LANSARE DE CARTE – MARINEL GÎLCĂ – TORENTUL
octombrie 15, 2018 în Evenimente de administrator
Vă invităm la lansarea volumului TORENTUL, autor MARINEL GÎLCĂ, roman apărut în 2018 la editura Art Creativ.
RECENZORI: Petruș Andrei, Teodor Pracsiu, Petre Isachi.
Marinel Gîlcă s-a născut la data de 12 august 1963, în localitatea Avrămești, județul Vaslui.A absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, București, Facultatea de Poliție, profilul „Științe juridice”, specializarea „Drept”. A urmat cursuri postuniversitare de perfecționare în specialitatea „Științe Penale – Criminologie” în cadrul Facultății de Drept a Universității București și cursuri postuniversitare de management organizate de Ministerul Afacerilor Interne. A publicat numeroase articole și proză scurtă în revistele „Baaadul literar”, „Viața noastră”, „Sintagme literare”, „Melidonium”, „Confluențe literare”, „Sfera ionică”, „Meridianul Cultural Românesc” etc.
În anul 2014 publică volumul de nuvele „Puterea justiției”, care a fost bine primit de critici și cititori. Despre opera lui literară au scris: Daniela Toma, George Arion; Teodor Pracsiu, Petruș Andrei (membri ai U.S.R.) și Gruia Novac.
Vă așteptăm!
Ora 17, 3o oct. 2018
Cîteva personalități ale literaturii au onorat evenimentul lansării romanului “Torentul”, autor Marinel Gîlcă. Teodor Pracsiu, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, Petruș Andrei, membru USR, Filiala Bacău, moderarea i-a aparținut Cristinei Ștefan. Au participat Dumitru Brăneanu, Președintele Filialei, Calistrat Costin, Președintele de onoare al Filialei, Ioan Prăjișteanu, directorul revistei Plumb, câțiva membri scriitori băcăuani: Grigore Codrescu, Doru Ciucescu, Mara Paraschiv, Tincuța Horonceanu Bernevic, prieteni scriitori: Ioan Neacșu, Rodica Dascălu, Anton Petrovski, prieteni ai autorului.
Discursurile recenzorilor s-au axat pe calitățile romanului, un roman polițist dar cu multe alte fațete epice: una socială, una politică, alta erotică:
Teodor Pracsiu: “Se cuvine să precizăm că există o compatibilitate semnificativă între tema cărții și profesia de bază a autorului, aceea de polițist și ca atare, investigația criminalistică, strângerea probelor și construcția unui dosar solid atestă buna cunoaștere a domeniului. Marinel Gîlcă a optat pentru narațiunea în “dulcele stil clasic”, la persoana a III-a, așadar un narator credibil, omniscient și omiprezent, iar accentul esențial cade – cum era și firesc – pe trauma suferită de eroina principală, a cărei convalescență nu e deloc ușoară.”
Discursul profesorului Teodor Pracsiu, in laudatio, pentru Marinel Gâlcă, a accentuat meritele narative din roman, asumându-și rolul de mentor al scriitorului: “la un moment dat erau niște discrepanțe și romanul a fost rescris ajungând la forma aceasta, la acest mesaj, căci este unul moralizator”.
Petruș Andrei: “Cititorul este plăcut impresionat de modul în care, în această operă artistică, realitatea se împletește cu ficțiunea. Romanul “Torentul” trebuie citit de toate categoriile sociale, profesionale: profesori, medici, ingineri, magistrați, polițiști, elevi și studenți, intelectuali și mai ales de către politicienii care știu să citească, iar cei care încă nu știu, ar cam fi cazul să învețe” a spus în prefață fostul profesor de limba română al actualului scriitor, Marinel Gîlcă.
Cristina Ștefan: “Anul acesta am am avut lansări cu romane realiste care au narat trecutul: Copiii Războiului al lui Varujan Vosganian la Biblioteca Județeană, apoi Impostorul și Cinesunta ale domnului Viorel Savin, O lumânare pe malul Prutului- Victor Enășoae, roman al “obsedantului deceniu” și iată că azi dezbatem un roman al prezentului, care decelează tot ce e mai murdar, mai decadent, mai injust în anii contemporani. De aceea “Torentul” este un roman al curajului față cu mafia omniprezentă, cu politica vinovată la care asistăm”.
Dumitru Brăneanu a specificat că cele 630 de pagini ale romanului par prea multe pentru proza contemporană, că tocmai a avut o solicitare de lectură de 1500 de pagini, ceea ce este exagerat. “Uniunea este deschisă pentru noi primiri, dar pentru a intra în Uniune sunt necesare recenzii publicate în revistele agreate și atestate de USR”.
Discursul emoționat al autorului a pus accent pe experiența sa de criminalist, cu state vechi în Poliție, așadar pe o sursă de inspirație vie și bogată în cazuri duse cu bine la rezultate punitive meritate. “Am scris romanul în doi ani, este un caz real din Neamț, așa a lucrat un vestit politician de la noi. Mulțumesc celor care mi-au fost alături, dumneavoastră pentru această lansare la Bacău, doamnei Elena Toma de la editura Art Creativ pentru reușita editorială; romanul are deja succes și mă gândesc la o nouă carte”.
Felicitări și drum bun romanului “Torentul”!
consemnează Cristina Ștefan