Cristina Ștefan